Siófok  20.5  •  7.3 kn       

Keszthely  22.9  •  5 kn       

Balatonfüred  22.4  •  7 kn       

Balatonboglár  21.1  •  9.6 kn       

Orfű  21  •  6 kn       

Velencei-tó  24.2  •  5.3 kn       

Tiszafüred  25  •  3.1 kn       

Mályi-tó  25.9  •  5.4 kn       

2024. május 26., vasárnap

Jégcunamit produkált a Balaton

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Jégcunamit produkált a Balaton

Jégcunamit produkált a Balaton

Elképesztő felvételeket küldött az Időkép.hu szerkesztőségébe szindbadazutazo nevű észlelőjük. A fotókon 2-3 méter magasságba feltorlódott jégtáblák töredékei láthatók, amelyeket az erős szél és a tólengés lökött át a hullámtörő köveken egészen az utakig, járdákig.

A tólengést a légkör nyomása okozza nagy felületű vizeken. Ha a tó területének egy része felett alacsonyabb a légnyomás, máshol magasabb, akkor a magas légnyomású helyről vízáramlás indul az alacsonyabb felé. Ezt fokozhatja az erős szél is, és miután a légköri viszonyok egyensúlyba kerülnek, a gravitáció mindent visszarendez a megszokott mederbe.

A jégtorlódást nevezik jégcunaminak is, az Időkép.hu csapata szerint Szántódnál helyenként három méter magas jégtorlaszokat lökött partra a tó. A akkor jön létre, amikor a jég nem alkot vastag, összefüggő páncélt a tavon, és az egy irányból fújó, erős szél képes elsodorni. Amikor pedig partot ér, feltorlódik, összetöredezik.

Így nézett ki “kicsiben” tavaly januárban:

A mostani jégtorlaszok napjai, órái meg vannak számlálva, hiszen a következő napok tavaszias hőmérséklete nagyon gyorsan eltünteti. A balatoni jégcunamiról itt talál még több fotót.

Megvalósult balatoni álmok Előző

Megvalósult balatoni álmok

35 faházas, kikötővel ellátott nyaralót építenek Balatonmáriafürdőn Következő

35 faházas, kikötővel ellátott nyaralót építenek Balatonmáriafürdőn