Siófok  -0.2  •  3 kn       

Keszthely  -0.1  •  4 kn       

Balatonfüred  -1  •  2.8 kn       

Balatonboglár  0.1  •  3.7 kn       

Orfű  -1  •  5 kn       

Velencei-tó  0.4  •  2 kn       

Tiszafüred  0.9  •  6.6 kn       

Mályi-tó  0.2  •  3.2 kn       

2023. december 08., péntek

Hatszáz résztvevőt várnak a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjra

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Július 2-án, csütörtökön 9 órakor rajtol a hagyományos Kékszalag vitorlásverseny mezőnye a Balatonfüred előtti vízterületről, hogy teljesítse Európa legnépesebb, és leghosszabb tókerülő regattájának távját, légvonalban 155 kilométert.

Hatszáz résztvevőt várnak a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjra

A szervezők mintegy hatszáz hajót várnak, ami azt jelenti, hogy nagyjából háromezer vitorlázó teljesíti majd az erőpróbát, köztük amatőr és profi csapatok egyaránt. A kiegészítő versenyekkel, vízi és parti eseményekkel együtt több mint egy hétig számtalan program várja a látogatókat Balatonfüreden, hangzott el a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján, a budapesti ÁRKÁD Bevásárlóközpontban.

„A Kékszalag a magyar vitorlázás legnagyobb ünnepe, amelyen a hagyományok és a legmodernebb technológia harmóniában élnek együtt” – mondta köszöntőjében dr. Kollár Lajos, a rendező Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. Miközben tradíció, hogy a versenyt 1934-es első kiírása óta mindig a holdtöltéhez legközelebb eső júliusi héten tartják, addig a 21. századot a karbonszálas erősítésű anyagból készült, helyenként akár harminc csomós (megközelítőleg hatvan kilométer óránként) sebességre is képes vitorlások képviselik.

„Az ÁRKÁD közös értékeket vall a szervezőkkel és a sportolókkal, ezért döntött úgy, hogy 2015-ben nem külső szemlélőként, hanem névadó szponzorként vesz részt a 47. Kékszalagon” – mondta a sajtótájékoztatón Vizsolyi Dániel, a budapesti ÁRKÁD Bevásárlóközpont igazgatója.  Kiemelte, hogy a Kékszalag egyedülálló, tartalmas program akár az egész család részére is, hiszen a verseny minőségi szabadidőt, kellemes kikapcsolódást és élményt ígér résztvevőknek és szurkolóknak egyaránt. 

A verseny előtti hétvége szombatján kerül sor a „bemelegítő” regattának is tekinthető Fehér Szalag versenyre, amelyet a legesélyesebb csapatok hajóik beállítására, sebességük felmérésére használnak. A Fehér Szalagon külön versenyt futnak a Balaton legpatinásabb, klasszikus vitorlásai: köztük a több mint ötven éven át a tókerülés időrekordját tartó Nemere II., a Balaton legidősebb, több mint száz éves hajója, a Kishamis és a legtöbb Kékszalagot nyert Tramontana.

A Kékszalaghoz kapcsolódó rendezvények sorában a Fehér Szalagot a Kékpántlika nevű ifjúsági verseny követi majd, amelyet július 1-jén, szerdán tartanak. A Kékpántlikán a magyar vitorlázás jövőjét képviselő serdülő és ifjúsági korú sportolók állnak rajthoz egy Balatonfüred és Tihany között rendezett távolsági versenyen. Ezzel egyidőben a keleti medencében rendezik meg a 2szalag nevű versenyt azon kéttestű hajók (katamaránok) számára, amelyek méretük miatt nem indulhatnak a Kékszalagon.

A Kékszalag rajtja csütörtökön 9.00 órakor lesz, Balatonfüred és Zamárdi közötti  mintegy hét kilométeres rajtvonalon sorakoznak fel a résztvevők. A távot 48 óra alatt kell teljesíteni. A jelenlegi abszolút időrekordot a Fifty-fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a Balatonfüred-Balatonkenese-Keszthely-Balatonfüred távot. Természetesen nemcsak az abszolút versenyben osztanak díjakat, hanem minden hajóosztályban megvívnak a helyezésekért, ezen kívül számos különdíj talál gazdára.

