Siófok  17.7  •  17.2 kn       

Keszthely  16.9  •  11 kn       

Balatonfüred  17.4  •  9.6 kn       

Balatonboglár  17.8  •  15.9 kn       

Orfű  16  •  16 kn       

Velencei-tó  19.3  •  14.6 kn       

Tiszafüred  17.3  •  4.4 kn       

Mályi-tó  17.4  •  5.8 kn       

2024. május 01., szerda

Az SMA nyerte a Monaco Global Series – t a 2020 – as Vendée Globe első kvalifikációs versenyét

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az SMA nyerte a Monaco Global Series – t a 2020 – as Vendée Globe első kvalifikációs versenyét

Az SMA nyerte a Monaco Global Series – t a 2020 – as Vendée Globe első kvalifikációs versenyét

A Yacht Club de Monaco, II. Albert Monaco – i herceg támogatásával továbbra is nagy hangsúlyt fektet a vitorlásversenyek rendezésére. Idén első ízben az IMOCA 60 – as osztálynak is szerveznek versenyt, ami már egyben kvalifikációs esemény is a következő Vendée Globe – ra. A verseny ahhoz képest, hogy újdonság a térségben elég szép útvonalat jár be, igaz a Nice Ultimed is a Földközi tenger ezen “szegletében” zajlott, de nem egytestűekkel hanem a leggyorsabb trimaránokkal. A verseny Monaco – ból indul, ezután Szardínia déli részénél a Bonifacio – i szoroson halad át, majd délnek veszi az útját és az eredeti versenykiírás szerint Szicília – ig ment volna le, de végül csak Szardínia szigetét kerülték. Ezután szintén az eredeti tervek szerint még a Baleári szigeteket is meglátogatták volna, de végül itt is rövidebb táv sikerült, mert Szardínia után a mezőny észak felé vette az irányt és Ile de Bagaud érintésével tért vissza Monaco – ba. Az eredeti táv közel 1400 tmf és a versenyzők nem szólóban, hanem párban teljesítik. A Global Race – egyben az IMOCA Világbajnokság első versenye is. A Világbajnokságban évi két verseny szerepel ami felkészülés a Vendée Globe – ra, amit lehet szólóban, vagy párosban is végigvitorlázni. Idén a Global Series és a Route du Rhum, 2019 – ben lesz egy tavaszi verseny amit még nem jelentettek be, illetve a Transat Jacques Vabre, 2020 – ban a The Transat és a New York - Vendée lesz a két kvalifikációs verseny.

A versenyre végül kilenc páros nevezett, köztük több korábbi Vendée Globe résztvevővel. A kilenc hajóból csak három van ami már Foileres, a Bureau Vallée 2 (Louis Burton / Anna-Maria Renken), a Newrest-Art & Fenêtres (Fabrice Amedeo / Eric Péron) és a Monaco Yacht Club színeiben induló Malizia II (Boris Herrmann / Pierre Casiraghi). Paul Meilhat és Gwénolé Gahinet az SMA – val ugyan nem foiler – el indulnak de Melihat tapasztalatival, és kedvező időjárással akár nyerési esélyeik is lehetnek. Három hajó is van a mezőnyben amin hölgyek vitorláznak. Az első a Monin, ahol az 1992 – 93’ – as Vendée Globe győztes Alain Gautier – el párban Isabelle Joschke vitorlázik. A másik hajó a Kilcullen Team Ireland, ahol az előző Vendée Globe – on is induló Thomas Ruyant - al, Joan Mulloy vitorlázik. A harmadik hölgy az első IMOCA versenyét vitorlázó Alexia Barrier - t Pierre Quiroga segíti, majd a 4MyPlanet2 felélzetén. Újonc még az IMOCA osztályban Manuel Cousin aki szintén erősített a korábbi Vendée Globe résztvevő Alan Roura – val erre a versenyre.

A rajt után Paul Melihat az SMA – val kapta el legjobban a fonalat, majd Alain Gautier állt az élre a Monin – al és ők érkeztek elsőnek a Bonifacio – i szorosba, második volt a Newrest Eric Peron – al, harmadik pedig a Kilcullen Team Ireland. Az SMA itt még csak negyedik volt. Ezután Porto Cervo előtt volt egy kapu amit venni kellett, ahol változatlan volt a sorrend. Innen dél felé haladva a vezető hajók közelebb haladtak a szigethez, Melihat – ék pedig kicsit keletebbre vitorláztak, aminek az eredménye az lett hogy Szardínia déli felére már ők értek le előbb. A sziget déli részénél lévő kapunál az SMA vezetett, második volt a Monin, harmadik a Newrest volt. Észak felé az SMA mkicsit meglépett és 10 – 20 tmf – re tudta növelni előnyét. Ezen a szakaszon ő volt az egyetlen aki közelebb ment a sziget nyugati oldalához, a többiek inkább a vizet választották. A Monin volt aki a legnyugatabbra nyitott, de sajnos ez a húzás úgy tünt nem jött be, mert Corsica magasságánál, már csak a hatodik helyen állt, mert a szigethez közelebbi utvonalon a Newrest, a Malizia és a Bureau Vallée 2 is elé került. Innen észak felé Ile de Bagaud – ig az SMA és a Newrest párosversenyt vívott, de végül Paul Melihat – ék vették előbb a szigetet. Ezután az SMA a közvetlen partmenti hajózást választotta, ami fizetett, mert 10 tmf fölé tudta növelni az előnyét Eric Péron – ékkal szemben. Ile de Bagaud szigetét a Kilcullen Team Ireland vette harmadiknak, őt szorosan a Monin követte, aki a partmenti szakaszon meg is előzte Thomas Ruyant – ékat. A versenyt végül az SMA nyerte Paul Melihat és Gwenolé Gahinet, 3 nap 19 óra 17 perces idővel futott be. A második helyért nagy csata volt a Newrest és a Monin között. A két hajó a verseny utolsó szakaszán volt több mint 10 tmf távolságra is de a befutó előtt mindössze egy tengeri mérfölden belül vitorláztak. A csatát végül Alain Gautier – ék nyerték a Monin – al, Eric Péron – éknak pedig be Kellett érni a harmadik hellyel.

Az IMOCA VB következő versenye a Route du Rhum lesz majd.

A verseny honlapja:

https://www.yacht-club-monaco.mc/fr/evenements/20-18/monaco-globes-series/

Tracker:

https://www.yacht-club-monaco.mc/fr/evenements/20-18/monaco-globes-series/tracking-live/

2018 Monaco Globe Series résztvevői:

4MyPlanet2: Alexia Barrier / Pierre Quiroga

Boulogne-Billancourt: Stéphane Le Diraison / Stan Maslard

Bureau Vallée 2: Louis Burton / Arthur Hubert

Groupe Setin: Manu Cousin / Alan Roura

Kilcullen Team Ireland: Joan Mulloy / Thomas Ruyant

Malizia II: Boris Herrmann / Pierre Casiraghi

Monin: Isabelle Joschke / Alain Gautier

Newrest-Art & Fenêtres: Fabrice Amedeo / Eric Péron

SMA: Paul Meilhat / Gwénolé Gahinet

Gyapjasék az élen, Érdi Mári második négy futam után a Világkupa döntőben Előző

Gyapjasék az élen, Érdi Mári második négy futam után a Világkupa döntőben

Magyar sikerek Marseille-ben Következő

Magyar sikerek Marseille-ben