Siófok  17.7  •  10.2 kn       

Keszthely  17.5  •  13 kn       

Balatonfüred  17.3  •  3.5 kn       

Balatonboglár  17  •  11.4 kn       

Orfű  17  •  4 kn       

Velencei-tó  18.2  •  8.6 kn       

Tiszafüred  18  •  6.5 kn       

Mályi-tó  17.9  •  7.2 kn       

2024. április 27., szombat

Tavaszi zsongás a Nacra 15 csapatoknál

Tavaszi zsongás a Nacra 15 csapatoknál

A Nacra 15 katamarán az olimpiai Nacra 17 „előszobája”, ráadásul igazi élményhajó a fiatal, Optimist korból kinőtt vitorlázók számára.

A Pöff SE és a Katamarán suli Cagliariban készül és versenyez

A Nacra 15 katamarán az olimpiai Nacra 17 „előszobája”, ráadásul igazi élményhajó a fiatal, Optimist korból kinőtt vitorlázók számára.

Idehaza két klubban zajlik élénk „kiskatamarános” élet, mindkettőt egy-egy, a vitorlássportból jól ismert, határozott és koncepciózus ember vezeti: Litkey Árpád irányítja a Pöff SE csapatát, Nagy „Rozsda” Attila pedig a Katamarán suli tulajdonosa és vezetője.

Mindkét csapat március 29-től indul az olasz bajnokság második fordulóján Cagliariban, komoly edzésnek tekintik a regattát, ugyanis egy hónap múlva ugyanitt rendezik a hajóosztály Európa-bajnokságát.

Vajon miért éppen a Nacra 15 lett a kedvenc? Nagy Rozsda Attilát a csapatáról, az általa csak Nacra Falkának nevezett társaságról kérdeztem:

„A mai 14-18 évesek egy egészen új generáció, multitasking generációnak is nevezhetők: egyszerre telefonálnak, posztolnak az instára, whatsappolnak, és a suli mellett ami leköti a figyelmüket, annak ugyanilyen színesnek, változatosnak és vonzónak kell lennie. Nos, a Nacra 15 éppen ilyen. Sok és változatos a legénység mindkét tagjának a feladata a fedélzeten, és nem utolsósorban elég izgalmas tekintélyes sebességgel száguldani a vízen 10 centire a hullámoktól… Először csak nyári táborokat szerveztünk, aztán egyre többen jöttek vissza, hogy versenyezni szeretnének. Így kezdődött.”

A Pöff SE kitalálója és vezetője, Litkey Árpád maga is katamaránozott (sok más hajóosztály mellett), és már többször nyilatkozta, hogy a célja az, hogy élményt és érzést adjon a fiataloknak, a hajó, a víz, a szél közvetlen megtapasztalását, azaz olyan képességeket, amelyeket később, ha úgy döntenek, hogy később is versenyvitorlázással szeretnének foglalkozni, bármilyen hajóosztályban hasznosítani tudnak.

A Pöff SE két hajóval, a Katamarán suli hat hajóval utazott Cagliariba, Az olasz és a francia csapat mögött a harmadik legnépesebb a magyar.

A Litkey Árpád vezette PÖFF SE 2021-ben indította el Nacra15 programját. Az egyesület azóta is folyamatos munkát végez, amelyet az elmúlt évek eredményei is igazoltak. Világbajnoki bronzérem U16-ban és csapatban, nem is beszélve a legfiatalabb csapat magyar bajnoki címéről...

Legutóbb a tavaly decemberi brazíliai Ifjúsági Világbajnokság kapcsán hallhattunk a PÖFF Nacra15 csapatáról, akik hazánkat képviselték a versenyen. A frissen összeült Litkey Sámson-Dardenne Naia testvérpáros volt az egyetlen magyar egység, aki futamot nyert a világbajnokságon, majd parádés kezdés után a 8.helyen végeztek.

A Pöff SE téli -tavaszi munkájáról Litkey Zsuzsitól kaptunk beszámolót:

„A folyamatos edzés biztosításáért HUN299, Dardenne Naia és Litkey Sámson, valamint HUN130 Kovács Áron és Litkey Trisztán Anzioban, Olaszországban edzenek; a Litkey család ki is költözött a téli időszakra. Az itt felépített kiváló kapcsolatoknak és a Circolo della Vela Anzio Tirrena testvérklubjuknak köszönhetően minden lehetőség adott az edzésekhez.

A Francesco Porro vezette Nacra15-ös csapatokkal együtt zajlik a felkészülés, és már nem először vesznek részt közösen az Astura Winter Cup elnevezésű versenysorozaton. Itt a HUN299 kormányosa, Litkey Sámson állhatott már korábbi társával dobogóra, harmadik helyen végeztek.

Sámson éremgyűjteménye fiatal kora ellenére igen jelentős, és most újabb szép eredmény született. Nővérével, Naiaval, az összetett sorozatban ezüstérmet, korosztályukban aranyérmet nyertek! Ezzel megszerezték 2024. első érmeit Nacra15 osztályban.”

Ismert tény, hogy a fiatal vitorlázók sajnos nagyon sokszor abbahagyják a vitorlázást 14 éves korukban, amikor az Optimistből kinőve nem találnak másik, hozzáférhető és vonzó versenyosztályt. A másik ilyen kritikus életkor a 18. év, amikor számukra részben a tanulás, részben más, izgalmas lehetőségek, társasági élet, új trendi sportágak miatt a vitorlázás veszít vonzerejéből. A Katamarán suli és a Pöff SE missziója ezért nagyon fontos: olyan hi-tech, gyors és izgalmas hajót, versenyzési lehetőséget, jó társaságot tudnak nyújtani a fiataloknak, amelyek ezt az elvándorlást csökkenthetik, illetve a Nacrával megszerzett képességek akár más jellegű hajókban is jól hasznosíthatók.

A nacrás versenyszezon tehát Cagliariban folytatódik, ahol március 29-30-31-én állnak a rajtvonalra a gyerekek, április végén pedig itt rendezik meg az Európa- bajnokságot, amelyen természetesen ott lesznek a magyar fiatalok. A kontinensbajnokság eredményeiről itt a hunsail.hu oldalon beszámolunk majd.

Képek: Katamarán suli

visyla

Kedden kezdődik a Repülő Hollandi VB Floridában Előző

Kedden kezdődik a Repülő Hollandi VB Floridában

A Majthényi - Domokos páros vezet a Repülő Hollandi VB félidejében Következő

A Majthényi - Domokos páros vezet a Repülő Hollandi VB félidejében