• Kövess minket!

Nemzetközi

A Team Ceeref nyerte a 44 Cup idei első versenyét Porto Montenegro - ban

A Team Ceeref nyerte a 44 Cup idei első versenyét Porto Montenegro - ban

A Team Ceeref nyerte a 44 Cup idei első versenyét Porto Montenegro - ban

Az idei 44 Cup (korábban RC44) sorozat a Kotor – i öbölben, Porto Montenegro – ban indult. A szezonnyitón kilenc csapat mérte össze tudását április 10 és 14 között. Az idei évben több legénység és taktikus csere is volt a csapatoknál. A tavalyi Világbajnok Team Nika – nál Dean Barker idén nem versenyez valószínűsíthetően az American Magic America’s Cup kampánya miatt, de helyette újoncként Tom Slingsby szállt be a csapathoz. Egy másik változás hogy a Peninsula Petroleum – hoz Vasco Vascotto helyére Ed Baird igazolt. A tavalyi szezongyőztes Charisma is taktikust cserélt szintén America’s Cup kampány miatt Ray Davis helyére a 470 – es olimpiai ezüstérmes Morgan Reeser szállt be. A Team Ceeref – nél az alapemberek Dirk de Ridder (main) és a brit taktikus Adrian Stead maradtak, annyi újdonság történt, hogy a tulajdonos Igor Lah 24 éves fia szállt be a csapatba aki egyébként hajótervezéssel foglalkozik.

A tavalyi évben több meglepetés is született, mint mondjuk Nico Poon Carisma – jának a szezon megnyerése, illetve hogy a 2016 és 2017 – es szezont megnyerő team Cereef “csak” harmadik lett igaz pontazonossággal a Team Nika – val.

Az első nap halasztással indult, majd az élénkülő délnyugati szélben végül két futamot sikerült rendezni. A várakozásoknak megfelelően nagy csata alakult ki a Team Ceeref és a Team Nika között. Az első futamot a Nika nyerte, itt második lett a tavalyi év összetett győztese a Charisma, harmadik pedig a Ceeref. A második futamban sikerült visszavágnia a szlovénoknak, hiszen ezt a futamot ők nyerték. Második lett Chris Bake Team Aqua – ja, harmadik pedig a Peninsula Petroleum, ahol ugye idén Ed Baird lett a taktikus. Nap végén a Ceeref állt az élen négy ponttal, őt követte a Nika egy ponttal lemaradva, a harmadik helyen pedig a Peninsula Petroleum állt 7 ponttal.

A második napon már három futamot sikerült rendezni. A legkiegyensúlyozottabban a Team Aqua vitorlázott, 4,2, és az utolsó futamban elért első helyével, amivel összetettben feljött a második helyre. Az első futamot még 10 kts – es szélben kezdték a csapatok majd a szél folyamatosan erősödött egészen 20 kts – ig. Az első futamot a Peninsula Petroleum nyerte, második lett a Team Aqua és harmadik a Ceeref. A második futamot a Ceeref nyerte, a Charisma érkezett másodiknak és a tavalyi szezonújonc Tavatuy lett a harmadik. Az utolsó futamot a Team Aqua nyerte, második lett a francia Aleph, aki eddig nem tudott hatodik helynél jobbat menni, és a Tavatuy ismét begyűjtött egy harmadik helyet. Nap végén a Ceeref maradt az élen két ponttal az Aqua előtt. Harmadik volt a Peninsula Petroleum, aki az első megnyert futam után még két ötödik helyet vitorlázott. A dobogós helyezések után hét ponttal lemaradva a Team Nika állt, aki még előző nap a második volt, akit a Tavatuy követett egy ponttal lemaradva.

A harmadik napon mindösszesen egy futamot sikerült rendezni, amit a Team Nika nyert, de ezzel is csak a negyedik helyen maradt összesítésben. A futamban másodiknak futott be az Artemis, aki eddig nem igazán hozta a megszokott formáját, mert a legjobb helyezése egy negyedik hely volt a két nap alatt és mellette 7,7,9,8 helyeket vitorlázott csak. A harmadik a Peninsula Petroleum lett, aki ezzel egyet felfele lépett a dobogón, mert a Team Aqua egy hatodik helyet vitorlázott csak.

Szombaton három futamot sikerült rendezni, ami egy kicsit megint átrendezte a mezőnyt. Az első futamot a Team Aqua nyerte, második lett a Ceeref és harmadik a Nika. A következő futamban a Bronenosec villant és nyerte meg a futamot, itt is második lett a Ceeref és harmadik a Nika. Az utolsó futamot az Aleph húzta be és a változatosság kedvéért most a Nika lett a második és a Ceeref a harmadik. Összetettben kilenc futam után is a Ceeref vezetett hét ponttal, második helyre feljött a Nika, ahol az első nap után állt, a harmadik pedig két ponttal lemaradva a Team Aqua állt. A végeredmény is ez maradt, mert vasárnap már csak egy Pro – am Race lesz ami már nem számít bele a versenyeredménybe. A verseny következő fordulója szintén az adria – n lesz május végén Rovinj – ban ahol a sorozat már megfordult 2012 – ben a Világbajnokság kapcsán.

 

A verseny honlapja:

www.44cup.org

 

2019 44 Cup csapatai             Tulajdonos                     Taktikus

Aleph Racing (FRA17)            Hugues Lepic                 Michele Ivaldi (ITA)

Artemis Racing (SWE44)        Torbjörn Törnqvist           Andy Horton (USA)

Bronenosec Sailing (RUS18)  Vladimir Liubomirov

                                                Kirill Frolov (RUS)           Cameron Dunn (NZL)

Charisma (MON69)                Nico Poons (NED)            Morgan Reeser (USA)

Peninsula Petroleum (GBR1) John Bassadone (GBR)   Ed Baird (USA)

Team Aqua (GBR2041)          Chris Bake (GBR)            Cameron Appelton(NZL)

Team CEEREF (SLO11)         Igor Lah (SLO)                 Adrian Stead (GBR)

Team Nika (RUS10)                Vladimir Prosikhin            Tom Slingsby (AUS)

Tavatuy Sailing (RUS21)         Pavel Kuznetsov              Evgeny Neugodnikov