Siófok  8.3  •  6.8 kn       

Keszthely  6.9  •  6 kn       

Balatonfüred  •  5.2 kn       

Balatonboglár  8.4  •  8.1 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  •  5.8 kn       

Tiszafüred  5.1  •  4.9 kn       

Mályi-tó  7.4  •  3.1 kn       

2024. április 20., szombat

Laser Radial ifjúsági Világbajnokság 2021

Laser Radial ifjúsági Világbajnokság 2021

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Négy edzésnap és egy pihenőnap állt rendelkezésre az első futam rajtjáig.

Öt nappal a Laser Radial Ifjúsági Világbajnokság első versenynapja előtt érkezett meg a hazai válogatott keret a Garda tóhoz Arco-ba a verseny helyszínére.

Négy edzésnap és egy pihenőnap állt rendelkezésre az első futam rajtjáig. Az edzésnapokon a versenyutasításban tervezett 13:00-ás rajt időpontjában, többnyire a klasszikus Garda tavi 15-20 csomó erősségű, déli termik szélben zajlott a felkészülés a versenyre, de volt egy gyenge szeles edzés nap is, amikor a szél szintén átfordult délire, de a termik nem épült fel. Minden pálya helyszínt sikerült bevitorlázni a verseny előtt és nagyon színvonalas, 60-70 fős nemzetközi mezőnyökben folytak az edzőfutamok, ami remekül segítette a verseny előtti felkészülést.

A 259 fős fiú mezőny két pályán és négy csoportban kezdte meg a Világbajnokság selejtező szakaszát.

A verseny első napján 12-15 csomó közötti északi szélben két futam került lebonyolításra mindkét pályán, amiket egymás alá tűztek ki a tó keleti oldalán. Trükkös szél volt, de a 15-20 m/p-es, szélirányból érkező áramlás is jelentősen befolyásolta a futamokat. Nagyon jól kezdtek a fiúk, mind a négy magyar versenyző a mezőny 50%-án belül állt az első két futam után. A rajtokkal és a sebességgel nagyon elégedettek voltunk és jól kezelték az áramlást, de maradt bent pont mindenkinél, Sománál és Bencénél az első futam második kreutzában rossz oldalválasztás miatt mindketten top 10-ből estek vissza, Bendénél és Olivérnél pedig a második futamban bekapott sárga zászlós büntetések vetették vissza a srácok futameredményét.

A második versenynap reggel 10:00-kor rajtoltak a mezőnyök szintén északi szélben, ami a felhős és esős időjárás miatt ismét meglehetősen trükkös volt. Az egyre gyengülő 8-10 csomó körüli szélben nagyon nagy hatást gyakorolt a mezőnyökre a széliránnyal ellentétes irányú, rajtnál kifelé toló 10 m/p erősségű áramlás és csak számos próbálkozást követően, fekete zászlóval tudták elrajtoltatni a mezőnyöket. Sajnos a magyar csapat is áldozatul esett, Olivér gyűjtött be egy korai rajtért járó fekete zászlós kizárást, Bence pedig egy pocsék rajtot. Nagyon jó napot zárt azonban Bende és Soma, Bende a 4., Soma pedig a 8. helyen ért célba. Mindketten jól rajtoltak és a jó oldalválasztásnak köszönhetően már az első pályajelet a mezőny elején vették. A srácok sebessége továbbra is kiváló volt a gyenge/ közepes erősségű szélben és viszonylag lapos vizes körülmények között. A sok általános visszahívás miatt mindössze egy futamot sikerült lebonyolítani.

A selejtező zárónapján déli szélben zajlottak a futamok a tó nyugati oldalán. Rövid vízi halasztást követően elkezdett felépülni a déli termik szél, de a versenyrendezőség nem várta meg a szél teljes felépülését és 12-15 csomós szélben ellőtték az első futam rajtját. A kialakuló termikben rajtoltunk, aminek köszönhetően még szépen jött a pálya víz felöli oldala az első kreutzokban. Remekül kezdtek a srácok, Bende vezette az első futamot végül 5. lett. Soma is top 10-ben volt, sajnos kicsúszott a sott a kezéből és raumban felborult, de még így is 14. lett. A második futamra a szél 15-20 csomóra erősödött és szél irányából 15-20 m/p-es áramlás alakult ki. Bencének sikerült a legjobban ez a futam, az első kör végén még 10. helyen is állt, végül 16. helyen futott be.

