Siófok  8.8  •  2.2 kn       

Keszthely  9.9  •  3 kn       

Balatonfüred  8.5  •  1.7 kn       

Balatonboglár  8.8  •  2.4 kn       

Orfű  12  •  5 kn       

Velencei-tó  12.9  •  6.8 kn       

Tiszafüred  12.2  •  5.2 kn       

Mályi-tó  11.8  •  2.5 kn       

2024. március 01., péntek

A Kékszalag útvonalát is érintik az új meteorológiai mérőállomások

A Kékszalag útvonalát is érintik az új meteorológiai mérőállomások

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A megfigyelő rendszer részeként szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomások létesültek a Balaton négy eltérő fizikai- kémiai- és ökológiai- paraméterekkel jellemezhető medencéjében: Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében.

Balatonszemes, Szigliget, valamint Keszthely térségében kell figyelnie az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnyének, ugyanis ezeken a helyszíneken találhatóak az idén márciusban telepített mérőállomások.

A megfigyelő rendszer részeként szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomások létesültek a Balaton négy eltérő fizikai- kémiai- és ökológiai- paraméterekkel jellemezhető medencéjében: Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében. A kutatóállomások mederben maradó alszerkezeti cölöpalapból, valamint ideiglenesen kihelyezett fel-szerkezetből állnak, melyen a mérőműszerek és egyéb segédberendezések vannak elhelyezve. A téli jegesedési időszakban a megfelelő hajózási jelzésekkel ellátott cölöpalap marad a Balaton medrében, a felszerkezetet és a rajta lévő műszereket biztonságvédelmi szempontok miatt le kell szerelni. A cölöpalap már 2021 nyarán, a felszerkezet és a mérőműszerek kihelyezése idén márciusban megtörtént.

A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava, vízfelületéhez viszonyítva kis vízgyűjtővel rendelkezik, ezért érzékenyen reagál a környezeti, meteorológiai változásokra. A projekt célja egy olyan megfigyelő rendszer kialakítása, amely a létrejövő adatbázis révén segíti a globális és regionális változások folyamatos követését, a szükséges intézkedések meghozatalát. A kialakított kutató állomások üzemeltetését a továbbiakban a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a projektben együttműködő partnere, az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja. Az idei évtől a Balaton viharjelző rendszerének berendezései is a platformokon lettek elhelyezve.

A projekt keretében további műszerek kihelyezése, telepítése valósult meg a Balaton parti sávjában, laboratóriumi eszközök beszerzésére kerül sor, valamint a műszerek által gyűjtött adatok egy balatoni adatbázisba kerülnek. Erre az adatbázisra épülve készülnek web alapú tájékoztató felületek,7 különböző, frekventált helyszínen digitális tájékoztató táblák, valamint mobil alkalmazások az érdeklődők számára.

A mérőszigetek adatai:

(Forrás: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata)

A Balaton rendkívül nagy gazdasági, idegenforgalmi potenciált jelent, amelynek megtartásához, az esetleges kedvezőtlen változások időben történő felismeréséhez, megértéséhez és kezeléséhez a projekt nagymértékben hozzájárul.

Az „Átfogó környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszer a Balatonon” (KEHOP-1.1.0-15-2017-00012) projektet a Széchenyi 2020 program keretében, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg.

A projekt megvalósításához az Európai Unió és Magyarország Kormánya 1 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A közlemény elérhető: https://mvszhirdetotabla.hu/kekszalag/hirdetotabla

A BE LIGHT! nyerte a Fehérszalag Genaralcom Nagydíjat - Sűrű hét vár mindenkit a Balatonon Előző

A BE LIGHT! nyerte a Fehérszalag Genaralcom Nagydíjat - Sűrű hét vár mindenkit a Balatonon

A vitorlázás mindenkié - Pompás hangulat, rengeteg érdeklődő a Füredi mólón Következő

A vitorlázás mindenkié - Pompás hangulat, rengeteg érdeklődő a Füredi mólón