Siófok  6.1  •  4.7 kn       

Keszthely  2.9  •  2 kn       

Balatonfüred  5.8  •  1.7 kn       

Balatonboglár  •  3.5 kn       

Orfű  •  2 kn       

Velencei-tó  3.9  •  9.1 kn       

Tiszafüred  6.7  •  5.6 kn       

Mályi-tó  6.2  •  2.2 kn       

2024. április 25., csütörtök

Mégis kinek a szégyene?

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Válasz a Vitorlázás Magazin októberi számában megjelent Szégyen című publicisztikára.

Mégis kinek a szégyene?

Mivel a szerzőtől a bajnokság szervezője, az Adriatic Challenge, nem kapott lehetőséget a Vitorlázás Magazinban reagálni a cikkre, ezért itt közöljük azt.

A Vitorlázás Magazin októberi számában megjelent szerkesztőségi cikk „Szégyen“ címen a MTNB –al foglalkozik. Súlyos vádakat fogalmaz meg elsősorban a szervező az Adriatic Challenge ellen, nem kímélve az  MVSZ-t, a verseny független rendezőit, a nemzetközi zsűrit, a „magáról megfeledkezett fiatal olimpikonunkat“, sőt még az „önhitt“ szponzorokat sem. Profi zsurnalisztaként nem fukarkodik az olyan  hangulatkeltő szavakkal mint: bömbölő zene, kocsmai produkciók, vér, doppingszer, rendőrség, sérült, kórház…stb. Ha valaki még ettől sem borzadna el akkor idézem: „ és még sok minden más amit egyszerűen nem is lehet leírni“. Fogalmam nincs mire gondolhatott, de ezek után az olvasó fantáziájára nem bíznám objektív megitélésünket, hiszen ki nem mondottan így helyet kér a pedofília, a szex, a prostitúció, talán még a terrorizmus is a kútmérgezésről nem is beszélve.

A Vitorlázás Magazin  az MVSZ jóvoltából 3400 igazolt versenyzőhöz jut el. Ha a résztvevőket nem számítjuk, akkor is közel 3000 versenyző-olvasó véleményét formálja a lap. Azaz legalább ennyi befolyásolt olvasó van, aki a cikk által sugaltak alapján a jövőben valószínűleg nem kíván a Tengeri Bajnokságon résztvenni, rosszabb esetben támogatni azt. A felületesebbje, - ebből van a legtöbb - magát a vitorlázást érzi botrányízűnek.
A cikk szerzője egy apróságról megfeledkezett, nevezetesen a megtámadottaknak esélyt sem adott álláspontjuk kifejtésére.
 
Ha a cikk hangulati elemeitől el is tekintünk fontos megismerkednünk a tényekkel és azok súlyával, hogy valóban megértsük mi is történt ezen, - a cikk megjelenéséig - a résztvevő többség által sikeresnek ítélt eseményen.
 
1. „A Magyar Nagyhajós Tengeri Bajnokságon botrányos jelenetek zajlottak le…“
A helyesen Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokságnak nevezett versenyen nem voltak botrányos jelenetek. A szakmai vitákat, óvásokat nem tekintem annak. Tény hogy az egyik kisérő rendezvényen késő éjszaka egy magáról megfeledkezett, nem az ismert versenyzők közösségéhez tartozó alak összeverekedett  az egyik kissé ittas résztvevővel aki  ebben a verekedésben könnyebben de látványosan megsérült. A rendezők kihívták a mentőket, és a helyi rendőr is hivatalból intézkedett. A sérültet ellátták, majd mindkét félen alkoholtesztet végeztek, melyből kiderült, hogy a vétkes fél alkoholszintje alapján még akár autót is vezethetett volna. A zsűri elnöke másnap reggel egy határozott intézkedéssel a balesetet okozót eltiltotta a versenyzéstől, az esetet pedig az MVSZ Fegyelemi Bizottsága elé terjeszti. Ennyi történt.
 
