Siófok  13.9  •  2.7 kn       

Keszthely  11.9  •  4 kn       

Balatonfüred  13.5  •  7.8 kn       

Balatonboglár  13.6  •  3.6 kn       

Orfű  12  •  8 kn       

Velencei-tó  14.9  •  7.1 kn       

Tiszafüred  15.6  •  3.4 kn       

Mályi-tó  17.3  •  3.8 kn       

2024. május 03., péntek

A HYC Kupával kezdődik a Dragon évad

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A magyar Dragon osztály májusban igen intenzíven kezdi a balatoni vitorlás évadot.

A HYC Kupával kezdődik a Dragon évad

A hagyományoknak megfelelően május 1 és 3. között a Hungária Yacht Club látja vendégül ennek a rendkívül népszerű, elegáns, sportosan klasszikus hajóosztálynak a képviselőit. A HYC Kupa a maga kilenc tervezett futamával jó bemelegítés lehet a szezonra.

Egy héttel később a ugyancsak Balatonfüreden folytatják a dragonosok. Május 9-10. között kerül sor a Balatonfüredi Yacht Club rendezésében a Németh István Emlékversenyre, amely már jól jelezheti az erőviszonyokat a közelgő országos bajnokság előtt.

A magyar bajnokság névadó támogatója immár sok éve hagyományosan az Erste Private Banking. A regatta egyúttal nemzetközi verseny is, amelyre a 15-18 magyar egység mellett Németországból, Svájcból és Ausztriából is várnak résztvevőket. Az Erste Private Banking Dragon OB rendezője az MVM SE vitorlás szakosztálya, s a regatta bázisa a balatonfüredi  Atomerőmű kikötő lesz. A versenynek azért is nagy a jelentősége, mert 2018-ban jó eséllyel a Balatonon kerülhet sor a Dragon Európa-bajnokságra, s a külföldiek már most is imserkedhetnek a viszonyokkal.

Két magyar hajó számára az évad persze már korábban elkezdődött. A két évvel ezelőtti világbajnoki negyedik helyezett Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás, Vezér Károly alkotta hajó idén télen Cascaisban készült az évad nagy versenyeire, s júniusban közvetlenül a magyar bajnokság után indulnak La Rochelle-be, a világbajnokságra.

Gömbös Lóránd hajója, a Jampec idén márciusban már Cannes-ban szerepelt az osztály egyik nagy nemzetközi megmérettetésén, s várhatóan ismét velük kell majd megküzdenie annak, aki a balatoni versenyeken győzni akar. Tavaly „Gömbi”-ék nyerték a magyar bajnoki címet, amely évről évre rendkívül szoros küzdelemben dől el.

De nemcsak az élen dúlnak kiélezett csaták. A mezőny további tagjai, a versenyeken aktív 15-20 hajó is egyre gyorsabb. Az osztály erejét mutatja, hogy idén egy újabb hajóval bővült a flotta. Egyre többen értékelik a klasszikus szépséget is: a fából épült öt-hat egységből álló klasszikus flotta hajói egymás között is komoly harcot vívnak, számukra az idény csúcspontja a júliusi Dragon Classics verseny lesz Ausztriában.

16. Balaton Boat - először Földváron Előző

16. Balaton Boat - először Földváron

Segélyhívás a Balatonból: nyolc embert mentettek ki a vitorlásról Következő

Segélyhívás a Balatonból: nyolc embert mentettek ki a vitorlásról