A Kékszalag sajátossága, hogy nemcsak a profi, rendszeresen versenyző csapatok és a külön erre a célra kifejlesztett high-tech hajók állnak rajthoz, hanem olyan versenyzők is, akik számára maga a táv megtétele jelenti a próbatételt. Ebben az értelemben szokták a Kékszalagot a New York Maraton futóversenyhez hasonlítani: profik és amatőrök ugyanazon a pályán, együtt versenyeznek, ám a célba érés mindenki számára győzelmet és rendkívüli sportteljesítményt jelent.

A júliusi időjárás sokszor komolyan próbára teszi a versenyzőket, hiszen a nyári forróság és a szélcsend mellett gyakran viharos szelekkel is meg kell birkózniuk. Ezért a szervezők számára a hajózók biztonsága az egyik legfontosabb feladat, amelyben együttműködnek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával. A VMSz 2015-ben is teljes készültséggel biztosítja majd a versenyt: hét mentőhajójuk és közel ötven vízimentő 48 órán át ügyel a mezőnyre.  A verseny mentésirányítási központja a Balatonfüredi Yacht Clubban lesz, ahol a Magyar Telekom és a Novofer Zrt. segítségével korszerű mentésirányítási központot működtetnek. „Csapatunk szoros kapcsolatban áll a Balatoni Vízirendészettel, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumával, az országos mentőszolgálattal és a katasztrófavédelemmel, így baj esetén széleskörű mozgósítást tudunk elérni” – emelte ki Bagyó Sándor, a VMSz elnöke a sajtótájékoztatón.

A Magyar Vitorlás Szövetség és a VMSz idén közös kampányban hívja fel a figyelmet a vitorlázás biztonságának növelésére. Ebben kiemelt szerepet kap a Balatonhelp okostelefon-alkalmazás, amely pillanatokon belül képes eljuttatni a szükséges GPS-koordinátákat és más információkat a mentésirányítási központba. Egy gombnyomás – és a baj pontos helyét ismerve a mentőhajók rendkívül gyorsan tudnak a helyszínre érkezni és segítséget nyújtani. Az életmentő segítség díjtalan. A segélykérő applikációt kiegészíti a Balatonhelp Assistance szolgáltatás is, amelynek keretében jelentősen csökkenthetők a technikai mentés költségei, ráadásul a Magyar Vitorlás Szövetség tagjai számára ez húsz százalék kedvezménnyel érhető el.

Miközben a Kékszalag zajlik a vízen, Balatonfüred városa, a Magyar Vitorlás Szövetség kiemelt partnere további programokkal csábítja a látogatókat a tópartra. Az események sorából kiemelkedik az éjszakai vitorlásverseny, amelyen a magyar vitorlás sport kiválóságai mérik össze tudásukat néhány méterre a nézőktől egy reflektorokkal megvilágított pályán. Július 3-án pénteken pedig a Kékszalag leggyorsabb hajói versenyeznek közvetlenül a balatonfüredi Tagore sétány előtt: így mindenki megcsodálhatja majd őket.

A vitorlázás mellett számos kiegészítő parti program is várja a Balatonfüredre látogatókat a Kékszalag időszakában. A Kékszalag éjszakáján  este tíz óráig nyitva lesznek a múzumok, s aki kék ruhában megy, az még ajándékokra is számíthat. A verseny ideje alatt  a városban nemzetközi gitárfesztivált tartanak, s a szomjazókat a VinCE Balaton borfesztiválra is várják, amelyhez ingyenes koncertek is csatlakoznak. Az események sorát a szombat esti díjkiosztó, majd utcabál zárja.

Go Boating Orfűn az OVE klubban Előző

Go Boating Orfűn az OVE klubban

Balszerencsés kezdet Következő

Balszerencsés kezdet