Siófok  16.1  •  6.9 kn       

Keszthely  14.9  •  6 kn       

Balatonfüred  15.8  •  7 kn       

Balatonboglár  16  •  7.6 kn       

Orfű  16  •  8 kn       

Velencei-tó  24.9  •  13.2 kn       

Tiszafüred  24.4  •  5.5 kn       

Mályi-tó  25.1  •  5.8 kn       

2024. május 21., kedd

Emelik a törzstőkét, csökkentik az igazgatóság létszámát

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Harminc napon belül 576 millió forinttal emelkedik a Balatoni Hajózási Zrt. alaptőkéje. A társaság hétfői közgyűlésén a tulajdonosok mindegyike vállalta a tőkeemelés költségeit.

Emelik a törzstőkét, csökkentik az igazgatóság létszámát

A 22 kikötővel rendelkező tóparti önkormányzat január elejéig a településükön található hajózási vagyon arányában elosztott összeggel járul hozzá a cég törzstőkéjének emeléséhez. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a közgyűlés után elmondta: a tulajdonosok egységesen szándéknyilatkozatban vállalták, hogy négy éven belül az állam által meghatározott közel másfél milliárd forintos tőkejuttatásnak is eleget tesznek.

A vezérigazgató arról is beszámolt: a közgyűlésen az nem került szóba, hogy az önkormányzatok egymás között kereskedni fognak-e a részvényekkel, vagyis, hogy a tehetősebb települések esetleg vásárolnának-e értékpapírt a rosszabb anyagi helyzetben lévő önkormányzatoktól. – Mivel mindenki aláírta a részvények átvételéről kötött szerződést, ezért első körben a települések nem tehetik meg, hogy egymásnak eladják a részvényeiket – mondta Horváth Gyula, de a vezérigazagtó emlékeztetett arra, hogy a tulajdonosi körön belül a papírok adásvételét semmi sem tiltja.

A tulajdonosi tárgyaláson a 22 önkormányzat vezetője arról is döntött, hogy a hajózási cég kiadásainak mérséklése érdekében kilencről négytagúra csökkentik a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatóságának létszámát. A felügyelő bizottság tagjainak számát ezzel szemben nem változtatták meg, abban továbbra is hatan tevékenykednek majd.

A kikötővel rendelkező települések elérték céljukat, hiszen a menedzsmentben leredukálták az állami küldettek számát. A kormánnyal kötött megállapodás értelmében azonban mind az igazgatóságban, mind a felügyelő bizottságban 1-1 állami képviselőt meg kellett tartaniuk. A négy tagú igazgatóságban így 3 önkormányzati küldött kapott helyet a három tóparti megyéből. Hasonló a felállás a felügyelő bizottságban is, ahol a hajózási cég 2 dolgozói küldöttje mellett Balázs Árpád, siófoki városvezető, Krisztin N. László, badacsonytomaji polgármester, és Pálinkás Róbert, Keszthely alpogármestere foglal helyet. A bizottságban az állami küldött Kercza Imre maradt.

A közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt a balatonszemesi vitoláskikötő kinyitásának ügye is. Horváth Gyula vezérigazgató arról számolt be, hogy a kérdés a tulajdonosokat is megosztja, ezért Bóka István, balatonfüredi polgármester javaslatára született meg az a megállapodás, hogy a településvezetők személyesen, a helyszínen tájékozódjanak a szemesi helyzetről. – Újév után a hajózási cég tuladonosai szakértők társaságában mérik majd fel a terepet Balatonszemesen. A békés megoldás, ami mind a társaságnak, mind a szemesieknek kedvező, a látogatás után hamar megszülethet – mondta a vezérigazgató.

Mégis kinek a szégyene? Előző

Mégis kinek a szégyene?

Feltöltöttük a 2009-es versenynaptárt Következő

Feltöltöttük a 2009-es versenynaptárt