• Kövess minket!

Nemzetközi

RS Feva EB Lipnón magyar részvétellel

RS Feva EB Lipnón magyar részvétellel

Az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar utánpótlás-nevelő osztály, az RS Feva Európa-bajnoksága pénteken kezdődik Csehországban, a Lipnói-tavon.

A hajók történetében először a több mint nyolcvan induló között két magyar egység is megtalálható.

„Szeretnénk bekapcsolódni az osztály nemzetközi vérkeringésébe, hiszen ez az egyik legszélesebb körben használt, a Word Sailing által elismert, ifjúsági kétszemélyes osztály Európában” – mondja Náray Richárd, az RS Feva nemrégiben alakult magyar osztályszövetségének titkára. „Tavaly a hajót már több klub és vitorlásiskola használta nyári táboraiban, augusztusban a tapasztaltabb lányok és fiúk számára már flottabajnokságot rendeztünk, és terveink között szerepel a közeljövőben egy Európa-bajnokság rendezése a Balatonon.”

Az RS Fevát két gyerek vitorlázza, blisztere van, az ideális összsúly kb.100-110 kilogramm, ami lehetővé teszi, hogy egy nagyobb és egy kisebb gyerek is együtt vitorlázzon rajta. A hajó helye az utánpótlás-nevelésben valahol az Optimist és a 420 osztály között helyezkedik el, és betölti a Cadet kikopásával keletkezett űrt.

Az Európa-bajnokságra a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület két egysége utazik, akik idén februártól a Lágymányosi-öbölben és a Velencei-tavon készültek a versenyre. Számukra ez a regatta elsősorban a tapasztalatgyűjtést szolgálja, hiszen itthon eddig nem tudtak komoly versenykörülmények között készülni. Ennek ellenére március óta heti négy-öt edzéssel nagyon komoly edzésprogramot abszolváltak, és nagy elszántsággal készültek hóban-fagyban a vízen és a tornateremben. 

A két induló magyar páros, Sármay Domokos – Náray Bendegúz és Magyar Máté – Náray Ágoston a hajóosztály nemzetközi szervezete által felkínált charterhajókkal indul a csütörtöktől pünkösd hétfőig tartó versenyen.

A Magyar RS Feva csapatot Majoross Bea (VGYE), Joó Kristóf (VGYE) és Bozóki Gábor (VVSI) készítette fel a versenyre. A csapat részvételét a regattán az RS Sailing, a Café Ponyvaregény és a Piper’s Communication valamint a SailingBooks.hu támogatta. Külön köszönet a CSVI vezetőinek a támogatásukért, akik egy edzőmotorossal támogatják az EB-részvételt.

A magyar csapat kedd este érkezett a verseny helyszínére, és a hajók átvételével, felszerelésével és a helyi viszonyok megismerésével kezdte a felkészülést az EB-re. Csütörtökön már a vízen készülnek, pénteken megnyitó, szombattól zajlanak a futamok.

További információk:

Náray Vilmos, Live PR

e-mail: naray@livepr.hu, tel.: +36 (20) 369 2126