• Kövess minket!

Nemzetközi

Nem dőlt még el a bajnoki cím a Dragon EB-n Balatonfüreden

Nem dőlt még el a bajnoki cím a Dragon EB-n Balatonfüreden

Tenke Péter csapata az amatőr értékelésben a harmadik helyen áll

Hat futam után sem dőlt még el a bajnoki cím a Balatonfüreden zajló Dragon Európa-bajnokságon, több egység is esélyes még a gyönyörű Virginie Heriot trófea elnyerésére. A legjobb magyar egység jelenleg a 11. helyen áll, ám az amatőrök között Tenke Péter csapata jelenleg harmadik.

Csütörtökön a Balaton igazi nyári arcát mutatta a versenyzőknek: gyönyörűen sütött a nap, ám a levegő alig-alig rezdült. Végül 13.00 órakor tudták elrajtoltatni az Európa-bajnokság hatodik futamát, amely ezúttal gyenge, 3-5 csomós északkeleti szélben zajlott le. A tapasztalat és a tudás mellett jó adag szerencsére is szükség volt ahhoz, hogy a hajók megtalálják azokat a szélcsíkokat, ahol gyorsabban tudtak haladni.

Ám a legjobbak azért a legjobbak, hogy nehéz viszonyok között is kiválóan teljesítsenek. Így az első szakasz megtétele után senki sem csodálkozott azon, hogy a versenyben vezető három hajó máris az élre állt, ezúttal a monacói színekben versenyző hamburgi Jens Rathsack volt az első, de szorosan követte két üldözője: az orosz Anatolij Loginov és Dmitrij Szamohin hajója. A három hajó külön versenyt vívott a célig, amelyet a pálya többszöri rövidítése ellenére is majd két óra leforgása után értek csak el a versenyzők.

Végül a szelet legjobban Anatolij Loginov és csapata, Alekszander Salagin és Vagyim Statszenko találta meg Annapurna nevű hajójukkal. Győzelmükkel az összetettben is vezetnek, előnyük azonban mindössze három pont Jens Rathsack előtt. Az Európa-bajnoki cím sorsa a hátralévő legfeljebb két futamban valószínűleg közöttük dől majd el. A bronzéremért is komoly csata alakult ki Dmitrij Szamohin és a brit Ivan Bradbury között. A legjobb magyar, Kis-Szölgyémi Ferenc, Vezér Károly és Kiss Tamás triója egyelőre a 11. helyen áll.

A legjobb amatőr a svéd Karl-Gustaf Löhr vezette csapat, akiket ebben a kategóriában egy német hajó követ. A magyar vitorlázók legnagyobb örömére a harmadik helyen a 7Arts nevű hajó áll, amelynek kormányosa Tenke Péter, legénysége pedig Varga István és Szörényi Ádám.

A verseny pénteken reggel 9 órakor folytatódik a hetedik és nyolcadik futammal.

 

Eredmények:

http://compassmagazin.hu/images/2018.05/Dragon-R6.pdf