Siófok  19.9  •  5.5 kn       

Keszthely  22.9  •  8 kn       

Balatonfüred  19.5  •  6.1 kn       

Balatonboglár  19.1  •  5.1 kn       

Orfű  24  •  5 kn       

Velencei-tó  18.8  •  5.1 kn       

Tiszafüred  22  •  3.8 kn       

Mályi-tó  23.4  •  6.6 kn       

2024. május 02., csütörtök

Jules Verne Trophy

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Jules Verne Trophy

Jules Verne Trophy

A földkerülő versenyeknek több fajtája van akár megállókkal akár megállás nélkül versenyeznek. A Volvo Ocean Race már a felhasználóbarát verzió felé nyitott megállókkal tarkított korát éli, de vannak még versenyek, amelyek a non- stop vitorlázást preferálják. Jelenleg is verseng a Vendée Globe mezőnye vagy  nézhetnénk a 2018. évi Golden Globe Race - t is, ami az egyszemélyes küzdelemről szól, vagy a Barcelona World Race -t ami már ugyan nem szólóvitorlázás de, ugyanúgy kis bolygónkat vitorlázzák körbe.

Van egy verseny, ami szintén a föld körülvitorlázását tűzte ki céljául, de nincs szigorú megkötés a legénységet és a hajót illetően. A Jules Verne Trophy - n talán ezért is van az, hogy a rekordokat általában többtestű hajóval próbálják megdönteni. A verseny rajtja az angol csatornán van, vagyis bárhonnan lehet indulni az angol The Lizard (Cornwall) és a francia Créac’h Lighthouse (Ushant) képzeletbeli egyeneséről. Innen a Jóreménység, a Leeuwin és a Horn fokot kerülve kell visszatérni a rajtvonalhoz.

Ezzel a versenyzési formával először a kilencvenes évek elején próbálkoztak. Az egyik kísérlet árboc a másik a hajótest sérülésével végződött. Szintén 1993 – ban a Commodore Explorer nevű katamarán Bruno Peyron kormányzásával, kevesebb mint 80 nap (79 nap 6 óra 15 perc 56 másodperc) alatt vitorlázta körül a földet. Ezt a rekordot Sir Peter Blake és Sir Robin Knox-Johnston egy évvel később közel öt nappal megdöntötte (74 nap 22 óra 17 perc 22 másodperc) az ENZA New Zeland katamaránnal. 1997 – újabb három napot sikerült faragni a rekordon, illetve 2002 – ben ismét Bruno Peyron az Orange II. katamaránjával már 64 napra csökkentette a rekordot. 2004 – ben a Geronimo trimarán 63, egy évvel később pedig újra Bruno Peyron ismét az Orange II. – vel 50 nap alatt vitorlázta körül a földet. 2010 – ben Frank Cammas a Groupama 3 trimaránnal még ezen az időn is javított két napot, majd 2012 – ben Loick Peyron a Banque Populaire V. – el beállította a jelenlegi 45 nap 13 órás rekordot.

Az idei évben eddig két újabb kísérlet volt, az egyik Yann Guichard a Spindrift 2 – vel (korábban Banque Populaire V.) illetve Francis Joyon az IDEC 3 – al (korábban Groupama 3). Mind a két esetben több mint 47 nap kellett a visszaérkezéshez, így nem volt rekordjavítás.

Kicsi több mint három nappal ezelőtt Francis Joyon ismét elindult, hogy megpróbálja megdönteni a 2012 – es rekordot. A hajó maradt a régi Groupama 3 jelenleg IDEC 3. A csapatot erősíti még Bernard Stamm aki 2005 - ben tagja volt a rekordot felállító csapatnak, illetve háromszor nyert már földkerülőt, kétszer szólóban egyszer párban Jean Le Cam –el.

A verseny honlapja:

http://www.tropheejulesverne.org/en/

Nyomonkövetés:

http://www.idecsport-sailing.com/live-map/?lang=en

Fa Nándor már a 9. helyen a Vendée Globe - on Előző

Fa Nándor már a 9. helyen a Vendée Globe - on

Befejeződött az Ifjúsági Világbajnokság Auckland - ben Következő

Befejeződött az Ifjúsági Világbajnokság Auckland - ben