Siófok  12.2  •  6 kn       

Keszthely  9.9  •  6 kn       

Balatonfüred  11.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  11.8  •  1.9 kn       

Orfű  11  •  3 kn       

Velencei-tó  14.4  •  8 kn       

Tiszafüred  12.9  •  4.5 kn       

Mályi-tó  10.7  •  2.7 kn       

2024. április 25., csütörtök

Tovaúsznak a fonyódi részvények

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Eladta a Balatoni Hajózási Zrt.-ben birtokolt részvényeinek kisebb hányadát a fonyódi önkormányzat. Korábban egyebek mellett Balatonföldváron merült fel, hogy az önkormányzat további hajózási részvényeket vásárolna, ha valamelyik tulajdonos értékesíteni fog.

Tovaúsznak a fonyódi részvények

Bezeréti Katalin polgármester szerdán azt mondta: a következő testületi ülésen újra nepirendre kerül a kérdés, tekintettel arra, hogy Fonyód és Balatonvilágos is elad részvényeket.
A földvári polgármester kiemelte: problémásnak véli, ha bármely tulajdonos túl nagy befolyásra tesz szert részvények megvételével. Siófok a cég tavalyi átalakulása óta 20 százalékos szavazati aránnyal rendelkezik.

A képviselő-testület döntése értelmében Siófoknak értékesítenek 1,14 százalékot hétszázalékos tulajdonrészükből. Ez azonban nem feltétlenül jelenti, hogy a részvények teljes egészében Siófokhoz kerülhetnek, a szindikátusi szerződés értelmében a vevőnek meg kell kérdezni a többi tulajdonost esetleges vásárlási szándékáról. Amennyiben a további húsz önkormányzat közül más is igényt tart a fonyódi részvényekre, úgy egyenlő arányban vehetik meg azokat.

Hídvégi József polgármester szerint azért döntöttek a hajózási részvények eladása mellett, mert a város nem akart további hitelt felvenni, hogy a mai határidővel előírt tőkeemelést végrehajtsa. Tavaly ugyanis azzal került a hajózási társaság részvényeinek állami hányada a tulajdonos önkormányzatokhoz: a települések hajózási vagyonukkal arányos összegben járulnak hozzá a cég törzstőkéjének emeléséhez. A fonyódi polgármester szerint az eladott, 40 millió forint névértékű részvény árából – az 53 milliós teljes eladási árból – fedezni tudják a fennmaradó részhez szükséges tőkeemelést, és a kritikus állapotú ravatalozó felújítása is megoldható lesz. Kollmann Gergely, az egyetlen MSZP-s képviselő ugyanakkor kifejtette: kemény vita előzte meg a határozathozatalt, melyben egyedüliként az értékesítés ellen érvelt.

– Fonyódnak a legnagyobb beruházás várományosaként alapvető érdeke lett volna, hogy növelje befolyását a Balatoni Hajózási Zrt.-ben – utalt a második balatoni kompjáratra Kollmann Gergely. Vélekedése szerint a vételár megállapítása szakmailag nem volt megfelelő, s további vitákra adhat okot. Kollmann hozzátette: nem kényszerült volna hitelfelvételre Fonyód a részvények eladása nélkül, mivel a szükséges törzstőkeemelést teljes egészében fedezte volna, ha a képviselők a hátralévő két évben lemondanak tiszteletdíjukról és nem vásárolnak luxusautót az önkormányzatnak.

Indul a jégvitorlázó szezon Előző

Indul a jégvitorlázó szezon

Majthényiék világbajnokok Következő

Majthényiék világbajnokok