Siófok  17.7  •  5.4 kn       

Keszthely  16.9  •  5 kn       

Balatonfüred  17.4  •  5 kn       

Balatonboglár  17.7  •  6.4 kn       

Orfű  17  •  2 kn       

Velencei-tó  16.7  •  5.2 kn       

Tiszafüred  12.8  •  3.2 kn       

Mályi-tó  14.5  •  2.3 kn       

2024. április 27., szombat

Fehér Szalag a Balaton kékjében

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Ma rajtol el a Fehér Szalag vitorlásverseny mezőnye. Péntek délután a Classic Round futamon is résztvevő három klasszikus hajó bemutatóját tartották a füredi kikötőben.

Fehér Szalag a Balaton kékjében

A Fehér Szalag a nagy testvér Kékszalag vitorlásversenyt néhány héttel megelőző bajnokság, melynek egyedisége, a Classic Round. Ebben a futamban más versenytől eltérően klasszikus hajók megmérettetése zajlik -  közölte Szoják Balázs, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a szombaton reggel rajtoló és – az időjárástól függően - várhatóan kora este véget érő futamról.

- Az esemény európai szinten is kuriózumnak számít, amit a hagyományokhoz híven három-három klasszikus hajó bemutatása előz meg. Idén a Siroccora, a Glóriára és a Talizmánra esett a választás. A bemutató célja, hogy a közönség kicsit közelebb kerüljön ehhez a világhoz, és jobban megismerhesse az ezeken a hajókon előforduló műszaki és technikai csodákat - tette hozzá.

A klasszikus hajók futamát követi a fél órával később rajtoló modernebb hajók versenye. Itt százötven-kétszáz hajó száll majd vízre, míg a Classic Round, azaz a klasszikusok versenyén ötven-hatvan hajóra számítanak.

Utóbbi főszereplői többségében a negyvenes-ötvenes években készített, vagy az eredeti tervek alapján épített hajók, amiket természetesen már mai, korszerű technikával és modern eszközökkel láttak el, illetve újítottak fel. Ezeknek a hajóknak a vonalvezetésük, a kivitelezésük, tehát az egész küllemük már messziről árulkodik arról, hogy ezek klasszikus hajók.

A „seniorok” tehát szombat reggel kilenckor, míg a modernebb vitorlások fél tízkor rajtolnak, hogy - lehetőleg a limitidőn belül – megtegyék a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Tihany-Balatonfüred távot.

 

Forrás: naplo-online.hu

Szerző: Szabó Zsuzsanna

Elliottal a Wörthersee-n Előző

Elliottal a Wörthersee-n

Egytestű győzelem a Fehér Szalagon Következő

Egytestű győzelem a Fehér Szalagon