• Kövess minket!

Nemzetközi

Torben Grael nyerte az idei Star Európabajnokságot

Torben Grael nyerte az idei Star Európabajnokságot

Torben Grael nyerte az idei Star Európabajnokságot

Október 24 és 29 között rendezték meg a Star hajóosztály idei Európabajnokságát a San Remo Yacht Club – ban. Az eseményre 16 ország 56 egysége nevezett, főleg Európából, de volt brazil, amerikai és orosz egység is. A verseny hét futamra volt kiírva, de maximum két futamot lehetett rendezni egy nap.

Az első napon csodálatosan tiszta idő és 6 – 12 kts – es déli szél fogadta a versenyzőket, amiben két remek futamot sikerült rendezni. Az első futamot a német Hubert Merkelbach nyerte, második lett az Amerikai Augie Diaz és harmadik a szintén amerikai Jack Jennings. A második futamot Diaz – ék nyerték így nap végén ők vezettek, második lett az amerikai Andy Macdonald és harmadik a brazil olimpiai bajnok és VOR győztes Torben Grael. Nekik az első futam nem sikerült túl jól egy tizenkilencedik helyet vitorláztak. Két futam után Diaz – ék vezettek (2,1) második helyen állt Hubert Merkelbach (1,8) és harmadik volt Andy Macdonald (9,2).

Második nap kicsit erősebb szél várta a mezőnyt 16 – 22 kts keleti, amiben szintén két futamot sikerült rendezni. A harmadik futamot a görög Papathanasiou nyerte, második lett a Torben Grael és harmadiknak futott be a hazai pályán versenyző Diego Negri. A negyedik futamot Negriék nyerték második lett a Lars Grael és harmadik az előző futamot nyerő Papatanasiou.

A harmadik napon ismét gyengébb 5 – 6 kts dél-nyugati szélben zajlottak a futamok. Az ötödik futamot Torben Grael – ék nyerték, második lett az amerikai Diaz és harmadik a szintén brazil Lars Grael. A hataodik futamot Negri – ék nyerték, de ez is csak a második helyre volt elég nekik a végelszámolásban. A futamban második lett Lars Grael, amivel végül pontazonossággal ugyan, de a negyedik helyen végzett az EB – n. A futamban harmadik lett a görög Papatanasiou, de ezzel is csak az ötödik helyen végzett az EB –n. Az utolsó futamban ugyan ötödik lett, de a kieső futammal az élen tudott végezni Torben Grael, két ponttal megelőzve az ezüstérmes Diego Negri – éket. A bronzérmet az amerikai Augie Diaz – ék szerezték meg, akiket az utolsó futamból korai rajt miatt kizártak. A harmadik napi eredmény lett végül a végeredmény is mivel az utolsó napon már nem sikerült futamot rendezni San Remo – ban.

 

Eredmények:

http://compassmagazin.hu/images/2017.10/2017_European_Final_Results.pdf