Siófok  15.5  •  5.6 kn       

Keszthely  13.9  •  3 kn       

Balatonfüred  15.2  •  4.4 kn       

Balatonboglár  15.5  •  6.6 kn       

Orfű  15  •  2 kn       

Velencei-tó  14.7  •  5.4 kn       

Tiszafüred  12  •  3.9 kn       

Mályi-tó  14  •  1.4 kn       

2024. április 27., szombat

Karácsonyi köszöntő Haranghy Csaba elnök úrtól

Karácsonyi köszöntő Haranghy Csaba elnök úrtól

Kedves sport barátaim!

Tisztelt magyar vitorlázók,

Kedves sport barátaim!

Karácsony és az Újév a készület és a számvetés időszaka. Ennek okán írok Önöknek/Nektek, számot is vetve az ez év január végi megválasztásom óta eltelt időről  és előre is tekintve a közös szenvedélyünket, hobbinkat, - a vitorlás ügyeinket nézve.

Turbulens év van mögöttünk. Nagyon szép sikerekkel, kihívásokkal de bizony komoly hibákkal is.

Szerencsére dilemmáznom kell, mi volt nagyobb siker? Érdi Mári aktív olimpiai osztályban elért felnőtt világbajnoki címe, vagy a nemrég zárult hivatalos SSL világbajnoki győzelme a Berecz Zsombi vezette csapatnak? De említhetném még az első körben sikeresen megszerzett tervezett két kvótát a Párizsi /Marseillesi Olimpiára? Sorolhatnám, de fel is sorolok néhányat messze a teljesség igénye nélkül – terjedelmi korlátok okán: Németh Domokos kezdte a sikerszériát február elején a Finn Dinghy VB ezüstérmével – melyet később megfejelt egy Európa bajnoki címmel, - majd Érdi Mári EB bronz érme következett. Sokakat említhetnék, akik nemzetközi versenyeken, kontinens viadalokon szereztek dicsőséget és kaptak szép érmeket, elnézésüket kérem, hogy mindenkit nem sorolok fel. Egyet azonban még kiemelek a sorból: Fehér Boróka és Fehér Szonja korosztályos 29er VB bronz érműket! Mutatva, hogy érkeznek a kihívók a következő generációkból…

Szoktam mondani, hogy akkor leszünk stabilan sikeresek, ha mindenki a maga postján vagy területén a nemzetközi élmezőnyhöz illő teljesítményt ad le. Nem csak akkor tudunk stabil hátteret adni élversenyzőinknek, ha anyagilag stabil a Szövetség, hanem ha a magyar parti csapat teljesítménye vetekszik a konkurens országok csapataival.

Anyagi helyzetünk stabil, mely nagyrészt köszönhető a kormányzat korábbi időket meghaladó mértékű támogatásának, de köszönhető az egyre feszesebbé váló gazdálkodásunknak is. Két komoly GINOP pályázat zárása történt meg idén, és sikerült előre lépnünk az eszközök terén is. Vettünk egy Ford mikrobuszt a válogatottak külföldi utazásait segítendő. Tudtuk fejleszteni számítás technikai hátterünket, és új pályázati pénzből frissítünk a mentő motorosainkon is.

A jövő év legnagyobb kihívása nyilván a Marseillesi Olimpiai részvétel. Örülök, hogy Márin és a Vadnai testvéreken (Benji és Joni között még nem dőlt el a válogató) túl, vannak még akik kedvet kaptak a selejtezők kemény menetéhez, és nekifutnak a megmérettetésnek. Az már a csoda lenne, ha magyar vegyes páros is kijutna a jövő évi olimpiára!

Vannak nagyon biztató jelek ügyeink jó irányba való elmozdulásáról. Az SSL világbajnokságban két komoly dolgot látok: Egyrészt olyan nagyon jó szellemiségű csapatot raktak össze Zsombiék, ahol déli és északi partiak, Balatoniak és kis tavainkról való vitorlázók voltak! Csodát produkáltak! Összefogva. A másik számomra egy komoly hiátust pótol: a méltatlanul kezelt tengeri szakágunkra mutatott rá, rögtön egy szép sikerrel! Ugyanígy komolyan előre mutató, hogy több év után újra van komoly szövetségi kapitányunk, rögtön kettő is a nemzetközi súlycsoportból! Így bizakodva nézhetünk a közeljövőre, de igyekszem az ő – és a fiatalabbjaink – figyelmét már Los Angelesre és Brisbane-ra felhívni.

Szólnom kell hibáinkról és gyengeségeinkről. Bízom benne, hogy a múltbeli hibáink okozta csorbát kiköszörültük, a penitenciát megkaptuk. Elkerülendő az ilyesmit, dolgozunk külső szakértők bevonásával  folyamataink átvilágításán, és az ügykövetésünk megerősítésén, hogy ne felejthessünk el fontos dolgokat.

Szintén fontosnak tartom megerősíteni az összetartozásunkat és a „szövetségesi rendszerünket”. Bevonni új embereket, friss arcokat. Nyitni a hobbi hajósok irányába, még jobban nyitni határon belüli és határon túli magyar vitorlázók felé. Megerősíteni a háttér hajó ipart, bevonni jól motiválható, akár hátrányosabb helyzetű tehetséges embereket.

Nekünk, magyar vitorlázóknak a felelőssége az átlagosnál nagyobb. Példát kell mutassunk a parton is  abból, amit a vízen tanultunk. Fegyelemből, küzdeni tudásból, taktikus gondolkodásból, egymás segítéséből, összetartásból. Így tudunk stabilan a nemzetközi élvonalba kerülni. Ennek jó példái voltak már idén, legyen belőle még több jövőre!

Boldog, békés Karácsonyt, és sikeres Újévet kívánok mindenkinek!

Haranghy Csaba

Szövetségi kapitányi tervek Előző

Szövetségi kapitányi tervek

Érdi Mári az év női sportolója! Következő

Érdi Mári az év női sportolója!