Siófok  11  •  0.5 kn       

Keszthely  12.9  •  2 kn       

Balatonfüred  13.5  •  2.1 kn       

Balatonboglár  13.8  •  3.6 kn       

Orfű  16  •  2 kn       

Velencei-tó  13.2  •  6.7 kn       

Tiszafüred  12.2  •  5.3 kn       

Mályi-tó  12.4  •  3.3 kn       

2024. március 01., péntek

Vitorlázók és hajók a festővásznon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Gyöngyösi Cecília 3 éve kezdte el megfesteni a hazai vitorlázó társadalom szereplőit. Idővel a hajókat ábrázoló portfóliója is elkészült és a portrégyűjteményhez hasonlóan folyamatosan bővül a képek száma.

Vitorlázók és hajók a festővásznon

CM: Mikor és milyen indíttatásból kezdtél festeni?

GyC: 2011-ben kezdtem el rajzolni, majd festeni, nem rendhagyó módon. Bajczi Marianna és Zabó Kitti vezetésével elvégeztem az alap, majd a színes jobb agyféltekés rajztanfolyamokat. Sokat köszönhetek nekik, hiszen ők indítottak el ezen az úton. Kezdő amatőrként az ismeretek, a különböző technikák elsajátítása egyre gyakoribb sikerélményt adtak, ami még több, igényesebb rajzolásra, festésre inspirált. Mivel ebben az évben mentem nyugdíjba, és születtek meg az unokáim, eleinte az volt a célom, hogy hasznosan, kreatívan töltsem el a szabadidőmet, és az unokáimnak tudjak szépeket rajzolni. Később, amikor már a képek egyre nagyobb számban születtek meg, arra gondoltam, miért ne oszthatnám meg az elkészült alkotások látványát másokkal is. Innen indult el a kiállítások ötlete.

CM: A vitorlás sport, jelentős inspirációt ad a munkádhoz. Tudatosan vagy valami véletlen folytán lett képeid egyik fő témája a vitorlázó?

GyC: A vitorlás sporttal a párom révén kerültem szorosabb kapcsolatba. Ő szinte hajón nőtt fel. A képeim fő témája (a vízi-sportok szerelmesei) részben tudatos. A versenyeken kísérőként sok vitorlázót ismertem meg. Emberileg, karakterileg, nagyon színes a paletta. Inspiráló számomra egy napcserzett különleges arc, szemüvegről visszatükröződő jelenet, vagy szél fújta bozontos haj.

CM: Hány vitorlázót örökítettél meg a mai napig, ha egyáltalán tudsz pontos számot mondani?

GyC: Idáig több mint 200 vitorlázó, modellvitorlázó és szörfös portréját készítettem el, a többi portréról nem is beszélve.

CM: Hogyan választod ki a portré alanyt? Hogyan és mennyi idő alatt készül el egy kép?

GyC: A versenyeken magam is készítek fényképeket, de hála a hivatalos fotósoknak, sok jó anyagból válogathatok, ezekből emelem ki, hogy melyik kép alkalmas portrénak. A képeket általában panpastel (porfesték) technikával készítem. Változó, hogy mennyi idő alatt készül el egy kép. Ami nagyon megfog, az pár óra alatt is elkészülhet. A  fényképek jó  minősége is segít a gyorsabb elkészítésben.

CM: Mi volt az oka, hogy elkezdtél hajókat is festeni?

GyC: A hajók festését egy kedves BAHART-os ismerősöm kérésére kezdtem el. Nagy kihívás volt, mert szerettem volna - főleg a nosztalgia hajókat - hitelesen ábrázolni. A hajóskapitányok biztosan észrevették volna, ha a hajón pár dolog nem oda kerül, ahol annak lennie kell. Ebből az indíttatásból készítettem pár festményt vitorlásokról is, ami folytatásra vár. 

CM: Van kedvenc képed vagy vannak kedvenc képeid?

GyC: Igen, vannak kedvenc képeim! Egyik, ami jelenleg is kiállításon van az "Elmélyülve.." címet viseli. (Id. Csóka Lászlót ábrázolja, ahogy a modellhajóját szereli). Ez a kép már egy profi festőművész figyelmét is felkeltette. Remélem az év folyamán többször is ki tudom majd állítani, így az olvasók is megismerhetik.

CM: Volt már olyan, hogy valaki megkért, készíts róla képet?

GyC: Igen! Volt több olyan esetem, amikor megkérdezte valaki, hogy az ő képe miért nincs a kiállítottak között. A kérést a legtöbb esetben a következő kiállításra teljesíteni tudtam.

CM: Milyen kiállításokat tervezel az idei vitorlás szezonban, hol láthatóak a képeid 2016-ban?

GyC: Szeretném folytatni azt a vándorkiállítás sorozatot, amit a - Compass Magazin jóvoltából - 2013-ban elkezdtünk. Orfűi Évadnyitó, Vitorlás Napok, nagyhajós versenyek, Balatonaliga, Balatonkenese stb. Amit még megcéloztam, hogy  a 2016. évi Kékszalag verseny idején a képeimmel ott lehessek Balatonfüreden. Ehhez kell még a portrégyűjteményt frissíteni, bővíteni. További kiállítási lehetőségekről most folynak egyeztetések.

CM: Tudom, hogy a 2017-es Modellvitorlás Világbajnokság egyik attrakciója lesz a három kiemelt orfűi helyszínen, két héten keresztül látható kiállításod. Milyen képekkel készülsz Orfűre és a világbajnokságra?

GyC: Nagy megtiszteltetésnek érzem ezt a felkérést. A feladat rendkívül inspiráló. Már vannak terveim, ötleteim, hogy mivel készüljek. Az első, és legfontosabb, hogy a rangos esemény ismert, esélyes külföldi versenyzőiről is jó képanyagokat gyűjtsek be, ami alapjául szolgálhat az alkotásaimnak. Ehhez mindenképpen egy kis segítségre lesz majd szükségem. A többi ötlet, jó gondolat meg majd jön magától.

Köszönöm a lehetőséget!

Minden vitorlásverseny, vitorlázáshoz kapcsolódó rendezvény színes, látványos és izgalmas programja, ha a résztvevők olyan kiegészítő programokon vehetnek részt, mint egy portré kiállítás különösképpen, ha a képek kötődnek valamilyen formában a résztvevőkhöz. Minden rendezvényszervezőnek jó szívvel ajánljuk Gyöngyösi Cecília utazó kiállítását!

MAJTHÉNYI SZABOLCS ELŐADÁSA Előző

MAJTHÉNYI SZABOLCS ELŐADÁSA

Vízilabdától a Principessáig! Következő

Vízilabdától a Principessáig!