Siófok  12.2  •  6.1 kn       

Keszthely  7.9  •  8 kn       

Balatonfüred  11.8  •  5.2 kn       

Balatonboglár  12.2  •  9.1 kn       

Orfű  10  •  6 kn       

Velencei-tó  10  •  7.6 kn       

Tiszafüred  10  •  9.3 kn       

Mályi-tó  8.2  •  5.9 kn       

2024. március 29., péntek

Elment Bandi Bácsi

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Sosztarich András kilencvenkét évesen, hagyott itt bennünket egy tartalmas mondhatni polihisztori élet emlékeit ránk hagyva.

Elment Bandi Bácsi

Maradandót alkotott hivatásában, az alkotó művészetben és a modellezés több ágában is. 2001-ben az Alpok Képzőművészeti Kör, 2005-ben a Soproni Képzőművészeti Társaság is felvette tagjai sorába. Több mint ötven közös kiállításon vett részt és két önálló kiállítást is rendezett. Több technikával dolgozott (ceruza, kréta, szén, pasztell, akvarell, olaj). Alkotásai természethű tájképek, csendéletek, de kedvelte a portrét, zsánerképet is. (sopron.hu)

A modellező eredményeiről már az ötvenes évek elejéről olvashatunk, mint szabadonrepülős, több jelentős sikert is elért. Én a nyolcvanas években ismertem meg, amikor a szerintem legjelentősebb, évről évre megrendezett, Magyar RC vitoráshajó versenyeken, a Barátság Regattákon részt vettem.

Ez a versenysorozat egy nagy lehetőség volt valamennyi hazai versenyzőnek, hogy találkozhasson az élvonalbeli Nyugat Európai versenyzőkkel, köztük világbajnokokkal. Elleshettük a legjobb technikákat, sokat tanulhattunk az eredményes versenyzés lehetőségeiről. Itt a vasfüggöny mögött azoknak, akik nem jutottak ki nemzetközi versenyekre, ez volt az egyetlen lehetőségük a fejlődésre.

Bandi bácsi egyébként is sokat tett a vitorlás hajó modellezés fejlődéséért. Lefordította és közreadta a versenyszabályokat, melyeket olyan érthető ábrákkal illusztrált, amelyek nagymértékben segítették a szabályok értelmezését. Leírta a versenyrendezés szabályait is, mely szabályzat még most is hatályban van.

1992-ben Fertőrákoson megrendezte a VI. NAVIGA F5 világbajnokságot olyan szinten, amelyet szerény véleményem szerint még senki nem tudott felülmúlni.

Mint az MMSZ Vitorláshajós Szakbizottságának vezetője, szervezte és működtette a versenyrendszert, a ranglista értékelést, és minősítési rendszert.  Létrehozta a Műszaki Bizottságot.

Örökös tagja a Magyar Vitorlás Szövettségnek.

Megírta Sopron modellezés történetét is, országos bajnokságokat nyert repülő modellezés több ágában. Tartott magyar rekordot körpályás hőlégsugaras kategóriában. Volt a Fertőtavi Vitorlás szövetség tagja, a Győr Sopron Megyei Sí Szövetség elnöke. A Naviga nemzetközi verseny versenybírója. És még egy adalék amit sokan nem tudnak fiatal korában vitorlázó repülővel repült, és C vizsgával rendelkezett.

Munkája elismeréseként 1995-ben „Sopron Sportjáért” kitüntetésben részesült, majd Győr-Moson-Sopron Megye Sportjáért, Bauer Rudolf díjat kapott. Megírta a soproni sportrepülés történetét is. Aktív tagja volt a Soproni Városszépítő Egyesületnek is. (sopron.hu)

Bandi bácsi, köszönjük, amit szeretett technikai sportunkért és értünk tettél! Nyugodj békében, ígérem a zászlót felemeltük és továbbvisszük!

Csóka László

Újabb jó szeles up ranglista verseny Előző

Újabb jó szeles up ranglista verseny

Európa Kupa Balatonfüreden Következő

Európa Kupa Balatonfüreden