Siófok  12.7  •  0.7 kn       

Keszthely  12.9  •  0 kn       

Balatonfüred  12.4  •  1.7 kn       

Balatonboglár  12.8  •  1.5 kn       

Orfű  11  •  4 kn       

Velencei-tó  12.4  •  1.1 kn       

Tiszafüred  11.5  •  4.3 kn       

Mályi-tó  13.4  •  1.2 kn       

2024. május 18., szombat

Eredményesen zárta a Balatoni Hajózási Zrt. a 170-edik, jubileumi hajózási szezont

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Eredményesen zárta a Balatoni Hajózási Zrt. a 170-edik, jubileumi hajózási szezont

Eredményesen zárta a Balatoni Hajózási Zrt. a 170-edik, jubileumi hajózási szezont

A Balatoni Hajózási Zrt. 2016. október 4-én sajtótájékoztató keretében értékelte idei működését. A már rendelkezésre álló forgalmi adatok alapján eredményes évet tudhat maga mögött a BAHART, az utasszámok – számos tényező együttes hatására – jelentősen emelkedtek a tavalyi évhez képest. A kompon például 14 éves rekord dőlt meg utasszámban, a személy és programhajók tekintetében pedig a 2009-es adatokat közelíti a Társaság az idei évben. A vállalat stratégiában foglalt fejlesztése, modernizálása a terveknek megfelelően alakul, Kollár József vezérigazgató szavaival élve: „A hajó irányba fordult!”

A Balatoni Hajózási Zrt. vezetése által készített ötéves stratégiát tavaly decemberben fogadták el a társaság tulajdonosi körét alkotó önkormányzatok. Az azóta eltel háromnegyed évben a társaság fejlődését alapvetően 3 fő irány határozta meg: 1. Mérhető és stabil gazdasági eredményeket produkált. 2. Ügyfélközpontú fejlesztéseket hajtott végre. 3. Megkezdődött a háttérbázis, az erőforrások fejlesztése, összességében elindult a BAHART modernizálása.

A sajtótájékoztatón Kollár József vezérigazgató a konkrét számszerű eredmények ismertetése előtt kiemelte annak fontosságát, hogy a társaság a stratégiai célok megvalósításán tudatos és következetes munkával dolgozik, amelynek révén a gazdasági eredmények mellett a szakmai partnerkapcsolatok és a társadalmi szerepvállalás terén is fontos sikereket ért el. Az egyébként 5 évre szóló 364 célfeladatból 140-nek kezdődött meg a végrehajtása, ezek közül 113 feladatot már sikeresen megvalósított a BAHART.

Kollár József felvázolta a kiemelt fókuszterületeket jelentő jövőbeni fejlesztési elképzeléseket is. Örömtelinek tartotta, hogy a BAHART stratégiai elképzelései illeszkednek a Balaton régió ismert turisztikai, közlekedésfejlesztési elképzeléseihez, így a korábbi kormányhatározatban szereplő fejlesztési források biztosítására továbbra is komoly esélyt lát. Ennek révén lehet mód a közforgalmú kikötők, hajóállomások felújítására, a hajóflotta korszerűsítésére, ami történelmi lehetőséget jelenthet a BAHART komoly mértékű fejlesztésére.

A sajtótájékoztató következő részében Dónucz László értékesítési és forgalmi igazgató tartott beszámolót az utasforgalmi adatokról, a vitorlás üzletág aktuális helyzetéről, valamint az értékesítés és marketing témakörben végrehajtott újításokról, akciókról.

A balatoni kompközlekedés tekintetében egy 14 éves rekord dől meg a 2016-os évben, hiszen utoljára 2002-ben fordult elő, hogy 1 milliónál több utast szállítottak a kompok a Balaton két partja között. Idén már július végén köszönthette a Társaság a félmilliomodik utasát, majd alig két hónapon belül az egymilliomodikat is. 2016. szeptember 25-ig a BAHART több mint 1.051.000 utast és 370.000 járművet szállított Szántód és Tihany között, ez az előző év időarányos adataihoz képest 120.000-rel több utast, 44.000-rel több járművet és 8.000-rel több kerékpárt jelent. A forgalomnövekedés mintegy 13%-ot tesz ki.

A személyhajózás tekintetében hasonló mértékű növekedésről számolt be az értékesítési igazgató. 2016. szeptember 25-ig bezárólag a menetrendi, séta- és programhajók által szállított utasok száma meghaladta a 720.000-et, összességében mintegy 69.000 utassal növekedett az utasszám az előző év azonos időszakához képest. 2016-ban a teljes hajózási szezonban összesen 660.000 utast szállítottak a hajók és 700.000 fölötti utasszámot utoljára 2009-ban regisztrálhatott a BAHART. Jelentősen, 11%-kal emelkedett a menetrendi hajók utasforgalma, így a kihasználtsági adatok is javultak az útvonalak jelentős részében. A nem menetrendi hajók esetében (séta- és programhajók) is 8%-os utasszám növekedésről számolhat be a BAHART. A Balatoni Hajózási Zrt. bízik abban, hogy az őszi, késő őszi idényben még további növekedést regisztrálhat majd, különös tekintettel a rendezvényhajózás, hajóbérlések vonatkozásában.

