• Kövess minket!

Nemzetközi

20th Les Voiles de St. Tropez - Ahol a klasszikusok és a modern yachtok találkoznak

20th Les Voiles de St. Tropez - Ahol a klasszikusok és a modern yachtok találkoznak

20th Les Voiles de St. Tropez - Ahol a klasszikusok és a modern yachtok találkoznak

Szeptember 22 és 29 között zajlott a 40. Regatta Royal Cannes, viszont alig száz kilóméterre tőle hétvégén St. Tropezben is hasonlóan kerek évfordulóját ünnepelte egy másik nagy verseny a Les Voiles de St. Tropez, méghozzá huszadik születésnapját. A Cannes – i verseny inkább a klasszikus yachtok - ról szól, de St.Tropez – ben már a klasszikusok mellett a modern yachtok is szerephez jutnak. A hétvégén még nem rendeztek futamot, de a versenyfalu már megnyitotta kapuit, illetve Cannes – ból már rengeteg hajó át is ért, valamint a modern csodák is már a kikötőben horgonyoztak.

A mezőny nem akármilyen, több mint 250 hajó, amiből kicsit több mint száz klasszikus a maradék százötven pedig a modern yachtok krémje. A kikötőben járkálva is szemet gyönyörködtető látvány volt a két J – class a Topaz és a Velsheda, de nem törpültek el mellettük a Wally Cento – k (Magic Carpet, Galateia, Tango) sem amiből három is nevezett a versenyre. Tovább sétálva a kikötőben ingen impozáns látványt nyújtott a Club Swan 50 – es flotta is, de a Swan – okból 42 – től 115 lábig megtalálható volt minden. A Rambler nem a kikötőben horgonyzott, de messziről fel lehetett ismerni a közel kilencven lábas Maxit. A modern yachtok közül még nevezett a versenyre VOR70 – es (Green Dragon), Maxi 72 – es (Canonball) TP52 – es illetve a My Song (Baltic 130) is. A klasszikus yachtok közül is érdemes néhányat kiemelni, de itt a mezőny nagy része a Cannes – i versenyen is részt vett. A 6, 8 és 12 mR yachtok mellett St. Tropezben is indul a Cambria, vagy az Elena of London, illetve ami kicsit kuriózumnak számit a 110 éves Viola is ott lesz a rajtvonalon.

A verseny honlapja:

http://www.lesvoilesdesaint-tropez.fr/les_voiles_de_saint_tropez/

P.S.: kicsit hosszú és fárasztó volt az előző hét, de úgy gondolom a látvány és az életérzés miatt mindenképpen megérte lemenni a francia Riviérára ősszel, hiszen a hajózás és vitorlázás egy olyan szegmensébe lehetett belepillantani, amit csak az interneten szemlélhetünk évről évre. A Monaco – i hajókiállítás, a Regatta Royal Cannes és a Les Voiles de St. Tropez is mind olyan események, amit legalább egyszer látni kell…