Siófok  17.9  •  3 kn       

Keszthely  15.9  •  11 kn       

Balatonfüred  16.9  •  4.2 kn       

Balatonboglár  16.1  •  7.5 kn       

Orfű  19  •  7 kn       

Velencei-tó  20.3  •  5.3 kn       

Tiszafüred  24.9  •  6.5 kn       

Mályi-tó  21.4  •  3.5 kn       

2023. szeptember 23., szombat

Versenyvitorlással kel át az óceánon egy svéd gimnazista

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Versenyvitorlással kel át az óceánon egy svéd gimnazista

Versenyvitorlással kel át az óceánon egy svéd gimnazista

Az élet nehéz kihívás elé állította a svéd gimnazistát, aki a klímaváltozás elleni küzdelem egyik legismertebb arca. A jövő generációkat, azaz a Föld örököseit képviselő, egyéves szabadságra készülő 16 éves aktivista nagyon szeretne ott lenni az ENSZ augusztusi New York-i klímacsúcsán, majd a decemberi nagy klímakonferencián is Santiago de Chilében. Viszont a légi közlekedés súlyos környezeti terhelése miatt sosem ül repülőre, és ezért a nagy tengerjáró hajók is tiltólistán vannak nála.

Mégsem kell átúsznia vagy eveznie az Atlanti-óceánt, egy német üzletember ugyanis a rendelkezésére bocsátja a 60-as (18 méteres) vitorlás jachtját. A Malizia II eredetileg a 2016–17-es Vendée Globe földkörüli szólóversenyre épült. A vitorlás napelemekkel és vízalatti áramfejlesztővel is fel van szerelve, így maga a kéthetes átkelés valóban nem növeli jelentősen Greta Thunberg karbonlábnyomát. Aggódnia legfeljebb az augusztus közepén gyakori hurrikánok miatt lehet majd.

Thunberget a hajó legénysége mellett a papája, valamint egy filmes is elkíséri. Az aktivista szerint ha Donald Trump a tudósokra sem hallgat, akkor rá, egy gyerekre még kevésbé fog, ezért nincs mondanivalója a számára, és semmi értelme, hogy találkozzon vele. New York után vonattal és busszal szeretne Chiléig eljutni, de lehet, hogy Panamában kompromisszumra fog kényszerülni, mert ott annyira veszélyes a terep kocsival, hogy még a legbátrabbak utazók is inkább hajóra szállnak.

A Raffica Sailing Team nyerte a Kékszalagot az egytestűek kategóriájában Előző

A Raffica Sailing Team nyerte a Kékszalagot az egytestűek kategóriájában

Új Atlanti óceáni verseny rajtol a legjobb trimaránokkal Következő

Új Atlanti óceáni verseny rajtol a legjobb trimaránokkal