• Kövess minket!

Nemzetközi

A Yacht Club Costa Smeralda nyerte a Sailing Champions League - t

A Yacht Club Costa Smeralda nyerte a Sailing Champions League - t

Bajnokok Ligája a vízen!

Lehet, nem csak a fociban van ilyen, sőt valójában a vitorlázásban is igencsak létezik. A Sailing Champions League alapötlete hasonló, mint a fociban, vagyis arra törekszik, hogy a legjobb klubok összemérjék tudásukat a vízen. Elsőként Németországban hozták létre a German Sailing League – et 2013 – ban, ami valójában a legjobb német klubok bajnoksága volt. Ehhez a lebonyolítási formához csatlakoztak többen Európából és az USA – ból. 2014 – ben Dánia volt a második európai ország ahol hasonló sorozat indult, mint Németországban. Idén már 14 európai ország és az USA is folyamatosan rendezi a nemzeti klubbajnokságokat, így ideje volt, hogy legyen egy olyan verseny ahol ezek a nemzeti bajnokságok találkozhatnak. 

Az idei évben két selejtezőkört rendeztek az elsőt Szentpéterváron a másikat St. Morritz – ban. A döntőt az idén ötven éves Yacht Club Costa Smeralda rendezi Porto Cervo – ban Szardínián.

A kvalifikációs rendszer úgy nézett ki, hogy 13 nemzet (GER, GBR, SWE, POL, NED, DEN, RUS, NOR, AUT, ITA, SUI, FRA, FIN) nemzeti ligájából a legjobb négy csapat kerül be egy – egy selejtezőbe, 2 St. Pétervárra és 2 St. Morritzba. Ez egy selejtező helyszínén 26 klub, ehhez jön még a rendező club aki szintén indíthat csapatot, illetve van még 5 Wildcard - os club mind a két helyszínen. A Wildcardos clubok olyan országokból kerülnek ki ahol segíteni szeretnék a nemzeti ligák kialakulását, illetve Málta és Monaco. A selejtezők mezőnye így végül 32 két club lesz egy helyszínen. Egy – egy helyszínről 15 csapat jut tovább a döntőbe, ahol még két club csatlakozik a mezőnyhöz, nevezetesen a rendező club illetve az aktuális Sailing Champions League bajnoka.

A versenyt egységesen J70 es hajókkal vitorlázzák. Az idei első selejtezőt St. Péterváron rendezték augusztusban, itt a tervezett 32 hajós mezőnyből végül csak huszonegy hajó lett aki elindult. A versenyen végül 16 futamot sikerült vitorláznia a mezőnynek. Ezt a fordulót a Hamburgi Norddeutscher regatta club nyerte, második lett a dán Frederikshavn vitorlás club és harmadik a hely szentpétervári Yacht Club. A második fordulót St. Morritz – ban rendezték szeptember elején. Itt sem volt meg a harminckéthajós mezőny, mindössze huszonnégy egység nevezett. Ezen a helyszínen a gyenge szél csak nyolc futam rendezését tette lehetővé. Ezt a fordulót az osztrák Segelclub Mattsee versenyzői nyerték, második helyen végeztek a dán Hellerup Sejlclub versenyzői, a harmadik helyen pedig a Berlini Verein Seglerhaus am Wannsee versenyzői. A dötőt szardínián az 50 éves Yacht Club Costa Smeralda – ban rendezték szeptember végén. Ezen a versenyen teljes volt a létszám és mind a 32 egység rajthoz állt. A döntő mezényét négy csoportba nyolchajós mezőnyökre osztották és mind a négy csoportnak 12 futamot sikerült rendezni. A versenyt a helyi club a Yacht Club Costa Smeralda versenyzői nyerték akik a futamaik felét megnyerték és mellette négy második egy hatodik és egy nyolcadik helyet vitorláztak. A második helyen négy ponttal lemaradva az orosz Ost Legal Sailing végzett akik öt futamamot tudtak nyerni. Harmadik helyen a svájci Societe Nautique de Geneve végzett, nekik már „csak” három futamot sikerült nyerniük. A Sailing Champions League jővőre folytatódik majd, de a helyszínek még nincsenek meg.

 

Az események videó összefoglalói:

https://www.youtube.com/watch?v=P50oUxusmxk

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=Lm5FSuG0tmQ

https://www.youtube.com/watch?v=hMO7ST8taV4

 

A selejtezők és a döntő statisztikái az alábbi linkeken érhetők el:

ACT1 St.Pétervár:

https://www.sapsailing.com/gwt/Home.html#/regatta/leaderboard/:eventId=bff28071-fcff-4f5b-b828-1f41e82c08cb

ACT 2 St. Morritz:

https://www.sapsailing.com/gwt/Home.html#/regatta/leaderboard/:eventId=657ccd9a-2d4b-4e2f-a7c7-285f76e53bb9

Final Porto Cervo:

https://www.sapsailing.com/gwt/Home.html#/regatta/leaderboard/:eventId=e6da37a1-773f-4dc5-b7e8-7753d3308386