• Kövess minket!

Nemzetközi

Rolex Giraglia Cup 2018

Rolex Giraglia Cup 2018

Rolex Giraglia Cup 2018

A Földközi tengeren több olyan nagy verseny van amit a neves óramárka a Rolex támogat. Ezek közül érdemes megemlíteni néhányat, például az ősszel rendezendő idén a Kékszalaghoz hasonlóan 50. születésnapját ünneplő Rolex Middle Sea Race – t vagy a Maxi Yacht Rolex Cup – ot vagy szintén a Yacht Club Costa Smeralda által szervezett Rolex Swan Cup – ot, de pár éve már a TP52 – es osztálynak is szponzora a Rolex, így a Világbajnokságok is ezen márkanév alatt futnak.

A Rolex Giraglia Cup története egészen 1952 – re nyúlik vissza amikor is a Yacht Club Italiano és a Yacht Club de France elnökeinek fejében felmerült a gondolat, hogy St. Tropez és Genova között kellene rendezni egy versenyt. Az első versenyt 1953 – ban tartották és mindössze 22 hajóval. Az esemény azóta kicsit kinőtte magát, 1997 ben a Rolex lett a főszponzor, illetve a verseny igazi fesztivállá alakult, ahol idén például több mint 200 hajó indult. Az útvonal is kicsit alakult a fesztiválnak megfelelően. A verseny most két részből áll, egyrészt megmaradt a klasszikus St. Tropez - Genova útvonal, de előtte még beiktattak egy szakaszt, méghozzá San Remo – ból St. Tropez – ig. A verseny rekordját Igor Simcic Esimit Europa 2 - je tartja, 14 óra 56 perc 18 másodperccel. A rekordot a többszörös olimpiai bajnok és America’s Cup győztes német Jochen Schümann kormányzásával állították fel. A verseny távja ekkor 241 tmf volt és St. Tropez - ből San Remo - ba ment a Giraglia Rock érintésével. A hajó átlagsebessége 18 kts körül volt a maximum sebessége pedig 30 kts felett. 

Az idei versenyen szám szerint a 66. Rolex Giraglia Race – en összesen 205 hajó rajtolt köztük két IMOCA, jópár TP52 – es, gyakorlatilag a teljes Maxi 72 flotta és jónéhány Wally Yacht is. Az IMOCA – ákat külön értékelték a többi hajót pedig vagy IRC vagy ORC – be sorolták.

A versenyt abszolútban a Tango nevű Wallycento nyerte és a dobogó többi fokán is hasonlóan 100 lábas Wally – k végeztek. Az IRC – ben arattak a Maxi 72 – esek, hiszen az első négy hajó mind ebből az osztályból került ki. A győztes a Mommo lett, őt követte a Cannonball és a Caol ILa R. A két IMOCA közül az SMA nyert. Az ORC – t egy Swan 50 – es a Skorpios nyerte, második lett egy Grand Soleil 58 – as, harmadik pedig a Daring Sisters egy kisebb 42 lábas Swan.

A következő Rolex verseny a térségben a TP52 – es osztály Világbajnoksága lesz Cascais – ban, majd a Maxi Yacht Rolex Cup és a Swan Cup Porto Cervoban és az idény a Rolex Middle Sea Race – el fejeződik be, ahol minden remény szerint Magyar induló is lesz a mezőnyben a Wild Joe csapata köszönhetően.

 

 

A verseny honlapja:

https://www.rolexgiraglia.com/