Siófok  18.9  •  1.7 kn       

Keszthely  13.9  •  0 kn       

Balatonfüred  18.5  •  3.5 kn       

Balatonboglár  18.9  •  1.3 kn       

Orfű  16  •  0 kn       

Velencei-tó  21.4  •  2.6 kn       

Tiszafüred  17.5  •  3.6 kn       

Mályi-tó  17.1  •  0.2 kn       

2023. június 02., péntek

Korszerűsítik a Balaton-fejlesztési stratégiát

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Megkezdődik a Balaton-régió aktualizált területfejlesztési koncepciójának társadalmi egyeztetése.

A korszerűsített tervezet nagyobb szerepet szán az aktív és az egészségfejlesztő turizmusnak, továbbá támogatja a helyi szolgáltatások, termékek egységesebb megjelenítését - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki ülésén Siófokon.

Az ülésén a vezetőség tájékoztatást adott arról, hogy az unióval megkötött partnerségi megállapodása értelmében a következő költségvetési ciklusban 40 milliárd forint jut a Balaton-régió gazdaságfejlesztésére. Az összeg azonban nincs nevesítve az érintett operatív program egyeztetés alatt álló, még kormánydöntésre váró anyagában, ezt a problémát a BFT vezetése a közelmúltban jelezte az illetékes tárcának.

Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs Kft. vezetője a kiemelt üdülőkörzet fejlesztési stratégiájáról szólva elmondta, hogy az évekkel ezelőtt megalkotott koncepció felülvizsgálatára az időközben megváltozott jogszabályi és gazdasági környezet, valamint a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusra megfogalmazott elvárások miatt van szükség.

A dokumentum aktualizálásával megbízott szakértői cég, a Vital Pro Kft. vezető tanácsadója, Wachter Balázs kiemelte: a térség gazdaságának fejlesztéséhez fokozni kell az együttműködést a helyi és környező tudásbázisokkal (egyetemekkel, kutatóintézetekkel), továbbá törekedni kell az egészségipar hangsúlyosabb megjelenésére.

Rámutatott: a turizmus területén egyre fontosabb az aktív tevékenység, a gasztronómia és a minőség.
A kerékpáros turizmust magasabb szintre kell emelni, hogy versenyképes legyen az osztrák térségekkel. Az egészségügyi és rehabilitációs szolgáltatásoknak jóval nagyobb hangsúlyt kell kapniuk a jövőben, tekintettel a társadalom elöregedése miatt változó igényekre. Az üdülőrégió szolgáltatásainak összehangolásával javítani kell a helyi termékek elismertségét - húzta alá a szakember.

Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a turisztikai tendenciákról tartott tájékoztatást. Kiemelte az orosz turisták számának látványos emelkedését, és szólt a Szép Kártya alkalmazásának balatoni sikereiről is. Hangsúlyozta: annak érdekében, hogy a turizmus részesedése a GDP-ből elérje a 10 százalékot, a Balaton-régiónak is teljesítenie kell.

El kell érni, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb családi tava, a turisztikai infrastruktúra családbarát legyen, továbbá az egyéni adottságokra kell helyezni a hangsúlyt a vízparti tömegturizmus helyett - hívta fel a figyelmet.

A testület a Balatoni Komplex Vízbiztonsági Program 2014. évtől javasolt tervezetét széleskörű vitára alkalmasnak találta, és társadalmi vitára bocsátotta az érintett szervezetek és önkormányzat bevonásával.

A tervek szerint 40 millió forintot fordítanak majd a közbiztonság javításában résztvevő szervezetek munkájának anyagi támogatására.

Elmarad a Tavaszi Bajnokság Előző

Elmarad a Tavaszi Bajnokság

Nem emeli a jegyárakat a Balatoni Hajózási Zrt. Következő

Nem emeli a jegyárakat a Balatoni Hajózási Zrt.