Siófok  27.7  •  4.9 kn       

Keszthely  27.6  •  6 kn       

Balatonfüred  27.4  •  3.5 kn       

Balatonboglár  27.9  •  4.4 kn       

Orfű  27  •  4 kn       

Velencei-tó  27.1  •  3.6 kn       

Tiszafüred  24.2  •  5.9 kn       

Mályi-tó  23  •  1.2 kn       

2024. június 21., péntek

Bujtor István újra a parton

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A móló előtt, a Vitorlás téren emel szobrot a város Bujtor István színművésznek, aki kultikussá vált Ötvös Csöpi filmjeivel az egyik legnagyobb népszerűsítője volt a Balatonnak illetve Fürednek.

A móló előtt, a Vitorlás téren emel szobrot a város Bujtor István színművésznek, aki kultikussá vált Ötvös Csöpi filmjeivel az egyik legnagyobb népszerűsítője volt a Balatonnak illetve Fürednek. A hagyományostól eltérő köztéri alkotást Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrász készíti el.    
 
A leendő köztéri alkotás várhatóan a város egyik új turisztikai látványossága lesz, hiszen a szobrot, amely egy vitorláson, kormányosként ábrázolja majd Bujtor Istvánt, úgy tervezte meg a művész, hogy oda lehessen ülni az Ötvös Csöpiként elhíresült színész mellé és akár együtt fényképezkedni vele, háttérben a Balatonnal.
Bujtor István színházteremtő és -alkotó munkássága illetve a Balatonfilmjei révén rendkívül sokat tett a tó népszerűsítéséért. Több szállal is kötődött a városhoz, az itt forgatott filmek mellett az 1936-ban épített Rabonbán nevű hajó kapitányaként hatszoros magyar vitorlás bajnok lett, - igazi balatoninak vallhatta magát.
A szobrot május 5-én, a színész 71. születésnapja alkalmából avatják fel.
Bujtor István több filmet is forgatott a Balaton-felvidéken, elsősorban Füreden és Tihanyban, amelyekben Ötvös Csöpiként játssza a főszerepet elválaszthatatlan társával Kern Andrással, azaz Kardos dokival.
A sorozat 1980-ban indult el, A Pogány Madonnával, majd következett a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba, a Zsaruvér és csigavér, majd utolsóként a 2007-ben rögzített A szerencse fia című film. A tervek szerint a szoboravatás alkalmából a városban ismét látható lesz majd az összes alkotás.
Bujtor István 2007-től egészen a 2009-ben bekövetkezett haláláig a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt, a város tavaly posztumusz Kiss Ernő-díjat adományozott számára, amelyet az Anna-bálon felesége vehetett át. A bronzszobrot Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész készíti el, az önkormányzat 5, támogatók pedig 7,5 millió forintot biztosítanak hozzá.

Budapest Boat Show az innováció és a tradíció jegyében Előző

Budapest Boat Show az innováció és a tradíció jegyében

Métereként tízezer forint, gyorsabb és drágább balatoni hajók Következő

Métereként tízezer forint, gyorsabb és drágább balatoni hajók