• Kövess minket!

Nemzetközi

Vadnai Benjamin egy lépéssel közelebb Tokióhoz

Vadnai Benjamin egy lépéssel közelebb Tokióhoz

Vadnai Benjamin egy lépéssel közelebb Tokióhoz

Vadnai Benjamin nyerte az első olimpiai válogatót, mert az öccsét megelőzte a melbourne-i Laser Standard világbajnokságon.

A másik célját nem sikerült megvalósítania: összetettben a 23. helyen végzett a vébén - a top 15 volt a cél.

 

Vasárnap megint 3 futam várt a mezőnyre a Port Phillip öbölben. A szél sokat szelídült szombathoz képest, visszaállt 15 csomóra és újra gyönyörű, napos, nyári idő jellemezte Melbourne-t.

 

A 10. futamban Vadnai Benjamin 25. helyen ért célba, Jonatán pedig utolsónak érkezett a célvonalhoz.

Egyértelmű volt, hogy ennél mindketten többet tudnak, bár az elgondolkodtató volt, hogy az aranycsoport első négy futamában egyikőjük sem ment egy top húszas finist.

Szerencsére a 11. futamban sikerült megtalálni a sebességet és Benji egy 15., Jonatán egy 19. hellyel javított. Így a jobbik magyarnak maradt esélye a top húszban végeznie, de ehhez nagyot kellett volna mennie az utolsó futamban.

A látványos előre lépéshez a 20. hely kevés volt, így Vadnai Benjamin a 23. lett a világbajnokságon (az olimpián ez 16. lenne, mert ott nemzetenként csak egy versenyző indul.) 2Nem tudtam kihozni magamból a maximumot és Jonatánt is sajnálom, mert sokkal több van benne. Amúgy ez egy nagyon jó eredmény, mert a top 20-30 nagyon szoros, kevésen múlott, hogy bemenjek a top 15-be. A hibákat kell elemezni, átgondolni és az olimpia a fő cél, ott szeretnék 1-10-ben végezni, ez csak az első állomás volt az odáig vezető úton az évben. A mai első futamot kicsit elrontottam, utána top háromban értem be a krajcbójához, végig ott is mentem és az utolsó 50 méteren ment el sok hajó mellettem egy szélfordulónak köszönhetően. Az utolsó futamban egy medúza lassított le, gyakorlatilag megállt a hajó. Ha ezek az apróságok nincsenek, akkor simán meg lehetett volna az első húsz”- értékelt Vadnai Benjámin.

Vadnai Jonatán a 12. futamban 36.-nak jött be és az összetettben is így zárt. A verseny végén eddigi pályafutása mélypontjának nevezte a melbourne-i vébét. „A magabiztosság hiányzott leginkább. nem feküdt nekem az a vitorla, amit a vébére kaptunk, soha nem voltam biztos az állításokban. Szombat után az volt a jelszó, hogy mindent bele, meg is tettem mindent. Tök jól kezdtem, az első futamban megszöktem a rajtnál. Nagyon jól nézett ki minden, amíg nem jött egy olyan jobbos váltó a nyílt vízről, ami után az ötödikből negyvenedik lettem. A következő futamra tanultam ebből, megint jól álltam, úgy tűnt, az első tízben végezhetek, amikor a partról jött a váltó. Néztem az eget, mit csináltam, hogy ezt érdemlem, fájt”- mondta kicsit keserűen mosolyogva Vadnai Jonatán, aki elárulta, hogy az igazi célja a 2024-es párizsi olimpia, ott szeretne éremesélyesként indulni.

A világbajnokságot a német Philipp Bühl nyerte 26 ponttal, az ausztrál Matt Wearn (38) és a horvát Tonci Stipanovic (64) előtt. Érdekesség, hogy az összesen 6 futamot nyert francia Jean Babtiste Bernaz lemaradt a dobogóról, 4. helyen végzett.

A Laser Standard világbajnokság végeredménye: http://sailingresults.net/sa/results/overall.aspx?ID=80326.1