• Kövess minket!

Hazai

Nyári Földvári Regatták III. eredményei és beszámolója

Nyári Földvári Regatták III. eredményei és beszámolója

A Nyári Földvári Regatták összefoglalója Erdélyi Bécitől

A verseny első napján csak a finnek versenyeztek, lévén nekik ranglista, válogató és felkészülés a szeptember elején kezdődő FINN GOLD CUP-ra, a világbajnokságra.

 

Bárcsak ilyen szél fújna a VB-n. Reggel K-ivel kezdtünk, de ilyen irányból szokatlanul erőssel. Minden pöff kicsit déliesebb volt. Igyekeztünk távol menni a D-i parttól, de a cirkáló bója, (bóják) közelében pörgölődő szél tette próbára a versenyzőket.. 3 futamot rendeztünk, a terv szerint, minden futamnál fordulni kellett 20-30 fokot a pályával.  A második futamnál felerősödött a szél 16-18 csomóra, pumpálni szabad jelzést adott a rendező. Végig szikrázó napsütés, 35 Celsius és 5-6 Beaufort szél. Csodaszép vitorlás idő volt. Holnap, szombaton, már a Csillaghajók és a Repülő Hollandik is bekapcsolódnak a regattába, de a Finn rajtol elsőnek, legnagyobb mezőnyként.

 

Szombat

Bejött az előrejelzés, éjjel süvített az északi, reggelre megszelidült 5-6 Beaufort-ra, tehát megyünk a vízre. (Legalább is a rendezők). A Finnes mezőny fele kijött, a másik fele partról drukkolt. Az FD mezőnyt Tenke Péter-Polgár Csaba és Süli András- Papp Dávid képviselte, a Csillaghajósok még a parton szerelnek.

A rajtnál már visszaerősödött a szél ismét, nem volt kétséges, hogy felmegy az O lobogó, lehet pumpálni (Bár ezt felesleges volt közölni). Borulások, árboctörés is színesítette a mai nap eseményeit. A finnek mindhárom futama megrendezésre került. Az első futamot Huszár Géza, a második kettőt Ian Ainslie nyerte nagy fölénnyel.

 

Vasárnap

A szél ma sem akart csitulni, bár adtunk neki egy óra türelmet (halasztással). Kifújt, egyenletes, 23-25 csomós, É-Ny-i szél, Három futamban késhegyre menő küzdelmeket hozva Ian Ainslie nyerete a regattát, második Székely Tóni, harmadik Huszár Géza. Bárcsak ez a szél fújna a VB-n is.

 

A végeredmény:

http://compassmagazin.hu/images/2017.08/Nyari%20foldvari%20finn.pdf