Siófok  13.9  •  5.1 kn       

Keszthely  10.9  •  4 kn       

Balatonfüred  13.5  •  2.6 kn       

Balatonboglár  13.9  •  5.8 kn       

Orfű  13  •  8 kn       

Velencei-tó  12.2  •  5.1 kn       

Tiszafüred  12.6  •  5.6 kn       

Mályi-tó  14.9  •  2.2 kn       

2024. május 06., hétfő

Elhunyt Dr. Lettner Ferenc

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Dr. Lettner Ferenc gépészmérnök, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár egyike a régi vitorlázó dinasztiák neves személyiségeinek.

Elhunyt Dr. Lettner Ferenc

A vitorlázás élményével először középiskolás korában, egy balatoni nyaralás során találkozott, ahol egy Balatoni dingi segítségével sajátította el annak alapjait, melyet később a hazai vizeken akkoriban megjelent Kalóz típuson eltöltött évek követtek. Versenyzőként később nagy segítségére volt a repülőgépek tervezése során szerzett tapasztalata. 

Az 1950-es években kezdetben saját csillaghajójával, később a Carioca nevű Dragon típusú hajójával vitorlázott. Versenyzői pályafutásának csúcspontja volt, amikor egyike lehetett azoknak a szerencséseknek, akik a Nemere II. 1955-ben elért, a mai napig megdöntetlen Kékszalag rekorderedményét elérő hajó legénységét alkották.
1953-1955 között, annak balatonfüredi, és siófoki szakosztályokra történt szétválásáig a Vasas Sportklub Vitorlás Szakosztálya elnökeként tevékenykedett. A háborút követően 1956-ban ő lett a magyar vitorlázás első, titkos szavazással megválasztott elnöke, mely tisztséget 1957-ig töltötte be. 1957-ben a helyi sportvezetők mellett, Hamvas Imrével együtt tevékenyen részt vett a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség megalakulásában. MVSZ elnöksége alatt komoly segítséget nyújtott a korszerű versenyhajók építéséhez nélkülözhetetlen, az akkori időkben nehezen elérhető anyagok megszerzésében.
Az évtizedek során később mindvégig komoly érdeklődést tanúsított a vitorlázás iránt.
2007-ben a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli tagjává választották.
Még ebben az évben teljesült régi elképzelése: 52 évvel a rekord után, mintegy fél éves előkészület után, még ebben az évben fia, Lettner Adorján által kormányzott Dehler 34-es, a Settebello fedélzetén a Balatonfüredi Yacht Club színeiben újra végigvitorlázta a Kékszalagot.

Nemrég kaptuk a hírt, hogy sporttársunk 2011. január 16-án átvitorlázott az örökös vizekre, emlékét megőrizzük.

Csernussi Gábor

Versenynaptár az MVSZ oldalon Előző

Versenynaptár az MVSZ oldalon

Szél nélkül a jégvitorlás sem megy Következő

Szél nélkül a jégvitorlás sem megy