2. „Patakokban folyt az alkohol, ennyi részeg, magát sportolónak nevező ittas egyént nemigen látni sporteseményeken…“
Más sportág kisérő rendezvényeire nem járok, de a vitorlázásban még a világversenyeken is vannak hasonló rendezvények, ahol a résztvevőket nem korlátozzák az alkohol fogyasztásban. A szerző bizonyára nem járt még a Pünkösdi Regatta keszthelyi éjszakájában, így furcsálhatta, hogy a több mint félezer versenyző közül talán két-három  tucatnyi bulizós is jól érezte magát.
 
3. „A magukról megfeledkezők ráadásul fiatalkorú versenyzők előtt adhatták elő kocsmai produkcióikat.“
Nos ez így történetesen nem igaz. Az esti díjkiosztó minden nap rendezett keretek között folyt, ahol kocsmai produkcióknak nem volt helye. Ezt követően a gyerekek felelős felnőtt kisérőjük társaságában nyugovóra tértek. Ahogy tette ezt a mezőny túlnyomó többsége, Ha az éjszakai kisérő bulin egy egy gyerek megjelent az semmiképpen nem tekinthető a szervezők felelőtlenségének.
 
4. „Hogyan lehetséges, hogy a horvát kikötői személyzet felháborodottan állítja, ilyenre még nem volt példa?“
A horvát kikötői személyzettel napi kapcsolatban vagyok. Ilyen kijelentést egyáltalán nem tettek, ez így nem is életszerű, hiszen nem is volt dolguk a rendezvénysátorban.

5. „Már a Kékszalag után leírtuk azt, hogy sportszerűtlen cselekedet fogadást rendezni akkor, amikor a mezőny egy része még a pályán küzd.“
Ehhez a MTNB-nek mi köze? A fogadások, az esti díjkiosztók idejére mindíg minden hajó kényelmesen beért a kikötőbe.
 
6. „El kellene töprengeni azután azon is, mitől is tengeri ez a bajnokság?“
Kinek? Ha a cikkírónak szakmai kifogásai vannak ezt szóvá teheti a megfelelő fórumokon, ha jobb koncepciója van miért nem pályázott a rendezés jogáért? Ez így ebben a formában kéretlen okoskodás, pontosabban felelőtlen demagógia.
 
7. „Nem tudom, hogy a Mercedes-Benz mit gondol most a rendezvényről, de sejthető, nem tulságosan boldog attól ami logója alatt a rendezvénysátorban megesett.“
Nem túl elegáns ebbe a szövegkörnyezetbe berángati, és néven nevezni a verseny főtámogatóját. De ha már megtörtént biztosíthatom a cikkírót, hogy nem ez volt a szponzor számára a legkellemetlenebb meglepetés. Amikor a Vitorlázás Magazin MTNB-re készült kéretlen különszáma - borítóján a konkurrens termék hírdetésével - kiosztásra került az kétségkívül anyagilag előnyös lehetett a lapot kiadó vállalkozásnak, de a rendezvénynek súlyos kárt okozott.
 
8. „A versenyzők egy része is elégedetlen.....Hogyan lehet az, hogy az egész osztály vitat valamit, de a zsűri erre nem reagál?“
Jóllehet magam is kifejtettem a véleményem ezzel kapcsolatban a zsűri irányába, de sem a verseny rendezésébe, sem a zsűri munkájába a szervezőnek nincs beleszólási joga, így nem ésszerű rajtam mindezeket számonkérni!
 
Végezetül néhány megjegyzés:

Sokat tettünk annak érdekében, hogy a médiumok figyelmét lekösse ez a rendezvény. A versenyen két hajón is ujságírók követték az eseményeket egyöntetűen pozitív élményekkel gazdagodva. Természetesen valóban követtünk el hibákat melyekre előre nem voltunk felkészülve. Ezekből tanulunk, hogy legközelebb hasonló problémák ne nehezítsék munkánkat. Azonban képtelenek vagyunk magunkat megvédeni, egy sértődött ujságíró indulatos, a tényeket elferdítő etikátlan magatartásával szemben.
 
Láng Róbert
Az MTNB-t szervező Adriatic Challenge tulajdonosa

11mOD Világbajnokság a Balatonon Előző

11mOD Világbajnokság a Balatonon

Emelik a törzstőkét, csökkentik az igazgatóság létszámát Következő

Emelik a törzstőkét, csökkentik az igazgatóság létszámát