Siófok  22.4  •  4.8 kn       

Keszthely  21.9  •  4 kn       

Balatonfüred  22.1  •  3.5 kn       

Balatonboglár  22  •  1.4 kn       

Orfű  23  •  9 kn       

Velencei-tó  21.3  •  9.9 kn       

Tiszafüred  17.8  •  8.2 kn       

Mályi-tó  15.7  •  8.3 kn       

2024. május 07., kedd

Kék és fehér - Vitorlásbál 2024

Kék és fehér - Vitorlásbál 2024

A bálterem világítása, a gyönyörűen megterített asztalok kék-fehérben pompáztak, nem véletlenül. A víz és az ég kékje, a vitorlák fehér színe sportágunkra utal. És általában a hajózásra, mindenhol a világon.

Hosszú évek kihagyása után a Magyar Vitorlás Szövetség és a BAHART újra Vitorlásbált rendezett a Marriott szállóban. A bálterem világítása, a gyönyörűen megterített asztalok kék-fehérben pompáztak, nem véletlenül. A víz és az ég kékje, a vitorlák fehér színe sportágunkra utal. És általában a hajózásra, mindenhol a világon

Az első vitorlás bált a fennmaradt források szerint 1930-ban rendezték, az első bálok alapítói, többek közt Széchenyi Emil gróf, Ugron Gábor és Iklódy Szabó János voltak. És talán az első bálok vacsoraasztalainál már szóba került: kellene rendezni a Balatonon egy tókerülő versenyt a leggyorsabb vitorlások számára. Végül talán egy bálon született ötlet nyomán indult el 1934-ben a Kékszalag azóta is töretlen sikertörténete.

Sikerekről, eredményekről bőven esett – és eshetett – szó az idei bálon, hiszen a 2023-as év a vitorlás sportág igazi sikeréve volt. Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elmondta: 

„Érdi Mária megszerezte az első magyar női világbajnok vitorlázó címet, valamint indulási jogot a párizsi olimpiai játékokra, nem utolsó sorban az Év sportolójának választották. Vadnai Jonatán szintén már a párizsi olimpiai játékokra szóló kvóta tulajdonosa. Mindketten még a mai találkozásunkat megelőző nap is vízen voltak, és hazánkat képviselték az Athénhozközeli Kalamaki beachen rendezett Európa-bajnokságon, ahol Mári Európa-bajnok, Jonatán ezüstérmes, Benjamin 5. helyezett lett! Ezúton is gratulálunk nekik! Szintúgy 2023-ban történt, hogy a Berecz Zsombor vezette SSL Team bebizonyította, hogy egy tenger nélküli ország csapata, vagyis a magyar csapat miként tudja kivívni a világ legjobbjainak járó címet. De nézzük röviden a jövő reménységeit, a jövő olimpikonjait! A Fehér Boróka - Fehér Szonja páros decemberben bebizonyította: nekik is ott a helyük a világ legjobbjai között, hiszen bronzéremmel tértek haza Brazíliából, az Ifjúsági világbajnokságról. Minden elismerés a lányoknak! Van mit ünnepelni a mai bálon, és van miért szurkolni, hisz 2024 is a hazai vitorlázás nagy éve lehet - irány Marseilles!” 

Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója, a Vitorlásbál védnöke fontosnak tartja a szövetséggel kialakult stratégiai partnerséget, az amatőr vitorlás sport támogatását és a bérlői kapcsolatok ápolását. A Vitorlásbál jó alkalmat ad arra, hogy a kikötőhely tulajdonosok, az üzemeltetők, a szakmai szervezetek képviselői és a partnerek kötetlen keretek között oszthassák meg tapasztalataikat, élményeiket, az együttműködésre koncentrálhassanak, és a vitorlás sport szereplőinek év közben befektetett munkája is értékelésre kerüljön.

Az Év vitorlázója díjon túl a szövetség több kategóriában is különdíjjal ismerte el a tavalyi év eredményeit. 

Mucza Milán az MVM SE saját nevelésű versenyzője, mindössze három éve kezdett vitorlázni. A 2023. évben Kovács Attila kormányzása mellett megszerzett két junior Európa Bajnoki győzelmét és a hazai versenyszezonban elért kiváló eredményeit a Magyar Vitorlás Szövetség az „Év felfedezettje” díjjal jutalmazta. Ezt a díjat Józsa Márton, a Kékszalag győztes Raiffeisen Fifty-Fifty kormányosa adta át, és ha már a dobogón volt, át is vehette a 2023-as év leggyorsabb hajójának járó elismerést. A Fifty-Fifty innovatív tervezője és építője, Paulovits Dénes Herczeg Ágota festőművésznő alkotását vehette át. A művész az SSL csapat világbajnokságon első helyen végzett magyar együttesnek is átadta alkotásait. 

Az „Év női vitorlázója” címet 2023-ban ismét, tizenegyedszer, Érdi Mári érdemelte ki, aki a bálon vehette át a Magyar Sportújságírók szavazatai alapján megítélt „Év női sportolója” díjat is. Mári a tavalyi olimpiai kvalifikációval megszerzett világbajnoki címével és Európa-bajnoki bronzérmével érdemelte ki a rangos elismeréseket. Mári a bálra egy újabb aranyéremmel érkezett: február 23-án, pénteken bravúros versenyzéssel Európa-bajnoki címet szerzett az Athénban zajló ILCA 6 Európa-bajnokságon.

Az „Év férfi vitorlázója” elismerést Vadnai Jonatán, a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője vehette át, ő sem érkezett a bálra üres kézzel: Athénból, az ILCA 7 Európa-bajnokságról ezüstérmet hozott magával, ugyanitt bátyja, Vadnai Benjamin ötödik lett. 

Az esemény alatt megtekinthető volt Kőrösi Tamás Analógia fotókiállítása, amely a Balaton jelenlegi arcát és a tó környékének nosztalgikus kettősségét járta körbe. 

Sporteredmények, kultúra, gasztronómia – és persze zene, tánc, szórakozás hajnalig. Tökéletes mix egy fantasztikus báli estéhez, remélhetőleg nem kell a következő ilyen eseményre évtizedeket várni! 

A  rendezvény galériája.

visyla 

Holnap megnyitja kapuit a hajózás és vízi sportok szezonnyitó nagyrendezvénye! Előző

Holnap megnyitja kapuit a hajózás és vízi sportok szezonnyitó nagyrendezvénye!

Hétvégén zárult a 32. Budapest Boat Show Következő

Hétvégén zárult a 32. Budapest Boat Show