A harmadik versenynap végén véget ért a Világbajnokság selejtező szakasza és a továbbiakban arany, ezüst, bronz és emerald csoportokban folytatta a küzdelmet a 259 fős fiú mezőny. Bende a 30. és Soma a 45. helyről bekerült az arany csoportba. Bence a 120. helyről ezüst csoportos lett, Olivér pedig a 170. helyről a bronz csoportban versenyzett tovább.

A verseny negyedik napján ismét 15 csomó körüli déli szélben került sor két futamra, de ez megint csak nem a klasszikus gardai termik déli szél volt. Ezúttal is 10 m/p körüli áramlással is kellett kalkulálni szélirányból. Az arany csoportban Bendének és Somának ebben a széltartományban sajnos nem volt meg a rajt után a tempójuk ahhoz, hogy a saját elképzelésüket vitorlázhassák az első kreutzokban. A leggyorsabbak között volt viszont Olivér a bronz csoportban, vezetett is az első futamban és végül mindkét futamban a 2. helyen végzett. Bende és Soma visszaesett, Bence és Olivér pedig javított az összetett eredményén a negyedik versenynapon.

Az ötödik versenynap ismét déli szélben került sor a futamokra. Az első futamban eleinte ismét a pálya víz felöli bal oldala volt a domináns, az első kreutz ¾-énél viszont jött egy hatalmas szélforduló és 30 fokot elment a szél jobbra, így végül az járt jól, akit a szélforduló a mezőny jobb oldalán ért. Nagyszerű első futamot zárt Bende az arany csoportban 26. hellyel és az ezüst csoportban Bence, aki az előkelő 25. helyen futott be. A második futamra a szél megerősödött, iránya stabilizálódott és kialakult a klasszikus gardai déli termik szél. A pálya jobb oldala volt a favorit és ezzel az egész mezőny tisztában volt. Az arany csoportban a srácok nem tudtak fennmaradni tiszta szélben az első sorban a rajt utáni fordulót követő balcsapásos versenyfutásban a sziklás parthoz és kikényszerültek a rossz oldalra, ahonnan nem lehetett visszajönni. Az ezüst csoportban Bence a második kreutzban vesztett sokat a külső kör part felöli bal oldalán egy szél megállás miatt. Olivér a 14. helyen fejezte be a futamot a bronz csoportban, 10-ben ért fel az első kreutz bójához, de sajnos közbe jött egy borulás is a továbbiakban.

A verseny zárónapján újabb két futam került megrendezésre 12-15 csomós déli szélben. Ismét a víz felöli oldal volt az előnyösebb a belső körön az első kreutzban és szélirányból volt 10m/ perc áramlás. Az első futam Olivérnek sikerült nagyszerűen, a bronz csoportban 3. helyen ért célba. Második futamra idő hiányában már csak az arany csoportnak került sor a verseny utolsó napján. Az utolsó futamban a srácok mindketten el tudtak jönni a rajtból és szépen felvezették a pálya bal oldalát, Soma 17. és Bende 22. helyen vette a kreutz bóját. Somának sikerült is megtartania helyét és a fantasztikus 11. helyen végzett a futamban.

Szépen helytálltak a magyar versenyzők, végeredményben az arany csoportos srácok a mezőny első 22%-kában zárták a versenyt, Nagy Bendegúz az 56. és Sigmond Soma az 58. helyen végzett a 259 fős mezőnyben. Pörneczi Bence a mezőny első felében, a 121. helyen fejezte be a versenyt az ezüst csoportban. Szokody Olivér pedig megnyerte a bronz csoportot és a mezőny első 52%-ban végzett a Világbajnokságon a 133. helyen.

Újabb Magyar siker a nemzetközi vitorlázásban - Bányai Attila Európabajnok RS AERO 5 hajóosztályban Előző

Újabb Magyar siker a nemzetközi vitorlázásban - Bányai Attila Európabajnok RS AERO 5 hajóosztályban

Magyar győzelem született a Finn Masters Európabajnokságon Következő

Magyar győzelem született a Finn Masters Európabajnokságon