Siófok  19.4  •  19.4 kn       

Keszthely  19.3  •  17 kn       

Balatonfüred  19  •  19.4 kn       

Balatonboglár  19.4  •  19.6 kn       

Orfű  19  •  10 kn       

Velencei-tó  18.5  •  16.8 kn       

Tiszafüred  18.2  •  13 kn       

Mályi-tó  13.5  •  13 kn       

2024. március 29., péntek

I. Melanomamobil KÉTszalag Katamarán Nagydíj a Balatonon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A tavaszi Boat Show-n hallottuk először, hogy 2012. július 7-én, szombaton elrajtol az I. Melanomamobil KÉTszalag Katamarán Regatta.

I. Melanomamobil KÉTszalag Katamarán Nagydíj a Balatonon

Ez az első alkalom,  hogy a legendás balatoni  tókerülő verseny,  a Kékszalag  idején  a kisebb,  21 láb  (kb.  6,5 méter)  alatti katamaránok is megmérkőzhetnek egymással. Magát ötletgazdát, Székely Andrást,  a versenyt  rendező Katamarán SE alelnökét  kérdeztük a részletekről.

2010-ben már terveztétek,  de végül nem rendeztetek  versenyt  a kis katamaránoknak a
Kékszalag fesztivál  keretein belül. A idei Kétszalag miben más?
2011 óta a Kékszalag csütörtökön rajtol, és szombat reggel 9-kor fejeződik be. Ezzel a szombati - szerintem legjelentősebb nap - program nélkül marad, mi pedig erre adtunk komoly alternatívát. Két éve már valóban fontolgattuk egy partközeli, bemutató kis katamarános verseny megrendezését a füredi hajóállomás előtt. Az Magyar Vitorlás Szövetség akkor is partner volt, de végül nem tellett rá a kapacitásunkból.
A szervezés során nagy segítség, hogy amikor a Kékszalag befejeződik, a rendezőségtől több ember és motorcsónak is felszabadul, amit mi jól ki tudunk használni. Szintén fontos különbség, hogy a mostani versenyt már nem csak bemutatónak szánjuk -  éles verseny lesz komoly távval!

Van-e hasonló  versenyre  példa a világban?
Számos hiányt pótol ez a verseny. A katamaránosok közül sokan versenyen kívül már - akár többször is - teljesítették a Kékszalag távját, de az mégsem egy hivatalos tókerülés. Minden hajós vágyik a Kékszalagra azzal a hajóval, amije van, azonban az érvényben lévő versenykiírás nem teszi lehetővé számukra az indulást. A hosszú távú regattákra egyébként külföldön bőven van példa, hiszen Európa összes jelentősebb taván, valamint a tengerek partközeli   szigeteinél   is   rendeznek   tó-   vagy   szigetkerülő   távolsági   versenyeket.   A legnagyobb ezek közül a hollandiai Rond om Texel, ahol minden évben 500-600 katamarán rajtol el a sziget körbevitorlázására.

Milyen hosszú  távú terveitek  vannak?
A Magyar Vitorlás Szövetséggel abban egyeztünk meg, hogy a Katamarán Sportegyesület
2012-től   minden   évben   megrendezi   a   KÉTszalag   versenyt.   A   hosszú   távú   terv természetesen a verseny színvonalas megrendezése, és nemzetközi elismertségének megszerzése. Azt szeretnénk, hogy néhány éven belül ez a verseny – a hazai kéttestű vitorlázók mellett - a külföldi katamaránosok számára is egy vonzó versenyprogram legyen.

Milyen összefogásra van szükség  ahhoz, hogy egy ilyen verseny létrejöhessen?
Hiába a jó ötlet, ha nincs támogatás. A Magyar Vitorlás Szövetséggel egyeztettük a keretfeltételeket, és a Katamarán SE lett a fő rendező. Felállítottunk egy szervező csapatot, majd megállapodást kötöttünk a Melanomamobillal mint névadó támogatóval. A folyamatot hosszasan sorolhatnám, mert nagyon sok apróság van, aminek a helyén kell lennie a sikerhez.
Az elmúlt két évben rengeteg munkát fektettünk a megvalósításba, és a munkánk végre meghozta gyümölcsét: elképzeléseink találkoztak a Melanomamobil piacvezető melanoma- és bőrrákszűrő cég terveivel. A cég - figyelmeztetve a ránk leselkedő veszélyekre - a napsugarak káros hatásainak fokozottan kitett hajós társadalom szemét igyekszik felnyitni. A Melanomamobil fókuszában elsősorban a bőrdaganatok legagresszívebb, és sokszor halálos fajtája, a melanoma kiszűrése áll. A Melanomamobil orvos csapata az állandó rendelések mellett a Kékszalag fesztivál területén kitelepített helyszínen is megtalálható szűrőállomásokon végzi majd a szükséges vizsgálatokat.

