• Kövess minket!

Hazai

Náray Vilmos nemzetközi minősítésű versenybíró lett

Náray Vilmos nemzetközi minősítésű versenybíró lett

Náray Vilmos nemzetközi minősítésű versenybíró lett

Újabb nemzetközi minősítésű versenybíróval gazdagodott a magyar vitorlázás. Náray Vilmos 2018-ban kapta meg a World Sailing elismerését.

Legújabb nemzetközi versenybírónk 1973-ban kezdett vitorlázni Agárdon, a Velencei-tavi Vízi Sportiskola „arany nemzedékének” tagjaként. Első komolyabb eredményét a legelső magyar Optimist bajnokságon szerezte, ahol harmadik lett. A későbbiekben Cadetben, 420-assal – válogatott is volt – és 470-essel vitorlázott, és rövid ideig a Star versenyzésbe is belekóstolt az egykori MTK-ban, Balatonfüreden.

Tanulmányai és külföldi tartózkodása miatt hosszabb kitérő következett, majd 1996-ban tért vissza a versenyzéshez, ezúttal már a Dragon osztályban, amelyhez azóta is hű maradt. Fjord nevű hajójával hatszor volt magyar bajnok, de csapatával nyert versenyt a Starnbergi-tavon, és rajthoz állt több Európa-bajnokságon is. 2005-ben lett a Magyar Dragon Szövetség titkára, 2011-ben elnöke, és nevéhez fűződik két Dragon Európa-bajnokság megszervezése a Balatonon, 2010-ben és 2018-ban. A magyar osztályszövetség vezetőjeként évről-évre képviseli a magyar flottát a Nemzetközi Dragon Szövetség közgyűlésein.

Jelenleg a Freyja nevű Dragon kormányosa, családjával és barátaival gyakran túrázik a Balatonon egy Calvados nevű Sudár Klasszik fedélzetén, de nem maradt hűtlen az egykori szűkebb pátriájához sem: Agárdon néha fel-feltűnik a Finn dingi versenyeken is.

2012-ben szerezte meg a versenybírói minősítést, és azóta évrőlévre folyamatosan gyűjtötte a tapasztalatokat. „Anyanyelvi szinten beszélek németül, magas szinten angolul – ezért kezdettől fogva szerettem volna nemzetközi versenyeken is bíráskodni. Az EUROSAF bírói csereprogramjának hála sok külföldi versenyre eljutottam, és ami még sokkal fontosabb: kiváló, tapasztalt kollégáktól tanulhattam, izgalmas helyzetekben tanulmányozhattam a szabályok működését” – húzza alá az új nemzetközi versenybíró, aki A vitorlázás versenyszabályai két legutóbbi kiadásának magyarra fordításában is részt vett, és tagja a Versenybírói bizottság „Kérdés-felelet panel”-jének.

2016-ban Heathrow-n, egy nemzetközi bírói szemináriumon tette le a World Sailing által előírt bírói vizsgát. Ez azonban még nem elég a minősítés megszerzéséhez: ehhez kiemelt nemzetközi versenyeken kell a nemzetközi zsűri tagjának lenni, ahol a zsűrielnökök minősítik „ifjú” kollégájukat – alkalmas-e nemzetközi versenybírónak? „A legtöbbet talán egy dániai F-18 világbajnokságon tanultam, ahol három nap alatt a napi három-négy futamot követően gyakran éjfélig dolgozva több mint 25 óvást tárgyaltunk le” – mondja. A szükséges referenciák összegyűjtése után végül 2018 májusában kapta meg a végső értesítést az „International Judge” minősítés eléréséről.

„Szakmailag nagyon fontosnak tartom, hogy a szabályokról ne csak az óvási szobákban essék szó, hanem azokat minél nagyobb mélységben megismerjék a versenyzők, hiszen ez az ő érdekük” – emeli ki Náray Vilmos. Ezért szívesen vesz részt az oktatásban: az RS Feva osztály kezdő vitorlázóinak már négy éve tart szabályismereti előadásokat, de a Dragon-osztály és más nagyhajós versenyzők számára is szívesen segít ezek megismerésében.