• Kövess minket!

Nemzetközi

World Cup Series Gamagori Japán - három nap után

World Cup Series Gamagori Japán - három nap után

Vadnai Benji az 5. helyen

Első nap:

Japánban, Gamagoriban a Világkupa versenyen megkezdődtek a küzdelmek. Két hajóosztályban négy magyar versenyző utazott el a távoli versenyre. Gyapjas Balázs és Zsombor 470-esben, Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán pedig Laser Standard osztályban indultak.

A gyenge és forglódó szelű első napon Vadnai Benjamin kezdett közülük a legjobban. Az 50 hajós Laser mezőnyben az első futamon 14. lett, majd a másodikon 2. (!) helyen ért célba és ezzel az összetett versenyben a kitűnő 5. helyen áll.

Öccse, Vadnai Jonatán összetettben 29. a futamokon elért 28. és 27. helyeivel.

470-esben 24 csapat versenyez. Gyapiék is jól állnak, miután 7. és 13. helyeikkel az első nap után 10-ek az összetett listán.

 

Második nap:

Továbbra is kitűnően megy Vadnai Benjaminnak Japánban a Világkupán!

Laser Standard osztályban ma is két futamot bonyolítottak le. Benji mindkétszer 9. helyen ért célba az 50 hajós mezőnyben. Négy futam után már egy kiesőt is levonnak az összesített pontok számításakor, így Vadnai (14.), 2., 9., 9. helyeivel továbbra is 5. az összetett listán. Az élen az olimpii hetedik ciprusi Pavlosz Kontidesz (9 pont) előzi a brit Chiavarinit (14 p.) , az egyaránt 18 pontos ausztrál Tom Burtont (Riói olimpiai bajnok) és az Új-Zélandi Sam Meech-et (olimpiai 3.), akiket Vadnai (20 pont) és az olimpiai 12. olasz Marrai (22 pont) követ.

Vadnai Benjamin idén sokat fejlődött és jó formában van, hiszen néhány hete a spliti világbajnokságon minden idők legjobb magyar laseres eredmnyét érte el 17. helyével, majd jól kezdett az EB-n is. Ott sajnos egy betegség miatt ki kellett szállnia a versengésből, de a jelek szerint teljesen felépült, mert Gamagoriban eddig kitűnően szerepel.

Vadnai Jonátan a második napon 40. és 26. helyeken ért célba és 34. az összetett listán.

470-esben Gyapjas Balázs és Zsombor 14. helyen ért célba az osztály egyetlen futamán, így ők is hátrébb kerültek a listán, ahol már egy kiesővel számítva jelenleg a 14-ek.

A rendezőknek igyekezniük kell a futamok lebonyolításával, mert a hétvégére tájfunveszély várható a meteorológiai előrejelzések szerint.

 

Harmadik nap:

A harmadik versenynapon nem rendeztek futamot Gamagoriban a Világkupa versenyen. Egsz nap szélcsend és reménytelenül zuhogó eső tette lehetetlenné a vitorlás versenyzést.

Így már csak egy versenynap marad a hétvégéig, amikor pedig az Éremfutamok megrendezését tervezik (persze akkor, ha a tájfunveszély elmúlik).

Ezekről élő netes közvetítés lesz a You Tube-on

 

Részletes eredmények ITT.
Világkupa oldal a World Sailing honlapján: http://www.sailing.org/worldcup/home.php
Facebook - https://www.facebook.com/worldsailingofficial/

 

A japán Világkupa versenyről

A Gamagoriban zajló első japán Világkupa verseny már a 2018-as Világkupa sorozat része, első eseménye. A folytatás januárban az Egyesült Államokban, Miamiban lesz, a záró regatta pedig április 22-én kezdődik a francia Hyéres-ben, a Földközi-tengeren.

Nyilvánvaló, hogy a World Sailing (a nemzetközi vitorlás szövetség) szeretné a kupasorozattal a világon szélesebb körben népszerűsíteni a vitorlás sportot, pontosabban az olimpiai élsportot, mert az említett helyeken magát a vitorlázást nem kell különösebben támogatniuk. Japánban először rendeznek Világkupát és a részvételi kedv még meglehetősen halvány. Akad olyan olimpiai szám, amely nem is szerepel a műsoron, mert a Finn és Nacra osztályok nemzetközi versenyprogramjába, a fontos versenyek naptárába még nem volt beilleszthető a japán forduló. A laseresek bérhajókkal mennek, a 470-eseknél néhány hete junior világbajnokság volt Japánban, és hasonló okokból a nyolc másik osztálynak már tudtak versenyt rendezni, még ha egyik-másikban kifejezetten foghíjas is a mezőny. Néhány éve még Miamiban is ez volt a helyzet, de ma már azon az eseményen részt vesz a nemzetközi élmezőny, miután minden osztály jól beillesztette a nemzetközi versenynaptárába.