A bemutatott eredmények elérése érdekében a Társaság jelentős energiát fordított arra, hogy a BAHART ismertségét növelje, igyekezett hatékonyabban használni a kommunikációs és marketing eszközöket, fokozta a kikötőkben történő jelenlétet, megújította, egyszerűsítette a kiadványait, bővítette viszontértékesítő hálózatát. A főszezonban már naponta 5-6 ezer ember nézte naponta a társaság új honlapján a különböző hajózási lehetőségeket, egyre többen használták a WIFI szolgáltatást a kikötőkben és a hajókon. Több új, vagy megújított hajós program is népszerű lett az utasok körében. A menetrendben történt kisebb módosítások, kiigazítások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Ezek közül talán a kompszolgáltatást kell kiemelni, hiszen azzal, hogy már március végén átállt a BAHART a 40 percenként történő járatindításra, már az előidényben jelentős forgalomnövekedést ért el.

Pozitívan teljesített a cég vitorlás üzletága is. Az idei eredmények közül mindenképpen kiemelkedik, hogy májusban megnyílt a BAHART üzemeltetésében a Balaton legnagyobb vitorláskikötő láncának 11. tagja, az Alsóörsi Vitorláskikötő. Dónucz László a tájékoztató során elmondta, hogy gyakorlatilag már tavasszal sikerült mind az 51 új vitorlás helyet értékesíteni, így a vezetés arról is döntött, hogy a fejlesztés következő fázisát jelentő újabb 100 helyet jövő áprilisig elkészíti. A társaságnál a 11 kikötőben bérelhető vitorlás helyek vonatkozásában a teljes kihasználtság 93,66%-os.

A 2016-os év a rendezvények kapcsán is kiemelkedő jelentőséggel bírt, hiszen 170 éves a balatoni hajózás és e kerek jubileum kapcsán számos ünnepi eseményt szervezett a társaság. Ezek közül is kiemelkedett júniusban a Nemzeti Regatta, Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja, melynek keretében 30 település csapata érkezett Siófokra. A 2016. évi ünneplésre további okot adott a Kelén és Helka hajók 125. születésnapja is, és a jubileumi évet az I. Balatoni Hajós Fesztivállal zárta a BAHART szeptember közepén.

A sajtótájékoztató záró részében Veigl Gábor gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes adott tájékoztatást a lezárult és folyamatban lévő beruházásokról, valamint a legfontosabb gazdasági eredményekről.

A már említett Alsóörsi Vitorláskikötő fejlesztés mellett kisebb mértékű fejlesztés zajlott a Fonyódi Vitorláskikötőben is, de a legnagyobb horderejű beruházás a Siófok katamarán vízre bocsátása volt március 26-án a hajózási szezonindítás napján. A kívül – belül teljes körűen felújított hajót egyaránt kedvelték az utasok a menetrendi járatokon, de programhajóként is. Az ősz folyamán pedig számos céges rendezvényhez biztosít ez a hajó különleges helyszínt.

Jelenleg zajlik a „Nemzeti Regatta” nevű hajó felújítása, mely korábban a Beatrix nevet viselte. Ezt a hajót a társaság a 2017-es hajózási szezon kezdetekor bocsátja majd vízre. Jövő főidényre teljes mértékben megújul a Kossuth komp is, és már idén ősszel megkezdődnek a munkálatok Fonyódon, ahol jövő áprilisig elkészül a vitorláskikötő fejlesztés második üteme.

A forgalmi adatoknak megfelelően kedvezően alakul a társaság árbevétele is, mindhárom fő üzletág (komp, személyhajózás, vitorlás kikötők), valamint az egyéb főtevékenységek árbevétele meghaladta az év első 8 hónapjában a tavaly regisztrált adatokat.

Az adózás előtti eredmény időarányosan a 2016. évi tervhez és a 2015. évi bázishoz képest is növekedést mutat.

A sajtótájékoztató zárásaként elhangzott, hogy az őszi időjárás ellenére továbbra is lehet még hajózni a Balatonon. A stratégiának megfelelően számos Balaton parti település rendezvényeihez, programjaihoz csatlakozik még az ősz folyamán a BAHART, és az időjárás függvényében az iskolai szünetre meglepetés Halloween programmal is készülnek.

Hétvégén Optimist Csapatbajnokság Előző

Hétvégén Optimist Csapatbajnokság

Zoran Grubisa előadás az előnyszámításról október 11-én Következő

Zoran Grubisa előadás az előnyszámításról október 11-én