Siófok  20.7  •  9 kn       

Keszthely  21.9  •  10 kn       

Balatonfüred  20.4  •  4.4 kn       

Balatonboglár  20.4  •  8.8 kn       

Orfű  22  •  6 kn       

Velencei-tó  20.3  •  13.5 kn       

Tiszafüred  22.2  •  6.8 kn       

Mályi-tó  22.4  •  6.4 kn       

2024. május 02., csütörtök

Négyfutamos gyönyörű nap

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A harmadik versenynapon, csütörtökön sikerült egy futamnyit behozni a lemaradásokból, mert végre balatoni viszonyok között remek szél fújt.

Négyfutamos gyönyörű nap

Észak-északnyugati, általában tíz csomó körüli átlaggal, a parthoz közelebb eső B-pályán néhány komoly gyengüléssel, de rendre visszatérő kellemes friss széllel.

A Balatonon csütörtökön már bajnoki nagyüzem volt hiszen a két utánpótlás pálya mellett Csopaknál a Sudár Regatták, Füredről indulva Zamárdi előtt pedig a Hetvenesek és a Harmincas cirkálók versenyeztek. De a jó szélben mindenki rendben elfért a vízen.

A futamok a délelőtt tíz órai rajt után folyamatosan zajlottak, legfeljebb a pályák újratelepítésére kellett várni pár percet az újabb rajtokkal. Mert a szél forgolódott becsülettel, amire a pályák rendezőségeinek reagálni kellett. Ezt sikerrel meg is tették mindkét versenyterületen.

A 87 hajós Optimist mezőnyben továbbra is  Erőss Lóránd vezet, de már nem olyan fölényesen, mint ahogy arra az első két futamon mutatott teljesítménye alapján számítani lehetett. A csütörtöki négy futamot még egy elfogadható 4. hellyel kezdte, de aztán elvesztette a fonalat, és egy tizenkettedikre huszonharmadikat húzott, és csak a napi negyedik futam megnyerésével lépett vissza a lista élére. 

Azért is vezethet, mert az üldözők is botlottak már egyszer-kétszer. A most második Szilasi Fábián a reggeli futamban hibázott, viszont egy  2., 1., 4. sorozattal folytatta napot. A harmadik helyre feljövő Jeney Máté, aki a serdülő mezőnyt vezeti, két futamot is nyert. A fiatalabbak közül Lászlófy Ábel szorongatja. Wolf Szabolcs pedig sokkal többet jöhetett volna előre gyenge első napi eredményei után, ha az utolsó futamban nem botlik újra egy tizedik hellyel. Az első napon remekül teljesítő Bihary Ádám a 30. helyre esett vissza három gyenge futameredménnyel és egy fekete zászlós kizárással.

Az Optimist mezőnyben a legeredményesebb lány továbbra is Veenstra Csenge. A 9. helyen hetvenhét ponttal előzi meg a következő lány versenyzőt, aki 25.

A B-pályán maradva a Cadet osztályban ma egyértelműen alakultak az erőviszonyok, miután Molnár Zsófia és Szilassy Bori mind a négy futamot megnyerte. Előnyük azonban nem behozhatatlan, mert Kálóczy Szebasztián és Mohácsi Marcell hajója mindannyiszor a második helyen ért célba.

Az A-pályán a Sípos Péter vezette rendezőségnek négy osztállyal kellett megbírkózni, a pályát minden jelentős szélváltáshoz igazítani, és egyes túlpörgött hajóosztályokat fekete zászlós rajttal rendre kényszeríteni.

A Laser Radial osztályban továbbra is a szlovén Marko Radman dominál a versenyen. Bár a csütörtöki második és harmadik futamon Takács Leventének kétszer is sikerült előtte elsőként a célba érni, és a az egyiken Varga Dániel is legyőzte őt, végül a napi negyedik futamon, amikor Takács a fekete zászlós rajtban kihullott az ellenfelek közül, újra győzött. A magyar bajnoki címért folyó küzdelemben Varga Dániel két ponttal áll Takács Levente mögött, viszont a legrosszabb helye, jelenlegi kiesője 5., vagyis ha egyet hibázik, még mindig versenyben marad a magyar elsőségért.

Az U19-esek mögött a legjobb U17-es korosztályos versenyző Bujdosó Mátyás az ötödik helyen.  A lányok közül a legjobban a hatodik helyen Hirschler Ludovika áll.

A Laser 4.7 mezőnyben a lányok uralkodnak. Hirschler Rebeka (U16) továbbra is vezet, de most már Virág Flóra (U18) is kiejthette az előző napon korai rajtért kapott rengeteg pontját, és a második helyen áll. Scharf Máté a harmadik helyen a legjobb U16-os korosztályos fiú, egyenletesen jó, megbízható teljesítményének köszönhetően megérdemelten. Őt Gecse Balázs követi a listán (U18), aki három futamot is megnyert, de a korai rajtos futama mellé egy huszadik hely is becsúszott. Talán erre gondolt Czégai Péter a Procelero SE edzője, amikor arról beszélt, hogy versenyzői egy-egy remek teljesítmény mellé be-betesznek némi eszementet is.

A 420-asok mezőnyében az élmezőny a korábbiakhoz képest a harmadik-negyedik helyen változott lista, illetve Gyapjas Zsombor ls Ziegler Kristóf markánsan feltörte az első három futam után volt pontazonosságot. Két futamot is megnyertek azóta, és az előnyük kilenc pontosra hízott Péch Lóri és Bagyó Áron előtt. 

Polgár Lukács és Rácz Levente ismét nyert futamot, ám az egyenletesebben teljesítő Boros Gergő – Simó Márton kettős elorozta a harmadik helyet. Sőt, Péchék nyakán vannak, csak egy ponttal mögöttük.

A 470-esek sovány négyhajós mezőnyében, ahol a hajók az első három futamon mindannyiszor ugyanabban a sorrendben értek célba, a helyzet lényegében változatlan maradt. Az összetett állása változatlan, mindössze a napi első futamban Weinber Zsófia és Böröcz Berta a második-harmadik helyen osztozva legyőzte a Borsos-Serke kettőst. Utóbbiak viszont az utolsó futamon borították a kialakult rendet, mert legyőzték a hat futamon első Gyapjas Balázsékat.

Füreden ér véget az OD Trophy Előző

Füreden ér véget az OD Trophy

Berecz Zsombor éremfutamban a világbajnokságon Következő

Berecz Zsombor éremfutamban a világbajnokságon