• Kövess minket!

Nemzetközi

Augie Diaz – Bruno Prada páros nyerte a Star EB - t

Augie Diaz – Bruno Prada páros nyerte a Star EB - t

A Tenke - Bezeréti kettős a 15. helyen végzett

A Star már ugyan nem olimpiai hajóosztály, de a mezőnyben évről – évre komoly küzdelem folyik az Európai és Világbajnoki címekért. Talán az is jót tett az osztálynak hogy a régi hagyományos versenyeik közül a Bacardi Cup még mindig igen rangos megmérettetés illetve, hogy december elején a Star Sailors League döntőjébe is csak a világ legjobb vitorlázói kapnak meghívást a komoly pénzdíj mellett.

Az idei kontinens viadalt a németországi Flensburgban rendezték. A versenyre 15 ország 71 egysége nevezett. A mezőnyben hat korábbi Star Világbajnok is rajthoz állt, illetve nagy örömünkre volt magyar egység is az EB – n hiszen a Tenke Tibor – Bezeréti Miklós egység képviselte kishazánkat. A verseny augusztus 8 – 12 ig tartott és hét futamra volt kiírva, de nyolcadikán még nem rendeztek futamot, csak este volt a verseny megnyitó ünnepsége.

Az első futamot az amerikai Augie Diaz nyerte, akinek ezen a versenyen a már többszörös Világbajnok brazil Bruno Prada mancsaftolt. A futamban második lett a Georgy Shayduko és harmadiknak érkezett a svájci Jean Pascal Catagny. Ezen a napon még egy futamot rendeztek, amit a tavalyi Világbajnok Eivind Melleby nyert, második nyert a svéd Erik Dahlen és harmadik a svájci Urs Hunkeler. Két futam után Augie Diaz – ék vezettek (1,4), második helyen Lars Grael – ék álltak (4,5), és Roberto Benamati ék voltak a harmadikok (7,7).

A következő nap 30+ csomós széllel indult ezért a mezőny egy ideig a parton maradt, először délután kettőig halasztottak majd négyóra harmincig, végül, amikor a szél 20 kts környékére gyengült kivitték a mezőnyt és egy futamot rendeztek nekik. Ezt a futamot Ante Razmilovic – ék nyerték, második lett a Marin Misura kettős és harmadik a Christian Nehammer kormányozta egység. Három futam után csak a dobogó harmadik fokán történt változás ahova az ír O’Leary – ék jöttek fel.

A harmadik napon megint „kellemes” szél fogadta a mezőnyt. Lehet elég beszédes adat, hogy a negyedik futamban a 71 egységből csak 33 hajó futott be, így ennek fényében nem is rendeztek több futamot ezen a napon. A negyedik futamot O’Leary ék nyerték, második lett Lars Grael, és harmadik a vezető Augie Diaz.

A zárónapra két futam maradt amit már 8 – 10 kts közötti szélben rendeztek. Az ötödik futamot Hubert Merkelbach – ék nyerték, második lett a Tom Losftedt kormányozta egység és harmadik Lars Grael. A vezető Diaz megcsinálta a kiejtőjét, mert a harminchatodik helyen ért célba. Az utolsó futamot a német Robert Stanjek nyerte, második lett az előző futamot nyerő Merkelbach, harmadik pedig Jack Jennings – ék. Lars Grael és Augie Diaz már csak egymással voltak elfoglalva és végül a hetedik és az ötödik helyen értek célba. Ez azt is jelentette, hogy pontazonossággal ugyan, de Augie Diaz – ék nyerték az Európabajnokságot, második lett Lars Grael, harmadik pedig az ír O’Leary által kormányzott hajó.

Tenkéék végül a 15. helyen fejezték be a verseny végig egyenletesen vitorlázva (17,19,26,12,19,13).

  

 

Eredmények:

http://manage2sail.com/de-DE/event/ef9cd82d-c0b9-460b-8fe5-bb334c011af1#!/results?classId=94114451-6a39-46c4-9441-a554392c1365