Siófok  13.3  •  5 kn       

Keszthely  9.9  •  4 kn       

Balatonfüred  13  •  2.6 kn       

Balatonboglár  13.3  •  5.4 kn       

Orfű  12  •  3 kn       

Velencei-tó  10.7  •  4.9 kn       

Tiszafüred  8.3  •  2.8 kn       

Mályi-tó  12.7  •  1.2 kn       

2024. április 28., vasárnap

Már harsány az üvöltés a negyveneseknél

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Már harsány az üvöltés a negyveneseknél

Már harsány az üvöltés a negyveneseknél

Most is keményen fúj már, de éjjel végképp felüvöltenek a negyvenesek a déli Atlanti-óceánon, ahol Fa Nándor és közvetlen ellenfelei közelítik az Indiai-óceánt. Az a szűkebben hat, bővebben kilenc hajós csoport, akik egymással szoros versengésben hosszú napokon keresztül keresték az utat az Atlanti-óceán déli részén, hogy a Szent Heléna magasnyomású övezet gyenge szeleiből mielőbb kijussanak délkelet felé, immár a nyugat felől keletre rohanó magasnyomású rendszerben száguldanak.

A mai napon ebben a csoportban a Spirit of Hungary vitorlázott a leggyorsabban. Fa Nándi az elmúlt 24 órában 16-18 csomós átlagokat teljesítve 390 tengeri mérföldet tett meg (Az közel ötszörös Kékszalag táv…). Előrébb is lépet egy helyet Stéphane Le Diraisont megelőzve.

De az igazán kemény idő most éri utol őket. Az ég beborult, a hullámok egyre nőnek, a szél pedig lassan bedurvul. Ott vannak az "üvöltő negyvenesek" világában. A 30 csomós és erősödő, egyre hidegebb szélben vitorlázó Le Diraison mondta ma: "Tegnap még a magasnyomású rendszerben voltunk. Most viszont az alacsonnyomású front előtt vitorlázunk és a helyzet kezd elvadulni. A szél egyre erősödik, egyre magasabbak a hullámok és az ég teljesen beborult. Nehezen tudok aludni, piheni, mert a hajó olyan gyors, miközben irdatlan a zaj. Az IMOCák nagyon zúgnak, ráznak és olyan hangokat adnak ki, mintha menten ketté akarnának törni."

Nándi és Le Diraison mögött száz mérfölddel a legidősebb versenyző, a 66 éves amerikai Rich Wilson kezdi rosszul érezni magát.: "Nagy a zaj, a hajó folyamatosan rázkódik, és olykor olyan érzésem támad, mintha egy irányíthatatlanná vált, szakadékba zuhanó tehervonaton ülnék. Folyamatosan kapaszkodni kell és kitartani. A stressz, különösen éjszaka szinte elviselhetetlen. Testileg és lelkileg egyaránt kényelmetlen, nekem legalább is biztosan."

Eközben messze, 3500 mérfölddel előrébb, keletebbre, túl a Kergülen-szigeteken Alex Thomson visszavette az első helyet Armel Le Cléac'h-től. A Hugo Boss-szal vitorlázó velszi versenyző - az egyetlen nem francia az élmezőnyben - 12 nappal ezelőtt egy víz alatti tárggyal ütközve elvesztette a jobb oldali támaszuszonyát. Így csak jobbcsapáson képes maximális sebességgel, szárnyalva vitorlázni. Ám az elmúlt napokban a gyengébb szélben ritkán nyílt erre lehetőség, illetve most éppen jobbcsapáson rohan mindkét vezető hajó, ami lehetőséget adott neki az előzésre.

Ők ketten megléptek az üldözők elől. Sébastien Josse a harmadik helyen 650 mérfölddel lemaradva. nagyjából 2-3 napi hátrányban vitorlázik, a negyedik Jérémie Beyou pedig már több mint ezer mérföldes lemaradásban van Thomsonhoz képest.

Nyomkövetés a verseny honlapján: http://tracking2016.vendeeglobe.org/hp5ip0/

RC 44 Valletta Cup az idei végjáték Előző

RC 44 Valletta Cup az idei végjáték

Star Sailor League Final Következő

Star Sailor League Final