• Kövess minket!

Nemzetközi

Három futammal megkezdődött a Dragon Európa-bajnokság Balatonfüreden

Három futammal megkezdődött a Dragon Európa-bajnokság Balatonfüreden

Három futammal megkezdődött a Dragon Európa-bajnokság Balatonfüreden

Kedden három futammal megkezdődött a Dragon Európa-bajnokság Balatonfüreden. Ragyogó napsütésben, kellemes szélviszonyok között remek futamokat sikerült rendezni. Az összetett versenyben a magyar bajnokság nemzetközi győztese, az orosz Dmitrij Szamohin vezet a monacói színekben induló német Jens Rathsack előtt. A legjobb magyar egység, Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás és Vezér Károly a kilencedik helyen áll.

A csapatokat gyenge északkeleti szél fogadta a reggeli kormányosértekezleten, de Bojan Gale főrendező úgy vélte, hogy mindenképpen érdemes megkísérelni a versenyzést. Igaza is lett: a nap közepén az addig jobbára 5-7 csomós szél keletire fordult és 13-14 csomóig is erősödött.

Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott a dán Jörgen Schönherr, aki korábban két másik hajóosztályban (repülő hollandi és 505) is nyert már világbajnokságot, hajóján egy másik dán kiválósággal, Theis Palmmal, aki nyolcszoros világbajnok. A futam meglepetése volt, hogy az amatőr (Corinthians) kategóriában a Tenke Péter vezette magyar egység bizonyult a legjobbnak.

A második futam legjobbja Szamohin lett, aki nagyon jól alkalmazkodott a gyorsan változó balatoni szélviszonyokhoz. A harmadik futamra megélénkült és keletre fordult a szél, ám az orosz hajó így is megnyerte a futamot.

A titkon a legjobbak közé várt magyar hajó, a Kis-Szölgyémi Ferenc vezette egység egyre hatékonyabban vitorlázott, és jelenleg a kilencedik helyen áll. Az olimpiai és világbajnokokkal tűzdelt mezőnyben ez is kiváló eredmény, de mivel még öt futam hátravan, bármi megtörténhet.

A verseny szerdán újabb futamokkal folytatódik.

Eredmények itt:

http://compassmagazin.hu/images/2018.05/RESULTS.pdf

A Dragon Európa-bajnokság rendezése csak támogatókkal és kiváló partnerekkel lehetséges. Ezért a szervezők e helyütt is köszönetet mondanak a versenyt támogatóinak és partnereinek: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Marinepool, Novofer Zrt., Dell EMC, Quantum Sails, Homola Pincészet, Szt. Donát Pincészet, Kreinbacher Birtok, Öregtanya, Hotel Silverine, Balatoni Hajózási Zrt., Live PR, SailingBooks.hu valamint Hungária Yacht Club és Magyar Vitorlás Szövetség.

Foto: Mag Andrea

A második nap videója: