Siófok  17.7  •  5.4 kn       

Keszthely  16.9  •  5 kn       

Balatonfüred  17.4  •  5 kn       

Balatonboglár  17.7  •  6.4 kn       

Orfű  17  •  2 kn       

Velencei-tó  16.7  •  5.2 kn       

Tiszafüred  12.8  •  3.2 kn       

Mályi-tó  14.5  •  2.3 kn       

2024. április 27., szombat

Szüreti hangulat az ősz egyik legnagyobb versenyén

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Évek óta a Szüreti Regattán az egyik legnagyobb a résztvevő nagyhajók létszáma ősszel, nem várt módon és sebességgel nőtt nagyra ez a kifejezetten fiatal verseny.

Szüreti hangulat az ősz egyik legnagyobb versenyén

Szeptember 21-én idén is elrajtol a mezőny Alsóörsről, hogy Badacsonyt elérve két napot hódolhassanak a résztvevők vitorlás és borfogyasztási szenvedélyeiknek.

A Hegyi Dénes által felépített verseny eleinte inkább volt egy szűk baráti találkozó, mint a Balaton egyik legnagyobb és legnépszerűbb versenye – mára megnőtt, de megmaradt baráti találkozónak. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a TVSK másik nagy versenyéhez (Pünkösdi Regatta) hasonlóan a Szüreti Regatta is „ottalvós”. Tapasztalataink szerint a résztvevő hajósok sokkal kötetlenebbül, lazábban tudnak beszélgetni és táncolni, amennyiben nem kell visszamenni a saját kikötőbe, házba, lakásba.

A Szüreti Regatta programja a hagyományoknak megfelelően már szeptember 20-án, pénteken elkezdődik, amikor Alsóörsön a nevezéskor zsíroskenyér-party és bor fogadja a lelkes résztvevőket. Igaz ez verőfényes őszi napsütésben és csípős hideg szélben egyaránt.

A szombati alsóörsi rajt után Badacsonyig hajózik a mezőny, ám Ábrahámhegyen (ahol szintén van TVSK kikötő) bóját kell kerülni. Ennek praktikus okai is vannak, hiszen szél hiányában itt rövidíthet is a versenyrendezőség, amire volt is már példa az elmúlt években.

A badacsonyi (egyes családoknál már délutáni, más esetekben csak esti) program vacsorából, illetve a tavalyi összesített eredmények utáni díjátadásról szól. A Szüreti Regatta (Farkas Márk ötvösművész által készített) érmei kiemelkedő minőségűek a hazai mezőnyben, méretük és kivitelük láttán a díjazott méltán érzi úgy, hogy kincset nyert (a gyerekek is értik a lényeget, amikor érmeket lopkodnak az apjuktól, mindig a Szüreti Regatta medáljait akasztják először a nyakukba).

Vasárnap a mezőny felsorakozik a rajtvonalon, majd nekigyürkőzik a Badacsony-Balatonföldvár-Balatonfüred távnak, amely futam idén a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat nyolcadik állomása is lesz egyben. A tapasztalat ugyanakkor az, hogy Füredig az elmúlt évtizedben csupán 1-2 alkalommal jutott el a mezőny, a szélnek és a pályarövidítésnek köszönhetően többnyire Földváron ért véget a verseny.

Volt, hogy a 90-100 km/h-s szélsebesség miatt elmaradt a vasárnapi futam, s volt, hogy mindkét nap estig tartott a verseny, de egy biztos: a Szüreti Regatta hangulata visszacsábítja a vitorlázókat.  

Siklósi Máté

Kemény kezdés lesz Előző

Kemény kezdés lesz

Flottabajnokságra készül a Dragon osztály Következő

Flottabajnokságra készül a Dragon osztály