• Kövess minket!

Nemzetközi

TP 52 SuperSeries Puerto Portals Sailing Week Mallorca

TP 52 SuperSeries Puerto Portals Sailing Week Mallorca

A TP 52 – esek versenysorozatai sem ma kezdődtek. Valamikor 2006 és 2007 - ben már volt két nem hivatalos világbajnoksága az osztálynak, de csak ‘07 évben nyerték el a hivatalos ISAF státuszt így 2008 – tól már lehetett hivatalos világbajnokságuk is.

Ez alól csak egy év volt kivétel, mert 2012 – ben nem rendeztek VB – t. A világbajnokságok mellett az osztály nagy hangsúlyt fektetett egy a Mediterránumot érintő versenysorozat létrehozására, ami már 2005 – től az Audi szponzorálásával AUDI MED CUP néven futott egészen 2011 – ig. A sorozat utolsó pár évében a rendezvényhez csatlakozott a SOTO 40 – es osztály is, így a rajongók két remek One Design osztály küzdelmeit követhették figyelemmel. 2012 – től a sorozat új arculatot és nevet kapott így azóta, 52 SuperSeries néven fut. Az első évben kilenc hajó indult és négy mediterrán állomás szerepelt a programban. A következő két évben tíz és tizenöt hajó indult, ami talán köszönhető annak is, hogy a sorozat versenyi közé emelték a Quantum Key West Race Week – et, illetve egyik évben az Amerikai bajnokságot is, majd 2013 - ban az államokban volt a VB. A 2015 – ös évben sem fogytak a hajók, szám szerint tizenöt egység állt rajthoz immár öt Európai helyszínen. Az idei évre egy kicsit csökkent a mezőny, “csak” tizenkét hajó indul. Az egységek idén is öt helyszínen küzdenek, két olasz (Scarlino, Porto Cervo), két spanyol (Mallorca, Menorca VB), és egy portugál (Cascais) állomáson.

Az eddigi legsikeresebb egység a Quantum Racing, ők eddig négy világbajnoki aranyat és egy bronzérmet gyűjtöttek ebben az osztályban, illetve a SuperSeries – ben kétszer nyertek és kétszer második helyen végeztek. Jelenleg is ők vezetik a sorozatot. A másik legsikeresebb egység a sorozatban az Azzurra. Ők is hasonló két első és két második hellyel büszkélkedhetnek, igaz idén jelenleg csak ötödikek. A harmadik legsikeresebb a RAN ők eddig három sorozatbeli összetett harmadik és a tavalyi évben kicsit gyengébb tízedik hellyel büszkélkedhetnek. Idén jelenleg második helyen állnak összetettben.  

Puerto Portals. Ez az idei harmadik helyszín a sorozatban ahol öt nap alatt tíz futamot szeretnének megrendezni. A helyszín az osztály számára nem ismeretlen, mert 2005 és 2008 között négy alkalommal is megfordult itt a versenysorozat.

A rendezőség mára két futamot tervezett és rendezett is meg. A versenyen végül összesen kilenc hajó indult. Az első futamot az orosz Bronenosec Team nyerte, akinek a neve ismerősen csenghet az RC 44 es sorozatból is. Második helyen a török Provezza, harmadikon pedig az amerikai Sled csapat ért a célba. A menők közül a Quantum Racing negyedik, az Azzurra hatodik, a RAN pedig a hetedik helyen futott célba. A második futamot esélyeshez mérten a Quantum Racing nyerte, második a Sled, és harmadik a brit Gladiator lett. Két futam után a Quantum Racing vezet, második a Sled és a második futamban begyűjtött ötödik helyével a dobogó harmadik fokán a Bronenosec áll.

Eredmények:

http://www.52superseries.com/events/2016/eu/portals-sailing-week/

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=u1px-3Ebly8