• Kövess minket!

Versenyek

Egyszerűen klasszikusra sikeredett…

Egyszerűen klasszikusra sikeredett…

A hétvégén Csopakon - immáron harmadik alkalommal - került lebonyolításra a Kereked Klasszikus Kupa Pályaverseny a Klasszikus Flotta 10 hajóosztályának a Tramontana 8mR jachttal, valamint dragonokkal, túrajollékkal és folkboatokkal.

Az idei évben az események már péntek este kezdetüket vették egy habzóboros állófogadás keretében, ahol Dr. Balogh Tamás a Hajózástörténeti Egyesület Elnöke felelevenítette az első világháború előtti Császári és Királyi Jachtraj történelmét, és lobogórendszerét. Az esemény naplementekor a lobogó levonásával zárult.       

Magán a versenyen idén közel 50 cirkáló és jolle vett részt három csoportban rajtoltatva a hajókat.  Az első csoportban induló összevont cirkálók (75-ösök, 8mR, 40-esek) a teljes mezőny összeadott hajókorainak és vitorlafelületeinek közel háromnegyedét tették ki.  A versenyt mindhárom 75-ös cirkáló megtisztelte részvételével.   Egy rajtvonalon indulhatott el az 1910 előtt épült legnagyobb történelmi múlttal rendelkező Tramontána, ezen felül az MVSZ előző és jelenlegi elnökét felsorakoztató Lillafüred és a Tabu, valamint a szombat esti pódiumbeszélgetés folyamán főszerepet kapó Czittel Lajos és Borbély Ference is (előbbi a Sirocco, utóbbi a Nemere II fedélzetén).

A hajók méltó rangjához illeszkedett a szombat esti parti esemény is. A pódiumbeszélgetések keretében Czittel Lajos és Bruckner Szabolcs hajómesterek, Borbély Ferenc társaságában kínáltak bepillantást a fahajóépítés mesterségébe.   Ezt követően fehérterítős asztalokon lett tálalva a vacsora, csopaki palackozott topborok (Jásdi, Petrányi, Homola pincészet) felszolgálása mellett, és a Myrtill és a Swinguistique Együttes társaságában.  

A 2 nap alatt végül összesen 2 futam került megrendezésre.  A díjak vasárnapi átadására a kialakult gyakorlat szerint 70 év feletti vitorlázót kértek fel.  Idén Hrehuss György adta át a díjakat, aki a díjátadóra vízen érkezett a Balaton legidősebb hajójával a Kishamissal.

 

Osztályonkénti első helyezettek:
Összevont cirkáló – Lillafüred, Detre Szabolcs  (kormányos)
70-es cirkáló – Pannónia, Jordán Balázs (kormányos)
30-as cirkáló – Regulus, Weöres Szabolcs (kormányos)
50-es cirkáló –  Fortuna, Kis-Szölgyémi Ferenc (kormányos)
Európa 30-as – Nagymágus, Takácsy Géza (kormányos)
Dragon /22-es összevont–  Luna, Zenthe Ferenc (kormányos)
15-ös jolle –  Mámor, Birinyi Gábor (kormányos)
Folkeboot –  Grünhilda, Makkos Gábor (kormányos)

 

 

Az esemény megvalósítását idén a Stratis Vezetői és Informatikai Kft segítette támogatásával, akinek mottója: „stratis – go the extra mile”.

Végeredmény