• Kövess minket!

Hazai

Dr. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke Professor Emeritus címet kapott

Dr. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke Professor Emeritus címet kapott

Dr. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke Professor Emeritus címet kapott

Pénteken munkája elismeréséért a Pécsi Tudományegyetem a Professor Emeritus címet adományozta dr. Kollár Lajosnak, az MVSz elnökének, aki nemrég töltötte be 70. életévét.

Szövetségünk tavaly második ciklusára is megválasztott elnöke, dr. Kollár Lajos - aki nemrég betöltötte 70. életévét - Professor Emeritus címet kapott a Pécsi Tudományegyetemen. Kollár Lajos 2013-ban lett a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, aktív vitorlázó, a Tabu nevű 40-es schaerenkreuzer tulajdonosa és kormányosa. Kollár Lajos elhivatott a gyógyítás felé, végigjárta a szakmai ranglétrát egészen a kezdetektől: műtősfiúként, diákként kezdte a pécsi tudományegyetem falai között, majd orvosként, később többek között a Klinikai Központ első főigazgatójaként folytatta - összesen mintegy 50 évet töltött az egyetem kötelékében.

A diploma megszerzését követően tett egy kis kényszer kitérőt, na, nem messze, csak Szekszárdra, az ottani megyei kórházban dolgozott. 1976-ban tért vissza Pécsre, a II. számú Sebészeti Klinikára. Négy év múltán az I. számú Sebészeti Klinikán praktizált, itt előbb adjunktus, majd magyarországi érsebészet egyik alapítója és a pécsi érsebészeti klinika vezetője lett. Még ötven éves kora előtt, 1995-ben megszerezte az egyetemi tanári címet. Ekkortól a Baranya Megyei Kórház-PTE ÁOK Sebészeti Tanszékének vezetője, és a megyei kórház Általános- és Érsebészeti Osztályának, majd az érsebészeti klinika igazgató professzora lett. 2007-től a PTE Klinikai Központ első főigazgatója. Tevékenyen részt vett a pécsi egészségügyi ellátó rendszer átalakításában, melyhez több uniós pályázatot nyert. Számos szakmai publikációt jegyez, több könyvfejezetet írt, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke volt két cikluson át, tagja a Magyar Sebész Társaságnak is, a Magyar Haemorheologiai Társaság örökös tiszteletbeli elnöke. Több új műtéti eljárás kidolgozója, bevezetője. Utóbbi években gyakorló sportorvos. Terhelés élettani kutatásokat végez. Kollár Lajos orvosi pályájának részleteiről itt lehet olvasni.

Első MVSZ-elnöki ciklusa kezdetekor azokat a célokat fogalmazta meg, hogy szélesítsék a vitorlázás utánpótlásának bázisát, és készítsenek el egy olyan új stratégiát és átlátható, hatékony szövetségi működést, amelynek révén folyamatosan emelkedik a háttérben végzett munka szakmai színvonala. Tavalyi újraválasztásával a vitorlázók közössége úgy ítélte meg, hogy vezetése alatt a szövetség elérte ezeket a kitűzött célokat és Kollár Lajos vezetésével jó úton, jó irányba halad az MVSZ. Első elnöki ciklusának részletes értékeléséről itt lehet olvasni.

A második ciklusa elején az eddigi munka folytatását ígérte azzal, hogy “az irányon nem változtatunk”. A “Gyorsabban, élesebben” mottóval jelzett, 2020-ig tartó ciklus legfőbb célkitűzései között a tokiói olimpiára minél több kvóta megszerzése szerepel és ennek érdekében a pénzügyi- anyagi és a szakmai háttér további erősítése. A csúcsversenyzők eredményessége mellett nem feledkeznek meg a sportág gerincét adó nagyhajós és szabadidő-vitorlázókról sem. Az elmúlt időszakban megújult, szakmai szempontból átláthatóvá és egységessé vált a versenyrendszer, ami megállította a magyarországi versenyeken résztvevők számának korábban tapasztalt csökkenését. A továbbiakban is azon dolgoznak majd, hogy minden magyar vitorlázó megtalálja azt a túrát, versenyt vagy eseményt, amelynek révén bekapcsolódhat a sportág vérkeringésébe

A most 70 éves elnöknek 2016. tavaszán a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta a köztársasági elnök.

Elnök úrnak boldog születésnapot és jó szelet kívánunk!