Siófok  19.4  •  19.4 kn       

Keszthely  19.3  •  17 kn       

Balatonfüred  19  •  19.4 kn       

Balatonboglár  19.4  •  19.6 kn       

Orfű  19  •  10 kn       

Velencei-tó  18.5  •  16.8 kn       

Tiszafüred  18.2  •  13 kn       

Mályi-tó  13.5  •  13 kn       

2024. március 29., péntek

Sir Russell Coutts: Hagyjuk kihalni a sportágat

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Sir Russell Coutts: Hagyjuk kihalni a sportágat

Sir Russell Coutts: Hagyjuk kihalni a sportágat

A sokak szerint a világ legjobb vitorlázója markáns véleményt fogalmaz meg az utánpótlásban uralkodó fejlesztési irányról, az Optimist osztályban követett eredménycentrikusságról, s ráirányítja figyelmet a túl korai csúcsteljesítmény fókusz buktatóira. Érdekes gondolatokat vet fel az 1984-ben Los Angeles-ben finn dinghyben olimpiát nyert, Amerika Kupa-sztár Russell Coutts.

Az Amerika Kupa futamokon vereséget soha nem szenvedett – ötszörös győztes, háromszor kormányosként (kétszer az új-zélandi Black Magic, egyszer a svájci Alinghi csapattal), kétszer csapatfőnökként (Team BMW/Oracle, illetve Team Oracle) – új-zélandi vitorlázó ikon, Russell Coutts amellett, hogy sztárgázsiért szervezi SailGP-t, az America’s Cup konkurensét, az új-zélandi az utánpótlássporttal is foglalkozik. Az általa létrehozott alapítvány az új-zélandi Manly Sailing Club keretein belül az O’pen Skiff hajóosztályra építve támogatja a vitorlázás elkezdését. Ez az osztály az egyszerűségről és a kedvcsinálásról szól.

És ha már benne van, meg is fogalmazza saját, markánsan kritikus véleményét a jelenlegi ifjúsági képzésről. Coutts úgy látja, a fiatalok körében nemzetközi szinten csökken a vitorlázás népszerűsége, s folyamatosan keresi ennek okait.

Az alapítvány keretein folyó utánpótlás nevelés során figyelt fel arra, hogy „a gyerekek túl hamar strukturált programokba kerülnek, folyamatos edzéssel. Ezért olyan magas a sportot elhagyók száma” – mondta az amerikai Sailing Wordnek adott interjújában. „Gyakran találkozunk azzal, hogy a versenyrendezőség a kedvező kondíciókat tapasztalva egy „remek nap” keretében akár öt futamot is megrendezne.  Én inkább azt mondom, persze, meg lehet csinálni, de inkább legyen először két rövid futam és utána egy parti szünet. A gyerekek az ebéd mellett tudnak egymással kapcsolatot teremteni.”

Coutts szerint „hagytuk magunkat befolyásolni az up-and-down pályák mentalitásától. Hagyjuk kihalni a sportágat, ha mindig ugyanazok a gyerekek vitorláznak elöl és a többiek csalódottan jönnek ki a vízről. Miért is kell a gyerekeket 20 perces cirkáló szakaszokra küldeni, amikor kétharmaduknak még rossz a testaránya a hajóosztályhoz. Ebben a rendszerben csak pár gyerek lesz lelkes, de nem szabad csak köréjük építeni mindent.”

 „A mi programunkban a fiatal vitorlázókat gyorsan kivisszük nagy szélben, hogy a gyors vitorlázástól még több kedvet kapjanak. Bőszeles rajtokat csinálunk, keverjük a különböző versenytípusokat, mint például távolsági verseny hátszélben. Vannak kétszemélyes hajóink, amiket váltogatunk az egyszemélyesekkel. A gyerekek szeretik ezt a változatosságot.”

Persze számos szülő inkább a hagyományos utat szeretné bejárni, azaz az eredményre hajtanak, korosztályos bajnokságot szeretnének gyermekükkel nyerni. „Egy-két évvel később a mi gyerekeink jobbak voltak, mint azok, akik hetenként három-négyszer edzettek. Ha egy 11, vagy 12 éves gyerekről beszélünk, teljesen mindegy, hogyan teljesít egy világbajnokságon. Az a fontos, hogy lelkesedjen a sportért.”

Coutts fia, Mathias a jó példa erre az „alternatív” utánpótlás filozófiára, arra, hogy ez az irány a nem feltétlenül megy a teljesítmény rovására. Két éve a Garda-tavon 11 évesen megnyerte az U13-as O’pen Skiff világbajnokságot.

Különösképpen az Optimist flotta a szálka a mester szemében. Példaként említi, hogy minden idők legeredményesebb olimpiai vitorlázója, a brit Ben Ainslie legjobb Opti vébé eredménye egy 32. hely volt. „Semmi sem utalt arra, hogy minden idők legnagyobb vitorlázó olimpikonja válhat belőle.”

„A vitorlázásban el kell felejtenünk, hogy a gyerekeket fiatal korukban a teljesítményük alapján ítéljük meg. Sokkal inkább azon kell dolgoznunk, hogy növeljük a számát azoknak, akik hajóban maradnak. A gyerekeknek egyszerűen jól kell magukat érezniük akkor, amikor kijönnek a vízről. Azok, akiknek az egyik szemükben az olimpiai cél lebeg, így is eredményesen fognak teljesíteni.”

A következő szezonban, 2020-ban az O'pen skiff osztály európa-bajnokságát Balatonmáriafürdőn a Balatonmáriafürdői Vizisport Egyesület rendezi meg október 8. és 11. között. A magyar vitorlássportban 2020-ban ez lesz az egyetlen, a Balatonon rendezett világverseny.

Forrás: Segelreporter.com

Fordította: Gáthy Gergely

Iain Percy és Anders Ekström nyerte a 2019 – es SSL Final - t Előző

Iain Percy és Anders Ekström nyerte a 2019 – es SSL Final - t

Dánia is beszáll a SailGP – be Következő

Dánia is beszáll a SailGP – be