A két verseny résztvevői nem zavarják egymást?
A két verseny a Kékpántlikával kiegészítve együttesen nyújtja a Kékszalag Fesztivál vízi programját. Minden verseny befejeződik még a következő kezdete előtt, így szerdán a Kékpántlika a gyerekeknek szól, csütörtök reggel 9-től szombat reggel 9 óráig az egész Balaton a Kékszalagé, zárásként pedig szombat délelőtt 10-től estig pedig a sport katamaránok száguldozhatnak.

Mekkora távot kell teljesíteniük a katamaránoknak, és mennyi  idő alatt?
Olyan  versenyt  képzeltünk  el,  aminek  a  útvonala  nem  egyezik  meg  egyetlen  más versenyével sem, a táv egy nap alatt biztonságosan teljesíthető, de emellett egy kissé trükkös is. Logikusan adta magát ezek alapján egy teljes kör a Balaton keleti medencéjében. Hogy mégse legyen egyféle második Fehér Szalag, a bójákat sokkal közelebb húztuk a parthoz, illetve betettünk egy plusz bóját is. A rajt a füredi hajóállomás előtt lesz, az első bója pedig a fűzfői öbölben. Innen Aliga felé veszi a mezőny az útját, majd a déli parttal párhuzamosan hajózva Zamárdinál fordul rá a füredi célra. Ezt a kört megfelelő szél esetén
2-3 óra alatt lehet teljesíteni, de késő délutánig kis szélben is beérnek a hajók.

Kik vehetnék  részt a versenyen,  jöhetnek-e  külföldiek?
Hosszasan egyeztettünk a Vitorlás Szövetséggel, hogy kiket engedjünk rajthoz állni. Úgy döntöttünk, hogy bárki elindulhat a versenyen aki betöltötte a 18. életévét, van érvényes sportorvosi engedélye (akár erre az egy versenyre), a hajójára van kötelező biztosítása, és vállalja a felelősséget a vitorlázásáért. Azt hiszem, hogy sikerült egy olyan szűrőt létrehozni, amely nem kifejezetten szigorú, de tartalmazza az elengedhetetlen biztonsági elemeket.
A hazai katamarános társadalom már most készül erre a versenyre, és viszik a hírünket mindenfelé,  amerre  járnak.  Ennek  eredménye,  hogy  már  most,  a  jelentkezés  korai szakaszában is van pár külföldi jelentkezőnk.

Milyen hajóosztályok indulhatnak, hány katamaránt vártok  a regattára?
A hajóosztályoknál abból indultunk ki, hogy mivel a Kékszalagon a 21 lábnál hosszabb hajók indulhatnak, így nálunk az ennél kisebbek állhatnak rajthoz. Ez jellemzően lefedi a nagy szériában gyártott sport katamaránokat.   Ha az itthoni hajósokat számolom, akkor minimálisan 30 hajó itt lesz. Nem lepődnék meg azonban egy 60 körüli hajószámon sem.

A nagyközönség hol követheti majd a KÉTszalagot?
Legfontosabb webes felületünk a www.ketszalag.hu illetve a facebookon a I. Melanomamobil Kétszalag Katamarán Regatta oldal (facebook.com/ketszalag), de valószínűleg a fontosabb hajós oldalak is be fognak számolni az eseményről.

Fonyódon pályaversennyel folytatódik a YST Előző

Fonyódon pályaversennyel folytatódik a YST

Így láttuk mi - Kereked Kupa OD Trophy beszámoló a Catch-22 fedélzetéről Következő

Így láttuk mi - Kereked Kupa OD Trophy beszámoló a Catch-22 fedélzetéről