Siófok  16.1  •  4.6 kn       

Keszthely  14.9  •  3 kn       

Balatonfüred  15.8  •  3.5 kn       

Balatonboglár  16.1  •  3.5 kn       

Orfű  14  •  6 kn       

Velencei-tó  14.1  •  4.8 kn       

Tiszafüred  13.2  •  2.5 kn       

Mályi-tó  15.7  •  2.4 kn       

2024. május 23., csütörtök

Jean-Pierre Dick kényszerpihenője

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Jean-Pierre Dick vesszőfutása újabb állomásához érkezett a Vendée Globe-on, miután a negyedik helyen álló, kiel nélkül versenyző hajósnak ma kényszerpihenőt kellett beiktatnia az erősödő szél miatt.

Jean-Pierre Dick kényszerpihenője

A 47 éves francia ma biztonságban kikötött egy alacsonyabb forgalmú észak-spanyolországi kikötőben, miután a mai 25-30 csomós szél holnap várhatóan nem csak irányt vált, de erősödik is. Dick hajójának állapotát ismerve ez egy logikus és bölcs döntésnek bizonyulhat, hiszen több ezer megtett mérföld után nem kockáztathatja a célba érést. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy egy 2-3 napos kényszerpihenő a verseny ezen szakászában már pszichésen is megterhelheti a versenyzőt.

A kényszerű szünet ennek ellenére is talán a legjobbkor jött, hiszen Dick már rendkívül kimerült és az élelme is fogytán van. Persze a pihenő ideje nem alvással és relaxációval fog telni, miután van bőven mit ellenőrizni a hajó állapotán.

A baj soha nem jár egyedül és ez most is igaz, miután a francia a verseny élő tudósításában elismerte, hogy rövid időre a hajójának motorját is használnia kellett, holott ezt a szabályok csak vészhelyzet esetében engedélyezik. Ha valaki akár csak egy pillanatra is beindítja a motort, a plomba azonnal letörik róla, és a kormányosnak is azonnal kötelező jelentenie az esetet a versenybíróságnak, amely annak függvényében ítéli meg az esetet, hogy e szabályszegéssel mekkora előnyre tett szert a delikvens.

"Volt egy kis szél mialatt manővereztem, de a kikötőbe vitorlával érkeztem. Egy pillanatig használtam csak a motort, hogy közelebb kerüljek a bójához és a mooringhoz” - nyilatkozta az esetről Dick.

„Minden fél órában fel kellett kelnem, mert akkora a forgalom, illetve annyi halászhajó van itt a környéken. Fáradt vagyok a stressz miatt is, hogy kiel nélkül kell vitorláznom, ráadásul a három hónapos szóló versenyzés is sokat kivett belőlem. Ma 25-30 csomós szelekben haladtam, ötméteres hullámok között, ami elég nehéz volt - mesélt mai élményeiről Dick a Vendéé Globe Live!-nak. 

Megjött a második Előző

Megjött a második

Célban a harmadik hajó is a Vendeé Globe-on Következő

Célban a harmadik hajó is a Vendeé Globe-on