• Kövess minket!

Nemzetközi

Nagyüzem a Déli féltekén – Világbajnokságok és az Ausztrál Finn bajnokság

Nagyüzem a Déli féltekén – Világbajnokságok és az Ausztrál Finn bajnokság

Ronstan Australian Finn Championsip

Itthon ugyan nem a legbarátságosabb arcát mutatja az időjárás, mármint a vitorlázás szempontjából, de a Déli féltekén nagyüzem zajlik legalább is a Világbajnokságok tekintetében. December végén az 505 osztály kezdte meg a versengését a Világbajnokság előversenyével, majd a VB – vel ami hét elején fejeződött be. Az 505 – ös mellett a Tornado és a Dragon osztályoknak is most rendezték a 2019 – es Világbajnokságát, előbbinek Auckland – ban, utóbbinak Freementle – ben.

Az olimpiai osztályok közül a Finn – nek is januárban volt esedékes az Ausztrál bajnokság, ahol azért több európai is tiszteletét tette. A teljesség igénye nélkül Rio Olimpiai Bajnoka, a brit Giles Scott, Ed Wright, az Aarhus – i bronzérmes Holland Pieter Jan Potsma és honfitársa Nicholas Heiner. Új – Zélandi Finnesek is idultak a versenyen Andy Maloney és a 2017 – ben America’s Cup győztes Josh Junior is. A versenyre összesen negyven hajó nevezett végül.

Az első napon két futamot rendeztek. Mind a kettőt Giles Scott nyerte, második volt Nicholas Heiner egy hatodik és egy második hellyel. Harmadik helyen két futam után az ausztrál Jake Lilley állt egy második és egy nyolcadik hellye.

A második napon is hasonlóan két futamot vitorlázott a mezőny. A második nap a hollandoké volt, mert Nicholas Heiner és Pieter Jan Potsma is tudott futamot nyerni. Giles Scott ezen a napon egy harmadik és egy második helyet vitorlázott, de ezzel is az élen maradt négy futam után öt pont előnnyel. A nap végén második volt a harmadik futamot megnyerő Nicholas Heiner, aki emellett egy harmadik helyet is vitorlázott. Őt hat ponttal lemaradva az Új – Zélandi Andy Melony követte (9,3,2,4).

A harmadik nap Giles Scott tovább növelte előnyét. Az ötödik futamban ugyan harmadik lett, de a hatodikat ismét megnyerte és ezzel hat futam után már hét pont volt az előnye Heiner – el szemben. A dobogón nem történt változás, mert Heiner két második helyével maradt második, Melony pedig ugyan megnyerte az ötödik futamot, és a hatodikban is jól ment negyedik lett, de ezzel is csak négy potra jött fel Heiner – el szemben.

A negyedik nap is sikerült két futamot rendezni. Giles Scott továbra is magabiztosan vitorlázott, megint begyűjtött egy futamgyőzelmet és mellé egy negyedik helyet, amivel továbbra is az élen állt hét pont előnnyel. Heiner maradt a második, de a harmadik helyre feljött a brit Ed Wright, aki a nyolcadik futamot megnyerte és mellette Giles Scott – hoz hasonlóan egy negyedik helyet vitorlázott.

A befejező nap ismét Giles Scott – ról szólt mert a két futamból mind a kettőt megnyerte és ezzel 14 pont előnnyel nyert az Ausztrál bajnokságot. Második lett a holland Heiner, aki az utolsó napon egy ötödik és egy negyedik helyet vitorlázott. A bronzérmes és egyben a legjobb Ausztrál Jake Lilley lett aki szintén 14 pontot kapott Heiner – től.

 

Eredmények:

Ronstan Australian Finn Championship:

http://bryc.floatingfloors.com.au/BRYC/results/2018/Finn2019/SGrp1.htm

 

505 VB

https://www.sailwave.com/results/505worldchampionship.htm

Dragon VB

http://www.sportspage.com.au/yacht_clubs/rfbyc/DragonWorldChamps/International_Dragon_Class_2019_World_Championship.htm

Tornadó VB

https://www.sailwave.com/results/2019_Tornado_World_Championship.htm