Siófok  10  •  13.4 kn       

Keszthely  9.9  •  12 kn       

Balatonfüred  9.6  •  17.4 kn       

Balatonboglár  9.7  •  13.7 kn       

Orfű  12  •  13 kn       

Velencei-tó  10.7  •  12.6 kn       

Tiszafüred  11.5  •  11.5 kn       

Mályi-tó  12.1  •  10.7 kn       

2024. április 23., kedd

Létrejött a Festetics Hajós Klaszter

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Budapesten ünnepélyesen megalakult a a Festetics Hajós Klaszter, a magyar vitorlás tömeg- és versenysportban, a kevtelési célú kishajózásban meghatározó szerepet játszó hajóipari cégek összefogása.

Létrejött a Festetics Hajós Klaszter

A Festetics Hajós Klaszter megalakítására a Magyar Vitorlás Szövetség tavasszal megválasztott új elnöksége által  a sportág megújítására meghirdetett Festetics György Program fontos elemeként került sor. A magyar hajóipari vállalkozások legjobbjai összefogásuk révén erős gyártói hátteret adhatnak a 2013-ban várhatóan meginduló fejlesztésekhez.

Klaszter
A klaszter olyan  közös érdekeltségen, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési forma, mely a ”kritikus tömeg” elérését biztosító együttműködés keretében, egymás hiányzó képességeit, lehetőségeit kiegészítő komplementaritást biztosít, ezáltal jelentősen képes hozzájárulni mind a tagok, mind a régió és térség, valamint az általa képviselt iparág versenyképességének növekedéséhez.

A Festetics Hajós Klaszter célja, hogy közvetlen vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokat biztosítson tagjainak, innovatív kezdeményezésekkel segítse tevékenységüket, ezáltal hozzájáruljon a vitorlázáshoz és egyéb vízi sportokhoz kapcsolódó termékgyártás (felszerelések, sporteszközök, kiegészítők) és szolgáltatások megerősítéséhez, fejlesztéséhez, az iparág nemzetgazdasági súlyának növeléséhez.

A klaszter az Európai Unió által is elismert és támogatott laza gazdasági szövetségi forma, amelyben a résztvevő tagok teljesen megőrzik önállóságukat. A klaszter tevékenységük összehangolását és a piacon való esetleges közös megjelenéseiket segíti.

Megalakulás
Az Alapító Okirat aláírása előtt Szatmáry Kristóf a gazdaság szabályozásáért felelős államtitkár ecsetelte a klaszterben rejlő lehetőségeket, majd Takács Viktor az MVSz Elnökség e témáért felelős tagja üdvözölte a megjelenteket. Ezután dr. Magyar Balázs emelte ki a dokumentum lényegi elemeit. Végül dr. Gál András Levente a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke válaszolt az alapító tagok kérdéseire.

Az iparág képviselői helyett az alapító kezdeményezés az MVSz részéről indult, és a szervezet igyekszik sokoldalú támogatást nyújtani a Festetics Hajós Klaszter működéséhez.

Teszi ezt majd a 2013-ban megjelenő saját kiadású Vitorlás magazin segítségével, amely külföldi gyártású hajót nem promotál majd, szemben a klasztertagok termékeivel. Támogathat a 2013. őszén kifejezetten a magyar hajóipar eredményeit bemutató hajókiállítással, illetve a Festetics György Program keretében fejlődésnek induló zánkai, velencei-tavi és fertő-tavi vízisport létesítmények és szervezetek részére szükséges hajó- és eszközbeszerzések révén. Az MVSz aktívan közreműködik a Festetics Hajós Klaszter érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által elkülönített támogatási pénzre való pályázatokhoz adott szakmai segítséggel is.

Tagok
A Festetics Hajós Klasztert a legjobb, legnevesebb magyar hajóipari cégek összefogása alkotja. Olyan vállalkozások vesznek részt benne, akiknek a tevékenysége az elmúlt évtizedekben Magyarországon, de a nemzetközi vitorlás piacon is sok elismerést vívott ki.

Az alapítók: Hunsails Group, Furtinox, Navalia, North Sails, Pannon Performance Yachting, Pata-Marine, Picula és Társa, Pauger Carbon,Schäfer Yacht, a Yachting Pannonia és a North Sails Kft., illetve a Pro Rekreatione Nonprofit Kft.

Detre Dia és Vadnai Benjamin lettek az év vitorlázói Előző

Detre Dia és Vadnai Benjamin lettek az év vitorlázói

Januártól Somogyhoz tartozik Balatonvilágos Következő

Januártól Somogyhoz tartozik Balatonvilágos