Siófok  14.4  •  6.2 kn       

Keszthely  13.9  •  3 kn       

Balatonfüred  14.1  •  9.6 kn       

Balatonboglár  14.2  •  7.1 kn       

Orfű  14  •  4 kn       

Velencei-tó  15.1  •  4.1 kn       

Tiszafüred  12.2  •  10.2 kn       

Mályi-tó  11.8  •  10.8 kn       

2024. május 08., szerda

Sigmond András 2009-2012 koncepciója

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az 2008 évi nemzetközi versenyszezon valamint az Olimpia tapasztalatai alapján, hosszabb távon a vitorlás sportágnak reális lehetősége van a 2012 évi olimpiára való eredményes felkészülésre.

Sigmond András 2009-2012 koncepciója


Igaz, jelenleg csak egy hajóosztályban a Laserben rendelkezünk egy-két olyan versenyzővel, akik már bizonyították képességeiket, és jelenleg a nemzetközi középmezőnyhöz tartoznak.

A többi olimpiai osztályban csak olyan versenyzőink vannak, akik kiemelt nemzetközi szintű versenyeken még nem rendelkeznek kellő tapasztalattal. Így ezen versenyzők és hajóosztályok reális felzárkózása a nemzetközi középmezőnyhöz legjobb esetben is csak a 4 éves ciklus végére tervezhető.

Ugyanakkor jelentős előrelépés történt az utánpótlás osztályokban, ahol a kellő színvonalú és rendszerű felkészülési munka következtében az idei évben már több kiemelkedő eredmény is született.

Ezt a megindult fejlődést és a fentiekben vázolt 3 területen folyó munkát tovább kell vinni, a jelenlegi feltételrendszer olyan jellegű átalakításával, hogy az biztosítsa a feltételeket  egy sikeres 2012 évi olimpiai szerepléshez, de egyidejűleg teremtse meg a folyamatosságot is a hosszú távú, 8 évre tervezett nemzetközi szintű munkához.

A sportág reális célkitűzései:
1. Nemzeti Válogatott
a. Eredményes felkészülés és szereplés a 2012 évi Londoni olimpián Laser hajóosztályban, valamint megkísérelni a kvalifikáció teljesítését  még legalább 1 – 2 hajóosztályban.
b. A Nemzeti Válogatottak tagjainak hajóosztályonként 2 – 4 fős csapatban történő és emelkedő szintű edzésmunkájával, megközelíteni a nemzetközi középmezőnyt a kontinens és világbajnokságokon.
c. Az olimpiai osztályokból kiszálló képzett versenyzők további vitorlás karrierjének támogatása, a versenyvitorlázás és a nagyhajózás közötti harmonikus egyensúly fenntartásával.
2. Utánpótlás Válogatott

a. Az Utánpótlás Válogatott tagjainak felzárkóztatása a korosztályos   
      nemzetközi közép illetve élmezőnyhöz.
b. Folyamatosan biztosítani az utánpótlás és az olimpiai osztályok közötti átmenet zökkenőmenteségét, -  a tehetségek megtartásával, gondozásával  és irányításával az olimpiai osztályok felé.
A fenti célkitűzések megvalósítása a következő részfeladatok teljesítésével érhető el, amihez a feltételeket a sportág vezetésének kell biztosítani.
1. Részfoglalkozású osztályedzők kinevezése az MVSZ által támogatott olimpiai osztályokhoz tartozó hajóosztály vertikumok élére, évi kb. 80-100 nap időkerettel.
2. A sikeres felkészülés feltételeinek biztosítása a 2012-es Londoni olimpiára.
a. Az olimpiai részvételre esélyes versenyzők részére az évi 150 illetve 200 napos intenzív vízi edzés/verseny program feltételeinek biztosítása
(Mellékelt program tervezet és költségvetés)
b. Teljes körű szakmai háttér (edző, pszichológus, orvos, kondicionáló edző) a sikeres olimpiai felkészüléshez.
c. Négy évre szóló szerződéskötés a vállalt feltételekről az olimpiai felkészülésben résztvevő versenyzők, klubjuk és a MVSZ között.
3. A Nemzeti Válogatottak eredményes, nemzetközi felzárkózási programjának feltételei:

a. Évi 120-150 nap vízi edzés és a szükséges verseny program feltételeinek biztosítása, a klubok, a szövetség és a versenyző lehetőségeinek koordinálásával.
b. A hajóosztályok nemzetközi versenyrendszerébe való bekapcsolódás, a válogatott részére összeállított felkészülési terv alapján.
c. A válogatott keretek részére tervezett fizikai, vízi, elméleti, felkészülési programok, fiziológiai ellenőrző vizsgálatok szervezése, feltételeinek biztosítása.
d. A hazai ranglista versenyek színvonalas (nemzetközi szintű) megrendezése, és a ranglista - mint a válogatott kerettagság alapfeltétele - tekintélyének megszilárdítása.
4.  Az Utánpótlás osztályokban folyó igényes szakmai munka folytatása
a.    Bővíteni szükséges az alapképzésben résztvevő fiatalok számát (népszerűsítés, befogadó készség)
b.    Az ifjúsági nevelőmunkával foglalkozó klubok (vitorlás iskolák, tanfolyamok) munkájának további támogatása, az oktatási módszerek koordinálása, szakmai felügyelete.
c.   A hazai és nemzetközi versenyzés feltételeinek további javítása.
d.   A szakmai szempontoknak alárendelt átülési rendszer támogatása, az adottságoknak, és a tehetség kiválasztás igényeinek megfelelően.
   
A Nemzeti, és az Utánpótlás válogatottakba a válogatatás a teljesítmény elv alapján történik,
az MVSZ Elnökség által jóváhagyott válogatási elveknek megfelelően, amely a fair play elveinek megfelelően kerül összeállításra. A Szövetségi Kapitány fenntartja magának a jogot hogy, különböző szakmai és emberi tényezők figyelembevételével meghívjon az előírt válogatási feltételeket esetleg nem 100 %-ban teljesítő versenyzőket is a válogatottakba. Ugyanakkor szükséges a korosztályuk korhatáránál előbb fel-ülők, átülők külön kezelése. Egyrészt hogy emiatt ne kerüljenek hátrányba, másrészt, hogy egy adott kontinens vagy világversenyen lehetőleg a legjobb magyar csapat tudjon kiállni.  Ezért minden fent említett hajóosztály vonatkozásában, a Szövetségi Kapitánynak joga lenne kijelölni, megfelelő konzultáció után, mely versenyzők utazhatnak az adott versenyre.

Februárban újra vitorlásbál Előző

Februárban újra vitorlásbál

Nemzetközi versenyek a Balatonon Következő

Nemzetközi versenyek a Balatonon