• Kövess minket!

Nemzetközi

Az első Star Junior Világbajnokság Miami - ban

Az első Star Junior Világbajnokság Miami - ban

Az első Star Junior Világbajnokság Miami - ban

Lassan már közhely kategóriába sorolható hogy a Star – osok mindig kitalálnak valamit. A 2012 – es olimpiai státusz elvesztése után az osztály egyetlen esélye a túlélesre az volt, hogy olyan versenyeket vagy verseny sorozatokat rendeznek, ahol a világ legjobb vitorlázói folyamatosan tovább tudnak vitorlázni az osztályban. Ekkor született meg a Star Sailors League, a Lake -, a Breeze -, vagy a City Grand Slam – ek, illetve a sorozat legrangosabb versenye a Star Sailors League Final, amit minden évben December elején Nassau – ban rendeznek.

Az idei évre is jutott valami újdonság nevezetesen a Junior (vagy U30 – as) Világbajnokság, aminek a Coral Reef Yacht Club adott otthont Miami – ban. A versenyre összesen 36 hajó nevezett 15 országból. Érdemes kicsit végignézni, hogy mégis kik is ülnek be a Star hajóosztályba.

Csak pár napja fejeződött be a Miami Világkupa, de maris újra mindenki Miami - ra figyel a Star U30 VB miatt. Az első napon csodás napsütés és könnyű 6 - 8 csomós breez fogadta a Star Junior VB 36 hajós mezőnyét. A rajt nem sokkal dél után volt és az egy és negyed órás futam végén mar csak 4 - 5 csomó fújdogált. A futam általános visszahívással indult, majd a második próbálkozásra már sikerült rendben elrajtolni. A mezőnyt az amerikai Luke Lawrence -  Alexey Selivanov kettős vezette már az első kreutz végén és meg is őriztek a helyüket egészen a futam végéig. A futamban második lett az olasz Guido Gallinaro, aki tavaly nyert Laser Radial Youth Világbajnoki címet. Star - os karrierjét tavaly, a Star Sailors League Final - ban kezdte és most is az egyik Star - os legenda Firthjof Kleen mancsaftol neki. A futamban harmadik lett az ír Star - os testvérpár Robert és Peter O’Leary. 
Az első nap nem ért véget, mert a futam után kezdődött a hivatalos megnyitó ünnepség a Coral Reef Yacht Club kertjében.

A második napon három futamot sikerült rendezni a Biscayne Bay – re jellemző tipikus időjárásban, ami a reggeli 6 – 7 csomós szélről délutánra 10 – 12 kts – re erősödik. Ez a nap az Amerikai fiataloké volt, mert mind a három futamot amerikai hajó nyerte. Az első futamot Tomas Hornos nyerte, második lett az előző napi futam győztes Luke Lawrence, harmadiknak pedig Leandro Altolaguirre érkezett. A harmadik futam megint általános visszahívással kezdődött majd, Joshua Revkin – nek sikerült megnyernie a futamot. Másodiknak a Mexico – i Juan Ignazio Perez futott be, harmadik pedig Lorenzo Brando Chiavarini lett. Az utolsó futamot az amerikai Laser – es olimpikon Charlie Buckingham nyerte, és ezzel összesítésben is az élen állt 4 futam után. Az utolsó futamban második lett az Ausztrál Finn - es Jake Lilley, harmadik pedig Porter Kavle. Összesítésben négy futam után Buckingham vezetett, második volt Tomas Hornos, harmadik pedig Luke Lawrence.

Az utolsó napra két futam maradt csak. Az első futamot Guido Gallinaro nyerte, második lett az összesítésben harmadik helyen álló Luke Lawrence, harmadik pedig Lorenzo Brando Chiavarini. Az utolsó futam is tartogatott izgalmakat. A futamot az ír O’leary testvérpár nyerte, de ez a futamgyőzelem is „csak” a bronzéremre volt elegendő. Második lett a Tomas Hornos – Pedro Trouche kettős, akik összsítésben is a második helyen fejezték be a VB – t. Harmadiknak ismét Lorenzo Brando Chiavarini – ék futottak, be de ezzel sem tudtak dobogóra kerülni. Luke Lawrence – ék az utosló kapunál, még nem voltak nyerő pozícióban, de mivel a befutó kreutzban több hajót is sikerült megfogniuk, így 2019 – ben ők nyerték az első ízben megrendezett Star Junior (U30) Világbajnokságot.

A Star – osok következő nagy versenye a május 11 és 19 között lesz az Európabajnokság amelyet Riva del Garda – n rendeznek majd. Az esemény egyben a Star Sailors League Breeze Grand Slam – je is lesz. A Világbajnokságot idén Porto Cervo – ban a Yacht Club Costa Smeralda rendezi majd júniusban.  
 
 

Top 10:
 
1        USA   Luke Lawrence – Alexey Selivanov
2        USA  Tomas Hornos – Pedro Trouche
3        IRL    Robert O’Leary – Peter O’Leary
4        USA     Charlie Buckingham – Austin Sperry
5        BRA     Nick Pellicano Grael – Samuel Gonçalves

6        GBR     Lorenzo Brando Chiavarini – Brian Fatih
7        ITA      Guido Gallinaro – Frithjof Kleen
8        AUS     Jake Lilley – Lewis Brake
9        MEX    Juan Ignacio Perez – Mark Strube
10      ARG     Facundo Olezza – Frederico Melo

 

Eredmények:

https://www.yachtscoring.com/event_results_cumulative.cfm?eID=6205

A verseny honlapja:
https://2019jrworlds.starchampionships.org
A nemzetközi Star Osztályszövetség honlapja:
www.starclass.org