Siófok  27.2  •  6.6 kn       

Keszthely  26.6  •  7.7 kn       

Balatonfüred  26.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  27.2  •  6.6 kn       

Orfű  29.3  •  5.7 kn       

Velencei-tó  28.5  •  6.4 kn       

Tiszafüred  28.9  •  4.5 kn       

Mályi-tó  25.7  •  3.8 kn       

2024. július 28., vasárnap

A Balaton 75-ös cirkálóflottája, avagy a szeles fivérek

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Kinek jut eszébe egy vesztésre álló háború vége felé ilyen méretes vitorlást építeni? Ki gondolhatta, hogy azzal majd nyugodtan vitorlázhat, mintha mi sem történt volna, amikor jönnek a szovjetek?

A Balaton 75-ös cirkálóflottája, avagy a szeles fivérek

„A család története majdhogynem a legendák ködébe burkolózik, sok benne a kérdéses elem. Egyáltalán: kinek jut eszébe egy vesztésre álló háború vége felé ilyen méretes vitorlást (vitorlásokat) építeni? Ki gondolhatta, hogy azzal, majd nyugodtan vitorlázhat, mintha mi sem történt volna, amikor jönnek a szovjetek? E hajók megálmodója vagy az örök optimisták bálványa volt, vagy látnok, hisz tudjuk: hajózni márpedig mindig kell, de hogy vitorlázni? Igen, egy ilyen, egy ekkora vitorlás megbabonázza az emberfiát, legyen az bár a régi uralkodó osztályt és passzióit lesajnáló kommunista, aki épphogy csak most tanulja a halkés helyét a régi urak asztalánál.

Az 1944-ben elsőnek megépült, Nemere II.-őt (amely csodás módon mai napig a Kékszalag csúcstartója), a Big Boy követte 47-ben (ma Sirocco néven fut, de Győzelem-ként is ismert volt), majd a triumvirátus utolsó tagjaként 49-re megépült a Lillafüred is. Utóbbi jellegében már valamelyest idomult a korszellemhez: 30 főt befogadó sétavitorlássá avanzsált időközben. Fedélzetén a párttal és a nép vezető beosztású fiaival hajózott, vidám úttörők part menti integetése közepette. A három fivért (mert egy ekkora árbocos valamit csak hímneműnek tekinthetünk) bármikor, bárhol is tűnjenek fel a csillogó víztükrön, messziről is megismerhetjük külalakjuk, méretük és vitorlázatuk alapján. E jegyeikben nagyjából azonos 75-ös cirkálok egyenként 5 tonnás ólom tőkesúllyal és 70 négyzetméter feletti vitorlákkal siklanak, csoda e ha, igencsak utolérhetetlenül? A csúcstartó Nemere II. ötször nyerte el a Kékszalagot!”

Felkerült a Groupama Garancia Nagydíj - Horváth Boldizsár Emlékverseny kiírása Előző

Felkerült a Groupama Garancia Nagydíj - Horváth Boldizsár Emlékverseny kiírása

Az I. UNIQA Gépjármű Regattával bővül a minőségi szakmai regatták tábora Következő

Az I. UNIQA Gépjármű Regattával bővül a minőségi szakmai regatták tábora