Siófok  12.2  •  3.8 kn       

Keszthely  9.9  •  3 kn       

Balatonfüred  11.9  •  3.2 kn       

Balatonboglár  12.2  •  5.4 kn       

Orfű  12  •  4 kn       

Velencei-tó  10.8  •  4.8 kn       

Tiszafüred  8.2  •  5.5 kn       

Mályi-tó  7.8  •  1.6 kn       

2024. április 26., péntek

Háborús emlékek a tó fenekén

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülőgépet lőttek le.

Háborús emlékek a tó fenekén

 Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülők nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötőkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után. Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következők voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Kiosztották a bizonyítványt a balatoni strandoknak Előző

Kiosztották a bizonyítványt a balatoni strandoknak

Elkészült a BLYC-LVE 2009-es versenynaptára Következő

Elkészült a BLYC-LVE 2009-es versenynaptára