Siófok  15  •  5.8 kn       

Keszthely  13.9  •  3 kn       

Balatonfüred  14.6  •  7 kn       

Balatonboglár  15  •  3.1 kn       

Orfű  12  •  10 kn       

Velencei-tó  16  •  6.6 kn       

Tiszafüred  16.6  •  3.4 kn       

Mályi-tó  18.4  •  4 kn       

2024. május 03., péntek

A Sleepwalker az éjszaka ura

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Pénteken délután ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a 2014. évi Nautic Országos Bajnokság. Az idén tízéves osztály tízedik önálló bajnokságát kezdte meg Balatonkenesén 22 egység részvételével.

A Sleepwalker az éjszaka ura

A mezőnyt az idei évben immáron két hajóosztály adja, hiszen először indulnak közös bajnokságon a Nautic 311/330-asok és a „Sopi művek” új zászlóshajói, a Nau370-esek. Előbbi 15 egységgel képviselteti magát a bajnokságon, a 370-esek pedig teljes létszámban felsorakoztak a rajtvonalnál.
Az idén a 60. születésnapja miatt még inkább a reflektorfényben álló Soponyai Géza elégedetten nyilatkozott a résztvevők számáról: „Tavalyi évben még csak a „kis” Nauticok indultak a bajnokságon, szintén 15 egységgel, igaz akkor még Kurucz Sanyi és én is abban az osztályban versenyeztünk. Ma már mindketten 370-esekkel megyünk, de a 330-asok létszáma nem változott, ami örömteli, hiszen új belépőket köszönthetünk a bajnokságunkon.”

Az idei bajnokság június 27-től július 2-ig tart, a szervezők összesen 9 futam (2 túra és 7 pálya) megtartását tervezik. A hagyományoknak megfelelően a futamok sorát a naplementében elrajtoló éjszakai túraverseny nyitotta, ahol a versenyzőknek a Balatonkenese – Siófok – Balatonfüred – Balatonkenese távot kellett teljesíteni. A rajt mindkét osztály részére rendben lezajlott, de a 2-3 csomós nyugati irányú szél nem ígért nagy rohanást. 370-esek között a Sleepwalker vette elsőként a siófoki bóját fél tíz előtt pár perccel. Némi frissülés segítette a mezőny dolgát, várható volt, hogy ha ez kitart, a mezőny eleje hajnali 1 és 2 óra körül visszaérkezhet – Füred érintése után - Kenesére.

A mezőny leggyorsabbja az éjszakai futamon Temesfői Zénó és a Sleepwalker volt, ők kevéssel 1 óra 43 perc után értek célba a Fürednél még vezető Magnum és a Bernula János kormányozta Evolution előtt.

Az első napot a 311/330-as osztályban a 3 óra 33-kor befutó, Borsos Ernő kormányozta Mahi-Mahi nyerte Török Zoltán Fantomja és az Oxygen (Király László) előtt.

A legkitartóbb egység címét az első napon a Szent Ágota nyerte, akik utolsó percekig próbálkoztak a hajnali fél hatos limitidőn belül célba érni, ám végül feladni kényszerültek az első futamot.

A versenyzőknek túl sok idejük nem marad a pihenésre, szombaton délelőtt egy újabb túrafutammal folytatódik a bajnokság Balatonkenese – Alsóörs – Siófok – Balatonkenese között kijelölt pályán. A Sopi 60 névre keresztelt futamon a Nauticok mellett bárki, bármilyen hajóval elindulhat, akik ismerik, kedvelik Soponyai Gézát, vagy csak egy kellemes hangulatú baráti vitorlázásra vágynak. Az első két nap kemény megpróbáltatásait az esti vacsora után egy meglepetésekkel teli, várhatóan fergeteges bulin vitathatják meg egymással a versenyzők. Nagyon kiengedni azért nem lehet, vasárnaptól jönnek a pályafutamok.

A bajnokság állása 1 futam után

Groupama Garancia Nagydíj - Horváth Boldizsár Emlékverseny  - 2014. Előző

Groupama Garancia Nagydíj - Horváth Boldizsár Emlékverseny - 2014.

38 hajó a Sopi 60 túrafutamon Következő

38 hajó a Sopi 60 túrafutamon